Férfi kézi: Ez így egyáltalán nem buli – Császár Gábor

Vágólapra másolva!
2020.10.10. 14:17
Kisebb sérülés miatt egy hónapot volt kénytelen kihagyni a svájci Schaffhausen 247-szeres magyar válogatott irányítója, Császár Gábor, aki nem a skandináv kézilabda híve, de 36 évesen is megpróbálja felvenni a rohanós stílust.
Császár Gábor érzi az egy hónapos lemaradást (Fotó: Imago Images/Bildbyran)
Császár Gábor érzi az egy hónapos lemaradást (Fotó: Imago Images/Bildbyran)
Császár Gábor érzi az egy hónapos lemaradást (Fotó: Imago Images/Bildbyran)
Császár Gábor érzi az egy hónapos lemaradást (Fotó: Imago Images/Bildbyran)
Császár Gábor érzi az egy hónapos lemaradást (Fotó: Imago Images/Bildbyran)

 

Öt győzelemmel és két vereséggel a tabella harmadik helyén áll a Császár Gábort foglalkoztató Kadetten Schaffhausen a svájci élvonalbeli bajnokságban, a 36 éves irányítónak mégsem a visszafogott kezdés jelenti a legnagyobb problémát, hanem hogy az izomsérülését félrediagnosztizálták, ezért a vártnál később, csak szeptember végén térhetett vissza.

A 247-szeres válogatott játékos hatodik, jelenlegi szerződése szerint utolsó idényét kezdi a Rajna-menti klubnál, amelyben eddig majd' 1100 gólt szerzett.

„Júliusban szinte ugyanazzal a kerettel kezdtük a felkészülést, amellyel az elmúlt csonka évadot befejeztük – mondta a Nemzeti Sportnak az idei kiírásban 22 találatnál járó Császár, aki a koronavírus miatti leállás alatt elgondolkodott a hazatérésen, de újabb külföldi lehetőségtől sem zárkózott el.  – Az alapozás alatt-után viszont sokan kiestek, köztük én is, ezért rendesen megszenvedtünk. Nekem a combhajlítómmal volt probléma, amit az orvosok elsőre rosszul diagnosztizáltak, a visszatérésemet követően ismét megsérültem, emiatt szeptember végéig kellett várni, hogy újra pályára léphessek. Mit ne mondjak, megérzem az egy hónapos lemaradást, ráadásul a csapat sem ott tart, ahol kellene. Szerencsére még időben vagyunk, hogy rendbe tegyük a játékunkat. Új edzőnk, az izlandi Adalsteinn Eyjólfsson teljesen más szemléletet akar meghonosítani, az átállás viszont nem könnyű. A mester velem ellentétben a skandináv kézilabda híve, nincs mese, nekem is fel kell vennem a rohanós játékmódot. Van egy fiatal svájci válogatott srác a posztomon, neki nagyon fekszik ez, így kétféle stílusban tudunk játszani. Ez melós időszak nekem.”

A Bajnokok Ligája-szerepléshez szokott svájci gárda idén az EHF-kupát felváltó Európa-ligában indul, amelyben a Tatabányával együtt a D-csoportba került. A hatos tagja még az északmacedón Eurofarm Peliszter, a német Rhein-Neckar Löwen, a dán GOG és a szlovén Trebnje. Császár szerint a BL alsó ágának megszüntetésével a második számú európai kupasorozat csak jól járt, a 24 együttest felvonultató mezőny kiegyenlített lett, bárki megverhet bárkit – és nem csak hazai pályán. A 188 centis irányító továbbra is élvezi a kézilabdát, jól érzi magát Svájcban, a Schaffhausen második számú alakulatát is edzi, és nem gondol a visszavonulásra

„A karrieremből hátralévő időben szeretném kihozni magamból a maximumot: erre tökéletesen megfelel az Európa-liga – folytatta az egykori dunaújvárosi kedvenc, aki megfordult a dán Viborgban, a francia Chamberyben és a PSG-ben, a Veszprémben, valamint rövid ideig a spanyol Teka Cantabria játékosa is volt. – A csapattársaim azt mondják, még az Eurofarm Peliszter is tele van Bundesligát megjáró játékosokkal, biztosan nem lesz egyszerű feladatunk, a   Tatabánya meg nem hiába volt kiemelt, mégiscsak a harmadik legjobb magyar együttesről van szó. Örülök, hogy összekerültünk, jó lesz az egykori válogatottbeli társakkal beszélgetni kicsit, ugyanakkor bevallom, inkább a Gyöngyöst reméltem, mert így találkozhattam volna Sándor Ákos barátommal. Sajnálom, hogy a tatabányaiakat is elérte a vírus, hallom, otthon nagyon rossz a helyzet, egyre többen kerülnek karanténba, és sorban maradnak el a meccsek. Nálunk, ahol lakunk, elvétve regisztrálnak pozitív esetet, ezért itt nem kötelező a tesztelés sem a csapatnál, sem a bajnokságban, bár az Európa-liga-utazgatások miatt ez változhat. Én személy szerint ideges lennék, ha a koronavírus miatt heteket, hónapokat kellene kihagynom. Érezzem úgy, hogy kockára teszem az egészségem? Ez így egyáltalán nem buli.”

Idegenben kezdenek

Az Európa-liga csoportküzdelmeire keddenként két időpontban, 18.45-kor és 20.45-kor kerül sor. A négy koronavírusos játékosa miatt tíz napot hatósági karanténban töltő Tatabánya az eddigiekhez hasonlóan Győrben játssza hazai mérkőzéseit.      Vladan Matics      együttese idegenben, az északmacedón Eurofarm Peliszter (korábbi nevén Eurofarm Rabotnik) otthonában kezd október 20-án, és a szlovén Trimo Trebnje vendégeként fejezi be március 2-án. A 24 csapatból csoportonként az első négy, tehát összesen 16 jut tovább a kieséses szakaszba, a négyes döntőt május 15–16-án rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik