Nemzetisport.hu 2011.05.14 16:23 Frissítve: 2014.06.22 01:47

Jégkorong: Ezentúl a divízió 1-ben is hatalmas lesz a küzdelem - René Fasel

Pénteken rövid tanácskozás után átszervezték a jégkorong-világbajnokság rendszerét. A jövőben a magyarokat érintő divízió 1-es tornán nem egymás mellé rendelt csoportokban küzdenek majd a csapatok, hanem a világranglista szerint kerülnek besorolásra válogatottak. A Nemzeti Sport Online helyszíni tudósítója a nemzetközi szövetség konferenciájának zárónapján, az IIHF elnökével René Fasellel beszélgetett a változásokról és a vasárnapi finn-svéd döntő esélyeiről.

 

 

– Miért volt szükséges átszervezni a világbajnoki rendszert?
– Az elmúlt években nagyon sok érdekes eredmény született. Az nem segíti a sportág fejlődését, ha tíz-tizenöt góllal nyer egy csapat. A divízió 1-es világbajnokságon pont a magyar válogatott verte több mint tíz góllal a spanyolokat. Ez nem világbajnoki eredmény, nem méltó a sporthoz. Sokkal nagyobb kihívás kell egy tornán a csapatoknak. Ezért a jövőben nem egymás mellé rendelt divíziós csoportok lesznek, hanem, egymás alá szerveződnek majd.

– Tehát jövőre minden divízióban, minden korosztályban erősebb, kiegyensúlyozott lesz a torna.
– Néhány hete a magyar rendezésű világbajnokságon az olaszok egy meccsel jutottak fel az elitbe. Ez a jövőben biztosan nem fordulhat elő, hogy egy találkozó dönt majd a fontos kérdésekről, mint kiesés vagy feljutás. Több meccset kell nyerni, hogy előre jusson egy csapat, vagy éppen megmeneküljön. Szoros, kemény találkozókat játszanak majd az együttesek. Ahhoz, hogy az elitbe jusson valaki, legalább két-három komoly meccset meg kell nyernie és inkább kettő egyre, mint tizenöt egyre.

– Holnap a döntőben egy „északi rangadót″ láthatunk, a jövő évi világbajnokság két rendezője csap össze. Mit vár a meccstől?
– Elég sokszor láttam mindkét csapatot játszani, az egyetlen alkalommal, amikor a finnek nyertek a svédek ellen, akkor Svédországban játszottak 2002-ben, majd Torinóban a finnek nagy meccsen kikaptak. Ezek a találkozók nagyon emlékezetesek nekem. Tipikusan kemény finn hokit láthattunk a hasonlóan kemény hokit játszó svédek ellen. Most úgy látom, hogy talán a svédeknek kicsivel több esélyük van a sikerre, de a jégkorongban semmi sem biztos, lehet itt még finn arany is a vége.

2022.09.13 12:41:52

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar bázisú nemzetközi jégkorongbajnokság alapszakaszának menetrendje, eredményei.

2022.09.20 10:38:03

Jégkorong nemzetisport.hu

A magyar női jégkorong-válogatott alapembere szorult helyzetekben lép elő vezéregyéniséggé.

2022.09.16 23:09:07

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Pat Cortina nem merev ember, játékosai számára egyáltalán nem megközelíthetetlen, alázatos, de egészen biztos, hogy tiszteletet parancsol. Ocskay Gábor hangoztatta mindig: szerinte a magyar sportolónak korbácsos edző kell, mert aki puha és bratyizik, azt egy idő után elfogyasztják reggelire az aktuális sztárok.

2022.09.07 23:36:15

Jégkorong nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Csíkkarcfalván működő Székelyföldi Jégkorong Akadémia igazgatója, Nagy Attila állt a rendszerváltó csapat élére. Szerdai Facebook-bejegyzésében többek között így írt az RJSZ-ben kialakult helyzetről: „Mostantól tehát azon leszünk, hogy jogi úton szerezzünk érvényt az igazunknak és a sportág érdekének. Nyilvánvalóan figyelünk arra, hogy a szövetségnek valamilyen módon kiszolgáltatott kluboknak, Erste Ligá-s csapatoknak ne ártsunk az eljárás során.”

2022.09.05 23:35:23

Jégkorong S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Akik viszont folytatják, azokra legalább egy meghódítandó csúcs még mindenképpen vár: a magyar női jégkorong-válogatott sohasem szerepelt olimpián.