Kézilabda: kellene az átigazolási szezon ebben a sportágban is

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.02.23. 08:00
null
A győri csapatba nyáron Viborgból érkező Line Haugsted világbajnoki bronzérmet nyert a dán válogatottal tavaly decemberben – a 2020-as Európa-bajnokság legjobb védője jelentős erősítés lehet az ETO-nál (Fotó: Imago/Ritzau Scanpix)
Amelyik kézilabdacsapatnak ilyenkorra nem áll össze a teljes keret a következő idényre, már a legritkább esetben válogathat a legfelső polcról, de még az alatta lévőről is nehezen. A sportágban korán eldőlnek a lényegi kérdések, a váltás mellett döntő kézilabdázók és edzőik is furcsa helyzetbe kerülnek.

 

Amelyik kézilabdacsapatnak ilyenkorra nem áll össze a teljes keret a következő idényre, a legritkább esetben válogathat a legfelső polcról, de még az alatta lévőről is nehezen. A sportágban korán eldőlnek a lényegi kérdések, a váltás mellett döntő kézilabdázók és edzőik is furcsa helyzetbe kerülnek.

Tavaly már az év elején bejelentette a Győri Audi ETO KC, hogy szerződése lejártával az idény végén átigazolja a magyar női kézilabda-válogatott két oszlopos tagját, a legnagyobb riválisnak számító FTC-Rail Cargo Hungaria kiválóságait, Háfra Noémit és Schatzl Nadine-t. A két csapat akkor még bőven a évad legfontosabb szakasza előtt járt, harcban volt a bajnoki címért, a Magyar Kupáért és még a Bajnokok Ligája-serlegért is.

Az élet úgy hozta, hogy Háfrának és Schatzlnak úgy kellett címekért küzdenie éppen az ETO ellen, hogy tudták, néhány hónappal később már a Rába-partiak zöld-fehér mezében feszítenek, és ha esetleg sikerrel járnak, új klubjukat hozzák hátrányos helyzetbe. A Magyar Kupában a győriek felülkerekedtek a Fradin az elődöntőben, majd a fináléban a Debrecenen is, ám a bajnoki aranyérem a fővárosiak nyakába került, köszönhetően például Schatzl jó teljesítményének is.

A sportágban persze ez a történet nem egyedi, a legjobbak legalább fél évvel az új idény kezdete előtt aláírnak új klubjukhoz, és úgy tolják végig a szezon hátralévő részét, hogy már tudják, a jövőben máshol, más színekért küzdve folytatják pályafutásukat.

Nyilván ez anomália, a profiknak ugyanis tudniuk kell az utolsó pillanatig harcolni kenyéradó klubjukért, de akadnak kivételek, és ilyenkor az edző vagy éppen a vezető nehéz helyzetbe kerül, mert nem tud százszázalékosan építeni a távozni készülő játékosra, vagy éppen már az a vezérelv, hogy a következő idény csapatát (is) össze kell rakni, amelyben nyilvánvalóan nem szerepel az eligazoló kézilabdázó.

„A sportágunkban nincs átigazolási időszak, csak egy határ, ameddig új játékosokat lehet szerződtetni – kezdte Elek Gábor, volt szövetségi kapitány, az FTC mestere. – Arra indult el a világ, ha egy csapatnak nincs szeptemberre-októberre kész a következő évad kerete, óriási hátrányba kerül. Ez nem normális dolog. Ahhoz, hogy már októberre összeálljon, le kell ülni azokkal a játékosokkal, akiket maradásra akarunk bírni. De azokkal is, akik nem szerepelnek a jövőbeni tervekben, mert nekik is mondani kell valamit. Magyarán: közölni kell, hogy nem számolsz vele, és úgy kell végigvinni vele az idényt. A másik példa, hogy voltak olyan játékosaim, akik már az ősz elején tudták, egy év múlva máshol játszanak, úgyhogy ne is próbálkozzunk a tárgyalással.”

A sporttörvény ugyan kimondja, hogy a szerződés lejárta előtt fél évvel szabad elkezdeni a tárgyalásokat, de ezt szinte senki sem tartja be, Elek szerint a legtöbb szerződést január 1-jei dátummal keltezik, és akkor is írják alá, de a tárgyalások bőven korábban kezdődnek.

„Ha késlekedsz, elmegy a hajó – jelentette ki a Fradi szakvezetője.  – Mi most épp abban a helyzetben vagyunk, hogy szinte szó szerint irányítót vadászunk, de szinte lehetetlen a küldetés. Ilyenkor a piac már nagyon »szegényes«, ez már nagyon a vége. A vébé után felvettük a kapcsolatot az egyik északi válogatott játékosával, hogy szerződjön hozzánk, de annyira elkéstünk, hogy jószerével kinevetett minket.”

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

A TÁVOZÓ JÁTÉKOSOK PROFIN VÉGZIK A DOLGUKAT

A szakember szerint egyénfüggő, hogy a távozni készülők ki tudják-e hozni magukból a maximumot a szerződésük lejártáig, esetleg egyedi módszerek kellenek, hogy megmaradjon töretlenül a motiváció. Az említett Háfra Noémi és Schatzl Nadine például a bajnoki arany­éremre hajtó csapat alapembere volt, mielőtt Győrbe igazolt.

„Az a tapasztalatom, hogy a játékosok többnyire tudják kezelni az ilyen helyzetet, és mindent megtesznek aktuális együttesükért – folytatta Elek Gábor. – Sőt, ha nagyon megfeszülök sem biztos, hogy eszembe jut olyan, akire ne számíthattam százszázalékosan a távozása előtt. Olyanról pedig végképp nem tudok, aki az edző vagy a csapat érdekei ellen cselekedett volna. A fordított helyzet is érdekes, a frissen hozzánk kölcsönbe kerülő francia Béatrice Edwige például két hete még az oroszt Rosztov-Don színeiben ellenünk küzdött. Egyébként sok olyan játékos szerepel riválisainknál, akit korábban megkerestünk, jót beszélgettünk, végül mégsem jött, de később nagy szeretettel, pozitív érzésekkel közeledett felénk, ha találkoztunk. Mondjuk ezek a kézilabdázók általában sajnos jól is játszanak ellenünk, tudják, hogy őket nálunk is elismerik... Egyébként nem gondolom, hogy különösebb befolyásoló tényező a teljesítményben a közelgő klubváltás.”

Elek Gábor úgy véli, a kézilabdában uralkodó átigazolási trendek megváltoztatásában egyedül a magyar szövetség nem tud lépni, mert ha megtenné, a nemzetközi színtéren hátrányt okozna csapatainknak. Összességében egységes európai norma alapján kellene átigazolási időszakot bevezetni, mert nem egészséges az állandó pletyka, susmus.

A világ- és Európa-bajnok spanyol klasszis, Jorge Maqueda két-két szegedi és veszprémi év után visszatér a francai Nantes-hoz, ahol 2012 és 2015 között már játszott (Fotó: Szabó Miklós)
A világ- és Európa-bajnok spanyol klasszis, Jorge Maqueda két-két szegedi és veszprémi év után visszatér a francai Nantes-hoz, ahol 2012 és 2015 között már játszott (Fotó: Szabó Miklós)

FÉRFI BL-CSAPATAINK JÓL ÁLLNAK

Ezek után érdemes megnézni, hogy a legrangosabb nemzetközi sorozatban, azaz a Bajnokok Ligájában szereplő férfiegyütteseink hogyan is állnak a csapatépítéssel a következő évadra. A Pick Szegednél várható a kevesebb változás, mivel a klubnál az elmúlt években hosszú távú szerződéseket kötöttek (Bánhidi Bence 2025-ig marad), amelyek továbbra is élnek, így alig várható fluktuáció a keretben. Ami biztos, hogy a decemberben 2025-ig hosszabbító Bodó Richárd mellé másik magyar válogatott balátlövő érkezik Szita Zoltán személyében, aki a lengyel Wisla Plockból tér haza, ezért ezen a poszton nagy lesz a zsúfoltság, így a szlovén Nik Henigman távozhat.

A Telekom Veszprémnél nagyobb lesz a mozgás, a súlyos sérüléséből lábadozó macedón balszélső, Dejan Manaszkov az idény végén búcsút int a klubnak, ahogy az is biztos, hogy spanyol válogatott jobbátlövője, Jorge Maqueda meg a francia Nantes-ban folytatja júliustól. A bevételi oldalon több és – mindenki abban bízik – minőségben jobb játékosokkal lehet számolni. A szupertehetségnek tartott irányítót, Fazekas Gergőt (a korábbi 238-szoros válogatott kapus, Fazekas Nándor fia), aki a másik városi együttesből, a Fejér B.Á.L. Veszprémből teszi át székhelyét a nyáron a Veszprém Arénába, egyből kölcsönadják külföldre, hogy nemzetközi tapasztalatot szerezzen. Ugyancsak nagy fogásnak számít a fehérorosz gólzsák, a breszti jobbszélső Mikita Vajlupov, akinek kivételes képességeit a januári Európa-bajnokságon is megcsodálhatttuk. A Lemgótól érkező izlandi Bjarki Már Elísson a magyar válogatott dolgát is alaposan megkeserítette a kontinensviadalon, a francia és szerb állampolgársággal is rendelkező, még a Nantes-ot erősítő Dragan Pechmalbec nemcsak erős, de gólérzékeny beálló, ráadásul jól is védekezik. Az ötödik szerzeményt, az egyiptomi Zama­lektől érkező balátlövőt, Jehia el-Derát pedig a 2020-as Afrika-kupán a legértékesebb játékosnak választották.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

A FRADINÁL MÉG TÖBB A KÉRDŐJEL

Női csapataink közül a Ferencváros volt szorultabb helyzetben az elmúlt hetekben, hiszen a montenegrói Itana Grbics bejelentette, hogy máshol kívánja folytatni, miközben a tokiói olimpián súlyos vállsérülést szenvedő Kovacsics Anikó gyermeket vár, így irányítót keres, a hírek szerint hamarosan bejelenthetik, kivel sikerült megállapodni. A csapat magja marad, aminek vélhetően nagyon örül Elek Gábor, a német Julia Behnke ugyan visszatér hazájába, de helyére a CSZKA Moszkva robusztus beállója, Dragana Cvijics érkezik.

A Győri Audi ETO KC-nál gyorsan reagáltak a francia klasszis kapus, Amandine Leynaud nyári visszavonulására, és a dán válogatott kiválóságát, a Brestben jelenleg is remeklő Sandra Toftot sikerült megszerezniük a norvég Silje Solberg és a francia Laura Glauser mellé. Az ötszörös Bajnokok Ligája-győztes győrieknél a montenegrói Jelena Deszpotovics gyermekáldás előtt áll, így pótlására a világ egyik legjobb védőjét, a dán világbajnoki bronzérmes Line Haugstedet szerződtették. S mivel a legfontosabb játékosoknak él a kontraktusuk, illetve sikerült velük hosszabbítani, nem kell félni, hogy az ETO gyengülni fog. Sőt...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik