Képes Sport
PUSZTAI VIOLA
2022.11.07 14:20 Frissítve: 2022.11.07 15:27

Az elnök úr tréfás kedve – történetek a felejthetetlen Dr. Sárközy Tamásról

Második éve rendeznek válogatott emléktornát dr. Sárközy Tamás, a Magyar Jégkorongszövetség egykori legendás elnökének tiszteletére. A 2020-ban elhunyt jogászprofesszorról elnevezett viadalt idén november 10. és 13. között rendezik meg a budapesti Tüskecsarnokban, melyen a házigazda magyar válogatott mellett a franciák, a japánok, az olaszok, a szlovénok és az ukránok legjobbjai is jégre lépnek.

2021 után idén is emléktornát rendeznek Budapesten az egykori legendás szövetségi elnök és elismert jogtudós Sárközy Tamás tiszteletére. Ezúttal hat válogatott vesz részt a Tüskecsarnokban rendezett viadalon (Fotók: Borsos Mátyás, Dömötör Csaba, Kelet-Magyarország/Dodó Ferenc)

 

A SÁRKÖZY TAMÁS-EMLÉKTORNA PROGRAMJA
November 10., csütörtök
15.00: Olaszország–Ukrajna
18.30: Magyarország–Japán

November 11., péntek
15.00: Franciaország–Japán
18.30: Szlovénia–Olaszország

November 12., szombat
15.00: Magyarország–Franciaország
18.30: Ukrajna–Szlovénia

November 13., vasárnap
11.30, 15.00, 18.30    – helyosztók

Sárközy Tamás 1988 és 1998 között tíz éven keresztül vezette a Magyar Jégkorongszövetséget, és elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a rendszerváltás idején mostohán kezelt sportág elindult az A-csoportos tagság felé tartó úton. Elnöksége során megteremtette a szintlépéshez szükséges feltételeket, felkarolta az utánpótlásképzést, kiemelte az 1975–1977-es korosztályt, a későbbi szapporói aranygenerációt, és korábban sohasem látott forrást biztosított a zavartalan fejlődéshez. 2019-ben beiktatták a magyar jégkorong Hírességek Csarnokába.

Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorongszövetség szakmai alelnöke – aki 19 éven át főtitkára volt a szervezetnek, és 2020-ban bekerült az IIHF Hall of Fame tagjai közé – számos kedves, humoros történetet őriz a lelkes hokiszurkolóként is ismert jogászprofesszorról. Ezek közül idézett fel néhányat a Képes Sport kérésére.

Kovács Zoltán, az MJSZ szakmai alelnöke felelevenítette a Sárközy Tamáshoz fűződő legkedvesebb emlékeit


BOSSZÚ AZ ÚJPESTI GÓLÉRT

„Tamás már kisgyerekként lelkes Fradi-drukker volt, rendszeresen járt ki a zöld-fehérek hokimeccseire. Egyszer egy Újfalussy nevű játékvezető megadott egy gólt az Újpestnek, ami Tamás szerint nem volt az. Mérgében kimászott a parkolóba, és szegény Újfalussy úr Wartburgján állt bosszút.”

NINCS BAJNOKSÁG, NINCS BALHÉ

„A kilencvenes években előszeretettel viccelődött azzal, hogy egyszerűen el kellene törölni a magyar jégkorong-bajnokságot, mert minden decemberben jön az aktuális botrány – akkoriban éppen Paraizs Ernő szemsérülése miatt állt a sorozat és zajlottak a fegyelmi tárgyalások. Tamás azzal is heccelte a szövetséget, hogy a bajnoki meccsek és a balhék helyett inkább a válogatottat kellene utaztatni. Persze ezt egyáltalán nem gondolta komolyan.”

HASZNÁLATI UTASÍTÁS A TITKÁRHOZ

„Néhány hete dolgoztam még csak a szövetségnél, amikor Tamás új titkárnőt vett fel, akinek a sok egyéb feladata mellé még külön használati utasítást is adott – hozzám. »Kedves Csilla, vigyázzon, ha a szomszéd szobában dolgozó Kovács úr idejön magához valamilyen kéréssel, mindig legyen a fiókjában egy tiltó tábla. És bármit kérdez vagy kér, maga mutassa fel azt a táblát, hogy nem! Tudja, Kovács úr rendszeresen partizántornákat szervez, és ez nem jó dolog.«”

HA MEGVETTE, HADD SZIDJA!

„Tamás minden szövetségi rendezvényre jegyet vásárolt magának. Hogy miért? Szerette szabadon kiengedni a hangját a meccseken, hogy kedvére szurkolhasson, és ha nem értett egyet bizonyos játékvezetői ítéletekkel, nem fogta vissza magát. Jeggyel a zsebében úgy érezte, nyugodtan szidhatja a bírót, és adhat hangot a nemtetszésének, senki sem vetheti a szemére, hogy mit káromkodik itt a szövetség elnöke – hiszen megvette magának a jegyet.”

SZÓFIA? INKÁBB FOKVÁROS!

„Volt egy érdekes elnökségi ülésünk valamikor a kilencvenes évek elején. Abban az évben Szófiában rendezték a C-csoportos világbajnokságot, és azon a tornán volt jelenése a magyar válogatottnak is. Csakhogy tudtuk, a bolgár fővárosban pocsék szállás, élvezhetetlenek koszt és sok erős rivális – mint az akkoriban önállósodó lett, fehérorosz és szlovák válogatott – vár ránk. Mind­eközben az észtek Dél-Afrikába készültek a D-csoportos vb-re Mexikó, Új-Zéland és Ausztrália ellen mérkőzni… Tamás ekkor felvetette Kercsó Árpád szövetségi kapitánynak, hogy meg kellene fontolni, mi lenne, ha cserélnénk az észtekkel. Mi mennénk Dél-Afrikába, ők meg helyettünk Szófiába. Nekünk van pénzünk, hogy kiutaztassuk a csapatot, Fokvárosban ráadásul szép helyen is lennénk, meg aztán tíz-húsz gólos győzelmeket aratnánk, szemben a C-csoporttal, amelyben a papírforma szerint tíz gól alatt egyik meccsünket sem úsztuk volna meg. Kercsó elnevette magát és azt mondta: »Tamás, mindez nagyon szép, de ne adjuk alább, ha már elértünk egy bizonyos szintet!« Természetesen ezt Sárközi Tamás is így gondolta, hiszen az egész ötletet csak viccnek szánta.”

 SÁRKÖZY TAMÁS, A TUDÓS
Az 1940. október 26-án Budapesten született Sárközy Tamás (apai ágon Nicolas Sarkozy francia elnök távoli rokona) a magyar jogtudomány kiemelkedő alakjaként szerzett magának nevet és elismerést. Egyetemi tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem állam- és jogtudományi karán végezte, 1963-ban szerzett jogi diplomát. 1972-ben az állam- és jogtudományok kandidátusa, majd 1978-ban az állam- és jogtudományok doktora lett. Több mint kétszáz szakcikket, száz szakkönyvet, és száznál is több könyvrészletet írt, míg tudományos munkáinak száma megközelíti a félezret. Ötven éven át volt az MTA Jogtudományi Intézetének kutatója, tanított a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodástudományi karán, valamint a Műszaki Egyetem gazdaság- és társadalomtudományi karán, amelyen 2001-ben ő alapította meg az üzleti jogi tanszéket. Hallgatók nemzedékei lehettek részesei egyéni hangvételű, a diákok körében legendássá váló előadásainak, tevékenysége, szellemisége döntően határozta meg számos jogászgeneráció gondolkodását és jogról alkotott elképzelését. 1988 és 1990 között igazságügyminiszter-helyettesként, 1989 és 1990 között deregulációs kormánybiztosként sokat tett a piacgazdaság jogszabályi kereteinek kidolgozásáért.
Tudományos munkássága elsősorban a civilisztikához kapcsolódott. Kutatásaiban főként társasági jogi kérdések és a gazdasági jog kapott hangsúlyos szerepet. A társasági jog mellett Sárközy Tamás professzor érdeklődése átfogta a közigazgatási szervezetrendszer, illetve a sportjog területét is, élete utolsó évtizedében pedig figyelme a kormányzástan bizonyos kérdései felé fordult.
A nemzetközileg is elismert tudós, több rangos állami kitüntetés birtokosa és a Prima Primissima 2009-es közönségdíjasa 2020. február 4-én, 80. évében hunyt el. „Szerette az életet, és az élet is szerette őt. Hiányozni fog nemcsak nekünk, de a jégkorong- és futballmérkőzések lelátóiról is”  – vett tőle búcsút a Magyar Jogász Egylet, amelynek 2011-től haláláig elnöke volt.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. november 5-i lapszámában jelent meg.)

2023.01.30 20:04:24

Jégkorong nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A Fehérvár tovább rombolta saját nimbuszát.

2023.01.18 13:39:03

Jégkorong nemzetisport.hu

Edzője szerint a magyar jégkorongozó megnyerte magának a társait, és biztos gólnak látszó lövéseket is kivédi.

2022.11.25 10:39:08

Jégkorong nemzetisport.hu

A kanadai születésű hátvéd négy jelentős tornán erősítette a magyar jégkorong-válogatottat.

2022.11.12 20:52:43

Jégkorong nemzetisport.hu

Mit hallgatott kilenc évesen Nagy Gergő, ami ilyen hatással volt rá? Melyek a kedvenc kazettái?

2022.11.07 13:07:43

Jégkorong nemzetisport.hu

Kovács Zoltán, az MJSZ szakmai alelnöke adomázott a szövetség legendás vezetőjére emlékezve.