Erste Liga: meglovagolnánk a hullámot, ami felkapott minket – Arany Gergely

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2023.03.27. 09:38
null
Arany Gergely kulcsszerepet játszott a szombati győzelemben és az FTC rájátszásbeli menetelésében (Fotó: Török Attila)
Az Erste Liga döntőjének ötödik összecsapása már eldöntheti a bajnoki cím sorsát. A szombati sikerről és a hétfőn rá és csapatára váró feladatokról Arany Gergely, az FTC-Telekom kapusa beszélt a Nemzeti Sportnak.

Hosszú idő után, egészen pontosan február 27. óta először nyert mérkőzést hazai jégen szombaton az FTC-Telekom, s ezzel a győzelmével 3–1-re módosította a Gyergyói HK elleni Erste Liga-döntő állását. Nem is jöhetett volna jobbkor ez a siker, hiszen hétfőn a zöld-fehérek úgy utazhattak el Erdélybe, ha nyernek, 2020 után (amikor megosztott bajnokok lettek a Csíkszeredával) újra felülhetnek a liga trónjára. A zsúfolásig megtelt Tüskecsarnokban a közönség szinte belehajszolta övéit a győzelembe, és hogy mennyit jelentett ez, azt az FTC játékosaiból kiszakadó örömkiáltások jelezték az összecsapás után.

„Mindig különleges élmény, ha egy lépéssel közelebb kerülsz a kitűzött célodhoz, különösen igaz ez akkor, amikor hazai közönség előtt sikerül. A negyeddöntő utolsó mérkőzése óta nem nyertünk a Tüskecsarnokban, a BJA HC elleni párharc különleges volt, mindig a vendégegyüttes nyert. Szombaton tele volt a csarnok, pokoli hangulatot teremtettek a szurkolóink, ez pedig nekünk is erőt adott. A következő kihívás viszont Gyergyószentmiklóson vár ránk” – mondta lapunknak Arany Gergely, a Ferencváros kapusa. Ahhoz, hogy szombaton nyerjen az FTC, hatalmas szükség volt az ő nagyszerű teljesítményére, mert a döntő eddigi négy találkozóján egyetlenegyszer védett 94 százalékos hatékonyság alatt, akkor ki is kapott csapata. A kapus kulcsszerepéhez pedig hozzátesz a statisztikai adat, hogy a vasárnapi összecsapáson a Gyergyó tizenöttel többször próbálkozott gólszerzéssel, mint ellenfele.

„Nem szeretném kiemelni magam a csapatból, ha védek egyet, annak örülünk, de ha bárki blokkol vagy gólt lő, azt ugyanúgy ünnepeljük. Azt érzem, hogy a csapatban mindenki egy irányba húz, a közös célért mindenki teljes erejével küzd. A szombati meccsnek éjfélig örültünk, de utána már a hétfőire készültünk. Egy lépéssel közelebb kerültünk a nagy célhoz, de még semmit sem értünk el” – mondta szerényen Arany.

A Gyergyói HK stábjának erős fejfájást okozhat az FTC-kapus teljesítménye, már csak azért is, mert a csapat alapszakaszban legeredményesebb játékosai, Bodó Christopher és Brance Orban közül a döntőben csak előbbinek sikerült túljárnia Arany eszén, és neki is csak egyszer. Ez a duó egyébként az alapszakaszban 46 gólt és 120 (!) pontot szorgoskodott össze, így érthető, hogy gyengébb teljesítményük csapatuk eredményeire is rányomja a bélyegét. Ellentétben a gyergyói támadókkal, a Ferencváros játékosai mintha megtáltosodtak volna a playoff jelentette többletmotivációtól. A zöld-fehérek sokáig abban sem lehettek biztosak, hogy egyenes ágon bejutnak a rájátszásba, hullámzó hatékonysággal játszottak, és csak ötödikként végeztek az alapszakaszban. Mégis két olyan csapatot, a DVTK Jegesmedvéket és a Budapest Jégkorong Akadémia HC-t búcsúztatták a rájátszásban, amelyek náluk előrébb zártak.

„Nehéz megmondani, mi a különbség a playoff és az alapszakasz között, decemberben és januárban még számolgattuk, hogy egyáltalán automatikus rájátszásba jutást érő helyen végzünk-e. Az első párharcban valami megváltozott bennünk, összeállt a csapat, egymásért küzdünk és meglovagolnánk a hullámot, amely felkapott minket a rájátszás elején” – fejtegette csapata formajavulásának okait Arany Gergely.

Az i-re a pontot idegenben teheti fel a Ferencváros, ha ugyanis nyer hétfőn Gyergyószentmiklóson, azzal megnyeri az Erste Ligát is, ami a magyar klubhokiidény végét jelentené, hiszen az osztrák bázisú jégkorongligában szereplő Hydro Fehérvár már kiesett a bajnokságból. Nem vár könnyű feladat az FTC-re, hiszen olyan csapatot kell idegenben legyőznie, amely története során még sosem nyerte meg az Erste Ligát, sőt, még döntőbe sem jutott, így a gyergyóiak történelmi lehetőség kapujában állnak.

„Nincs rajtunk sem különösebb nyomás, sem felszabadultság azzal kapcsolatban, hogy egy győzelemre vagyunk az arany­éremtől. Rettenetesen nehéz ott nyerni, hazai jégen a Gyergyó nagyon erős volt az idényben, ráadásul sajátosak a körülmények, kicsit kisebb a pálya, mint Budapesten, közelebb vannak a szurkolók a jéghez, nem a saját öltözőnkben öltözünk és nem a saját ágyunkban pihenünk a meccs előtt. De mindezzel nem szabad foglalkoznunk, arra kell összpontosítanunk, amit eddig jól csináltunk és ha nem térünk el a tervünktől, reméljük, az eredményjelző is minket igazol” – zárta gondolatait Arany.

ERSTE LIGA
DÖNTŐ, ÖTÖDIK MÉRKŐZÉS
17.15:
Gyergyói HK–FTC-Telekom
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3:1 az FTC javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik