Női kézi Eb-selejtező: Golovin kiélezett csatára számít

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.10.10. 12:19
null
Golovin Vlagyimir szerint egyértelműen a két pont megszerzése a cél a szlovákok ellen, mert meg kell erősíteni a magyar válogatott pozícióját a csoportban (Fotó: Török Attila)
Vasárnap este a szlovákiai Nagytapolcsányban folytatja az Európa-bajnoki selejtezős csoportkört a magyar női kézilabda-válogatott.

 

ELLENFÉLNÉZŐ:  SZLOVÁKIA

Olimpia: nem szerepelt
Vb: 12. hely (1995) – 1 részvétel
Eb: 12. hely (1994, 2014) – 2 részvétel
Magyar mérleg ellene: 20 mérkőzés, 16 győzelem, 3 döntetlen, 1 vereség, 589–459-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2017. 06. 14., világbajnokság selejtező, visszavágó, Pozsony. Szlovákia–Magyarország 24–24 (10–11). Legjobb magyar dobók: Görbicz 8, Debreczeni-Klivinyi 3

A Portugália elleni szerdai, érdi első fordulós biztos és papírformasiker után vasárnap este Nagytapolcsányban Szlovákia ellen folytatja az Európa-bajnoki selejtezős csoportkört a magyar női kézilabda-válogatott. A szövetségi kapitányi poszton 34–24-es győzelemmel bemutatkozó Golovin Vlagyimir együttesére ismét olyan mérkőzés vár, amelyen az erőviszonyok alapján meg kell szereznie a két pontot.

„Biztos, hogy valamennyit kivett a csapatból a szerdai találkozó, de ez összetett kérdés, nemcsak fizikai fáradtságra gondolok, hanem mentálisra is, abból a szempontból, hogy ez volt az első mérkőzésünk együtt, ráadásul hazai pályán. Mindenkiben volt egy »huhh, ez is megtörtént, jól van, menjünk tovább« érzés – mondta Golovin Vlagyimir. – A támadójátékunk dominált, sok játékosunk volt eredményes, sok poszton teljesítettünk jól, ez nagyon fontos lesz vasárnap is. A beállók körüli védekezéssel nem voltam elégedett a portugálok ellen, bár a második félidőre ezt is sikerült megoldanunk. Az elsőben viszont nem is nagyon figyeltünk arra, mit csinál a beálló, ezért nagyon könnyen került helyzetbe. A szlovákoknak is jó játékosuk van ezen a poszton Nikoleta Trúnková személyében, aki jól és eredményesen játszott a spanyolok ellen, hét lövésből hét gól szerzett. Szóval a beálló körüli területet meg kell erősítsük védekezésben. Ezenkívül a portugálokhoz hasonlóan a szlovákoknál is néhányan erősek az egy az egy elleni játékban, ezért nem szabad beszorulnunk hátul a hatos vonalára, mert abban a pillanatban szétesik a védelmünk. Muszáj lesz kilépnünk és sokkal több megállító szabálytalanságot alkalmaznunk, nem hagyhatjuk őket játszani, mert ha engedjük érvényesülni az ellenfelet támadásban, akkor nálunk valaki hátul hibázik, és azonnal megbüntetnek érte.”     

VÉLEMÉNYEK

Bíró Blanka, a válogatott kapusa:
„A szerdai első selejtezős meccs első félidejében meg voltunk illetődve, mindenki nagyon bizonyítani akart, egy kis feszültséget éreztem a csapaton. A második félidőben megnyugvást adott, amikor döntetlen után el tudtunk lépni, és onnantól már a saját arcunkat mutattuk. Nagyon megtisztelő, hogy csapatkapitány lehetek, de egyben nagy feladat is. Fiatal a keretünk, csak akkor lehetünk sikeresek, ha egymás kezét megfogva, nagybetűs csapatként, együtt igyekszünk érvényesülni a pályán. Láthattuk az olimpián is, hogy amikor összekapaszkodtunk és úgy mentünk előre, sikerrel jártunk. Nincsenek világklasszisaink, akik bármilyen helyzetet meg tudnak oldani, ezért mindenkire szükségünk van.”

Vámos Petra, a válogatott irányítója:
„A portugálok elleni mérkőzésen voltak kisebb-nagyobb hullámvölgyeink, a negyven-negyvenötödik perctől tudtunk igazán ellépni és a saját játékunkkal dominálni. A tízgólos siker magabiztosságot adhat. Védekezésben javulnunk kell Szlovákia ellen, mert a portugáloktól főleg az első félidőben sok gólt kaptunk, és a beálló körüli védekezésben is előre kell lépnünk.”

Északi szomszédunkkal a decemberi, spanyolországi világbajnokságon is egy csoportban szerepel női válogatottunk, az idei lesz a szabadkártyával kijutó Szlovákia második vb-szereplése. A szerdai első fordulóban Spanyolországban 33–28-ra alulmaradó riválisnál több ismerős arcot találunk, Bízik Réka és Boglárka, a siófoki balátlövő, Simona Szarková és a két jobbátlövő, a székesfehérvári Hudák Emma és a mosonmagyaróvári Lancz Barbora is tagja volt a spanyolok elleni meccskeretnek. Szlovákiával négy és fél éve találkoztak legutóbb a mieink, akik eddig csupán egyszer, 1996-ban egy Eb-selejtezős meccsen maradtak alul 17–15-re.

„A szlovák válogatott erősebb, mint a portugál – szögezte le a szövetségi kapitány. – Sokan Magyarországon játszottak vagy játszanak a keretéből, közelebbről is ismerjük őket. Mindkét csapatnak fontos a mérkőzés, kiélezett csatára számítok. Egyértelműen a két pontért megyünk, mert ha nem lesz meg, akkor a portugálok elleni sikernek sincs semmi jelentősége. Meg kell erősítenünk a pozíciónkat a csoportban. Ennek a válogatottnak mindig két arca volt az elmúlt években, képes volt jó játékra és kevésbé hatékony teljesítményre is – a szerdai első körben is így volt, meccs közben voltak jó periódusok és hullámvölgyek is. Szeretnénk, hogy ami jól ment Portugália ellen, azt vigyük át az újabb találkozóra is.”     

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, 5. CSOPORT
18.15:
Szlovákia–Magyarország, Nagytapolcsány (Topolcany) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
JOBBSZÉLSŐK:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
JOBBÁTLÖVŐK:Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler), Tomori Zsuzsanna (Vipers Kristiansand – Norvégia)
IRÁNYÍTÓK:Lakatos Rita (Siófok KC), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
BEÁLLÓK:Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Helembai Fanny (Váci NKSE), Tóvízi Petra (DVSC Schaeffler)
BALÁTLÖVŐK:Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE)
BALSZÉLSŐK:Fodor Csenge (Győri Audi ETO), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik