Nagyot harcolt a Fradi, de az Esbjerg került minimális előnybe a BL-negyeddöntőben

Vágólapra másolva!
2024.04.27. 15:52
Bölkre nagyon figyeltek az Esbjerg játékosai (Fotó: Árvai Károly)
Az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata szoros mérkőzésen 26–25-re elveszítette az Esbjerg elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő első felvonását, a jövő vasárnap sorra kerülő visszavágón jobb helyzetkihasználással lehet esély a fordításra.


NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–TEAM ESBJERG (dán) 25–26 (11–13)
Érd, 2000 néző. V: Backovic, Palackovic (szlovénok)
FTC: BÖDE-BÍRÓ – Malestein 2 (1), Klujber 1, LEKICS 7 (2), Cvijics 3, Bölk 2, Márton G. Csere: Janurik (kapus), Edwige, Tomori, Kisfaludy 2, SIMON P. 4, HÁRSFALVI 4. Edző: Allan Heine
ESBJERG: A. KRISTENSEN – M. Jacobsen 3, M. Möller 2, IVERSEN 3, Breistöl 1, REISTAD 10 (1), Sanna Solberg-Isaksen. Csere: Milling (kapus), N. MÖRK 6 (2), L. Rushfeldt Deila 1, Kamp. Edző: Jesper Jensen
Az eredmény alakulása. 5. perc: 1–2. 9. p.: 4–3. 14. p.: 4–7. 19. p.: 7–8. 24. p.: 9–8. 28. p.: 10–13. 34. p.: 12–16. 39. p.: 16–17. 44. p.: 18–21. 50. p.: 21–21. 55. p.: 22–25
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 6/3
MESTERMÉRLEG
Allan Heine: – Elismerésem az Esbjergnek. Nagy küzdelem zajlott a pályán, magas színvonalú meccset láthattunk. Büszke vagyok a lányokra, hogy sohasem adják fel, ezúttal sem tették. Külön öröm, hogy ismét számíthattam Andrea Lekicsre, Tomori Zsuzsannára és Béatrice Edwige-re. Bízom benne, hogy a jövő hétvégi is hasonló meccs lesz, azzal a különbséggel, hogy két góllal mi nyerünk.
Jesper Jensen: – Nagyon izgalmas mérkőzés volt, szeretünk itt játszani, mindig jó hangulat vár minket. A Fradinak nagy múltja és jó játékosai vannak, megtisztelő, hogy itt lehettünk. Az ilyen találkozó mindig remek reklámja a női kézilabdának. Kis dolgok döntöttek a javunkra, nagy izgalmak várhatók a jövő hétvégén is.

Az idény első szakaszában valószínűleg a ferencvárosi szurkolók többsége is csak reménykedett benne, hogy a csapatuk áprilisban újra harcba szállhat a budapesti final fourért. Az azóta több emlékezetes feltámadást is bemutató Fradiba az Esbjerg elleni párharcra az elmúlt bajnokikat kihagyó Andrea Lekics, Béatrice Edwige, Tomori Zsuzsanna trió is visszatért, ezzel együtt sem a magyar együttes számított a negyeddöntő favoritjának. Főleg, ha hozzávesszük, hogy a csoportkörben már találkozott egymással a két csapat, és akkor mindkétszer Jesper Jensen tanítványai nyertek.

A lehető legerősebb védekező felállás miatt Tomorit és Edwige-et is igyekezett becserélni az FTC a meccs elején (előbbinek kellett felvennie a versenyt a dánok világklasszisával, Henny Reistaddal), bár erre nem mindig hagyott lehetőséget a gyorsan induló Esbjerg. Böde-Bíró Blanka védéseinek is köszönhetően tartotta a lépést ellenfelével a Fradi, amely emberelőnyben Tomorit fennhagyta jobbátlövőben. Támadásban azonban szinte csak Lekics találta meg az ellenszert a dánok határozott védekezésére, az átlövőket, Emily Bölköt és Klujber Katrint féken tartották a vendégek. Ahogy Reistad vezérletével 7–4-re ellépett az Esbjerg, Allan Heine 14 perc elteltével kénytelen volt időt kérni.

A telt házas Érd Aréna által hajtott FTC-nek Simon Petra beállása adott új lendületet, a fiatal irányító bátran vállalkozott, így tudott fordítani a népligeti együttes. Ez azonban nem bizonyult hosszú életűnek, ráadásul az Esbjerg kapujában Anna Kristensen kiválóan teljesített (különösen Klujber lövéseit olvasta eredményesen). A szünet előtti hat percet 4–1-re hozták a dánok, így volt mit elemezni és megbeszélni az öltözőben hazai részről (11–13).

 

Pechesen indult a második félidő, Dragana Cvijics bokasérülést szenvedett, és Edwige vállára támaszkodva hagyta el a pályát. Miközben a szerb beálló lábát fáslizták a kispadnál (hogy kisvártatva visszatérhessen), az Esbjerg már néggyel meglépett. Itt sikerült megfogni az állást, bár a felzárkózást több kiállítás vagy éppen rossz passz is nehezítette, és bizony Reistad vagy Nora Mörk is mindig a dánok szempontjából a legjobbkor villantotta meg klasszisát. A jobbátlövő rendre megtalálta a rést a ferencvárosi falon, sokszor előtte keresztbe vezetve, a túloldali kettes pozícióból tüzelt.

Mindkét csapat nagyot küzdött, és ebben a hibák is benne voltak mindkét fél részéről, szerencsére Böde-Bíró után Janurik Kinga is védett hétméterest. Miközben a szurkolók felcsavarták a hangerőt, újra sikerült utolérni az Esbjerget, a Fradi azonban nem tudta maga javára fordítani ezt a lélektani pillanatot. Újra jött néhány kihagyott támadás, és máris középakolt hármat az ellenfél. Innen még volt visszaút, az utolsó percben az egyenlítésért is támadhatott az FTC, Heine azonban nem nyomta meg a gombot, a magyar csapattól pedig elvették a labdát.

Jensen időkérése után így még maradt egy akcióra ideje az Esbjergnek. Mörk bevetődve eleresztett lövése elakadt Böde-Bíróban, így 26–25-re nyertek a dánok, az eredmény mellett azonban a látottak is azt bizonyították, jobb helyzetkihasználással és több jó egyéni teljesítménnyel (különösen átlövőben) megfordítható a párharc a jövő vasárnap esedékes idegenbeli visszavágón.

A hét mérkőzésének kikiáltott találkozó legjobbja nem meglepő módon a 14 lövésből 10 gólt elérő Reistad lett, de Mörk is eljutott hatig. A Fradinál Lekics hét találattal zárt, míg Böde-Bíró 13 védést mutatott be.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik