Contadort eltiltották és megfosztották Tour-győzelmétől

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2012.02.06. 12:45
null
Contadort eltiltották és megfosztották Tour-győzelmétől (Fotó: Action Images)
Címkék
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) vétkesnek találta Alberto Contadort, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny háromszoros bajnokát, akit visszamenőlegesen két évre eltiltott a versenyzéstől, és egyben megfosztott 2010-es Tour- és 2011-es Giro d'Italia-győzelmétől is.

A 29 éves spanyol kerekes a 2010-es franciaországi viadalon fennakadt a doppingvizsgálaton, a szervezetében klenbuterol nyomaira bukkantak. Először felfüggesztették versenyzői engedélyét, majd hazája szövetsége felmentette, de az ítélet ellen a nemzetközi szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is fellebbezett a CAS-nál, amely a novemberi meghallgatás után hétfőn hirdette ki ítéletét az ügyben.

TISZEKER: AZ EU-BAN TILOS A KLENBUTEROL HASZNÁLATA
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója szerint a jogi eljárásban Alberto Contadornak kellett bebizonyítania, hogy fertőzött húst fogyasztott, de ez a mostani ítélet alapján nem sikerült neki és ügyvédeinek.
„Azt tudni kell, hogy az Európai Unióban tilos a klenbuterol használata, még állatoknak sem adható, és ezt a hatóságok ellenőrzik is – mondta a távirati irodának Tiszeker. – Vagyis, ha Contador az EU-n belüli versenyen, az EU-ból hozatott húst fogyasztott, akkor nehezen lehet bebizonyítani, hogy a termék fertőzött. Ugyanakkor, ha mondjuk Kínában vagy Mexikóban lett volna versenye, akkor sokkal nagyobb eséllyel fogyaszthatott volna klenbuterollal fertőzött készítményt.”
Hozzátette: a közvélemény számára az is viccesnek tűnhet, hogy a kerékpárost most tiltották el, ám augusztusban már megint versenyezhet, és sokat nem kell kihagynia.
„Ez azért lehet, mert az összes eredményét törlik kétezer-tíz nyaráig visszamenőleg, és a pénzdíjakat is vissza kell fizetnie, plusz nem vehet részt az idei Touron és az olimpián sem. Persze furcsa, hogy az augusztus második felében esedékes Vueltán, ráadásul hazai közönség előtt már szerepelhet” – mondta a MACS ügyvezető igazgatója.

A versenyző végig ártatlannak vallotta magát, elmondása szerint fertőzött hús miatt akadt fenn a vizsgálaton.

Contador augusztus 5-től versenyezhet ismét, azaz az idei Tour de France-on és a londoni olimpián nem állhat rajthoz.

A spanyol kerékpáros a Tourt 2007-ben, 2009-ben és 2010-ben, a Giro d'Italiát 2008-ban és 2011-ben, míg a Vuelta a Espanát 2008-ban nyerte meg, ő volt a világon az ötödik, aki mindhárom nagy háromhetes viadalon diadalmaskodni tudott.

A CAS-ítélet után a 2010-es Tour de France új győztese a luxemburgi Andy Schleck, a 2011-es Giro új bajnoka pedig az olasz Michele Scarponi.

„Megint a kerékpár húzta a rövidebbet. Elegem van ebből. Az ítélet túlzó, kedvezőtlen mindenkinek, a kerékpársport megítélésének, a támogatóknak – reagált Dohából a CAS állásfoglalásának hétfői ismertetésére a legendás belga kerékpáros, az ötszörös Tour de France-győztes (1969, 1970, 1971, 1972, 1974) Eddy Merckx, versenyzői becenevén Kannibál. – Olyan ez, mintha valaki el akarná pusztítani a kerékpársportot. Két évig tartott, míg meghozták az ítéletet. Ez így nem megy.”

A CAS hétfőn jelentette be, hogy vétkesnek találta Alberto Contadort, a Tour de France háromszoros bajnokát, akit visszamenőlegesen két évre eltiltott a versenyzéstől, s egyben megfosztott az összes, 2010 nyara óta elért eredményétől, így a 2010-es Tour- és 2011-es Giro d'Italia-győzelmétől is.

A 29 éves spanyol kerekes a 2010-es franciaországi Touron akadt fenn a doppingvizsgálaton, szervezetében klenbuterol nyomaira bukkantak. Először felfüggesztették versenyzői engedélyét, majd hazája szövetsége felmentette, de az ítélet ellen a nemzetközi szövetség (UCI) és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) is fellebbezett a CAS-nál, amely a novemberi meghallgatás után hétfőn hirdette ki ítéletét az ügyben.

„Nem vagyok szakértő, sem orvos, kíváncsian várom a hozzáértők magyarázatát. Csak a kerékpárban fordul elő, hogy végtelenül kicsi mennyiségeket kutatnak. Jó lenne, ha más sportágakban is így járnának el – méltatlankodott a jelenleg a katari körversenyt szervező Merckx, utalva arra, hogy Contador esetében nagyon kis mennyiségű tiltott anyagot találtak. – Ha lett volna a szervezetében egyértelműen kimutatható doppingszer, rögtön elítélték volna, s nem várnak két évet.”

A belga sportember ugyanakkor úgy véli, Contador védekezése nem volt jó. A spanyol versenyző végig ártatlannak vallotta magát, elmondása szerint fertőzött hús miatt akadt fenn a vizsgálaton.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik