Női kosár NB I: légiósok nélkül, válogatott játékosok sorával kezdtek Győrben

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.08.11. 07:25
Egyelőre légiósok nélkül, de megkezdte felkészülését a női kosárlabda NB I-ben szereplő Uni Győr Mély-Út, amely válogatott játékosok egész sorát vonultatja fel.
Megkezdte a felkészülést a Győr – a képre kattintva galéria nyílik! (Fotók: Földi Imre)
Megkezdte a felkészülést a Győr – a képre kattintva galéria nyílik! (Fotók: Földi Imre)

 

Hétfőn, néhány perccel 17 óra előtt arra gyanakodtunk, rossz helyen járunk. A győri Egyetemi Gyakorlócsarnokban két válogatott, Simon Zsófia és Varga Zsófia edzett sok fiatallal, miközben Simon momentán klub nélküli, Varga pedig a juniorcsapat másodedzője, gyerekekkel is foglalkozik, miközben az Uni Győr Mély-Út NB I B-s együttesét erősíti a jövőben. A teremben felsorakozó sajtósok ugyanakkor az NB I-esek miatt érkeztek, s jó darabig hiába vártak – előttük valóban a másodosztályú keret dolgozott a csarnokban, de Simon annál magasabb szinten folytatja a karrierjét.

VÉLEMÉNY
SIMON Zsófia, a Győr 2012-es bajnokcsapatának tagja
„Még mindig szabadúszó vagyok, csak helyet és lehetőséget kaptam az alma materben, hogy felhozzam magam. Egyelőre azt sem tudom, külföldön folytatom-e, minden ajánlat érdekel. Az elmúlt hónapokat családi körben, majd edzéssel töltöttem és új hobbikat is találtam, mint amilyen a hegymászás és a biciklizés. A spanyolországi légiósélet nagyon rövid volt, de élveztem, új ismereteket szereztem a kosárlabdáról és újragondolhattam az életemet. Sajnos az idényünk annyira nem volt sikeres, a klub azóta meg is szűnt.”

Az első életjelet 17.23-kor regisztrálhattuk a kiürült pályán, amikor egy hölgy klasszikus pöttyös focilabdát nyomott egy kissrác kezébe, aki kitartóan rugdalta azt a két félretett kézilabdakapu irányába – ő Iványi Dalma, a Győr új vezetőedzőjének kisfia volt. Aztán hamarosan megérkeztek a főszereplők is – mint kiderült, kissé elhúzódott Fűzy András klubelnök évadnyitó beszéde a nagycsarnokban.

Hatos mezben felbukkant Raksányi Krisztina, 31-esben a spanyol Sandra Ygueravide, ugyanakkor Raksányi kísértetiesen hasonlított Dubei Debórára, míg Ygueravide szakasztott olyan volt, mint Weninger Virág. Hamarosan megpillantottuk Dombai Rékát Dombai-mezben és megállapítottuk, hogy a legutóbbi évad garnitúráját osztották szét a játékosok között, a friss igazolásoknak nyilvánvalóan még nem jutott új szerelés.

A három légióst egyelőre nem láthattuk, az észt Kadri-Ann Lass augusztus 24-én, a 2016–2017-es évadban Győrben már megforduló amerikai Brianna Kiesel szeptember első napjaiban áll munkába, míg honfitársa, Beatrice Mompremier érkezése attól függ, miként teljesít a tengerentúli WNBA-ben a Connecticut Sun – úgy fest, az alapszakasz után nem lesz feladata a bradentoni buborékban. Noha külföldiek nem voltak jelen, az edzésen megjelenő 12 játékos közül 11 jelenleg is tagja, vagy korábban tagja volt a felnőtt-, vagy valamelyik utánpótlás-válogatottnak, szóval, a minőségre így sem lehetett panasz.

TÖRÖK ELLENFÉL AZ EUROLIGÁBAN
A sorozat csoportkörét ugyan csak augusztus 17-én sorsolják (a Sopron Basket lesz érdekelve), az már eldőlt, hogy az Euroligát a selejtezőben kezdő Aluinvent DVTK Miskolcnak a török Izmit Belediyespor testén át vezet az útja a főtáblára.

A hőség viszont éreztette a hatását a gyakorlócsarnokban is, habár ez nem szegte kedvét az Iványi Dalma és Mehmedovic Merim vezette szakmai stábnak, amely a bemelegítés után alaposan megfuttatta az Európa-kupába nevező csapatot, majd a labdás feladatok mellett pörgős három a három elleni játék szerepelt napirenden. A lelkesedés maximális volt a keret tagjai részéről – Fűzy András reméli, a mosolyt akkor sem lehet majd levakarni a lányok arcáról, amikor nem 35 fok lesz, hanem jégtáblák úszkálnak a Mosoni-Dunán.

  Játékosként és emberként is fejlődni     
IVÁNYI Dalma, a Győr edzője

–  Izgatottan várta a felkészülés első napját?     
– Igen. Nagy kihívásnak élem meg a feladatot, jó értelemben vett bizonyítási vágy dolgozik bennem. Szeretném, hogy jó érzéssel töltsük el a következő éveket és jó munkát végezzünk a csapattal. Fontos, hogy játékosként és emberként is fejlődjünk ebben az idényben.

–   Hogyan tervezi a következő heteket?     
– Augusztusban a fizikai felkészítésen lesz a hangsúly. Nagyon sok konditermi erősítés vár a lányokra, most van itt a lehetőség, hogy megteremtsük az alapokat, amelyekre később támaszkodnunk kell. Emellett fontos lesz az egyéni képzés is, és viszonylag korán szeretnénk bemutatni a csapattaktikát, valamint a meghonosítandó stílust és mozgásokat, hogy lássuk, a lányok mennyire tudnak mindebben otthonosan mozogni.

– Segít, hogy sok játékosa részt vett a válogatottak nyári összetartásain?     
– Egyértelműen, így nem a nulláról kezdjük.

–     A válogatott mellett is dolgozik, hogy tetszett a székesfehérvári edzőtábor?     
– Nagyszerűen dolgoztak a kerettagok, s bár az utolsó hétről elkéredzkedtem, látszott, mennyire hiányzott nekik a sportág, rendkívül motiváltan jöttek. A nehéz időszak pozitívuma, hogy a közegből egy időre kiszakadva most újra ráébredtek, miért is szeretnek kosárlabdázni, mennyire fontos ez nekik. A frissesség remélhetőleg kitart az egész évadra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik