HERMANN DOROTTYA
2022.09.30 13:14 Frissítve: 2022.09.30 13:48

PSG: keményen beleszállt a párizsiak elnöke a Barcelonába

A francia élvonalbeli Paris Saint-Germain elnöke, a katari iparmágnás Nasszer al-Kelaifi a politico.eu-nak adott interjújában kritikusan beszélt az FC Barcelonát érintő anyagi problémákról, de elmondta véleményét az európai Szuperligáról is.

Al-Kelaifi szerint a Barcelona nem felel meg a pénzügyi szabályozásoknak (Fotó: AFP)


A La Ligában szereplő FC Barcelona hosszú ideje küzd súlyos anyagi gondokkal. Ahhoz, hogy a nyáron átigazolt játékosokat, többek közt Raphinát és Lewandowskit regisztrálni tudják, különböző marketingjogokat értékesítettek, így megfeleltek a szigorú spanyol financiális szabályoknak.

A PSG elnöke, Nasszer al-Kelaifi szerint azzal, hogy a katalánok mindenüket értékesítik, megszegik az UEFA szabályait és veszélyes példát mutatnak.

Ez így igazságos? Nem hiszem! Törvényes? Nem lennék benne biztos… Az UEFA-nak megvannak a saját pénzügyi előírásai. Biztosan utánanéznek majd ennek…” – mondta.

A La Liga szerint a PSG nem felel meg a pénzügyi szabályozásoknak
Al-Kelaifi kijelentései a PSG és a spanyol labdarúgás közötti viszály elmérgesedését is jelenthetik, amelyhez hozzájárul az is, hogy a La Liga feljelentést tervez a PSG ellen a pénzügyi fair play megszegése miatt az UEFA-nál, és az EU-nál, valamint Franciaországban is jogi lépéseket terveznek, mégpedig azért, mert a PSG meghiúsította Kylian Mbappé Real Madridba való szerződését azzal, hogy hatalmas összegeket fizet ki a 23 éves franciának. A La Liga elnöke, Javier Tebas szerint ugyanis a jelenlegi pénzügyi fair play szabályozás mellett ennyit nem fizethet legálisan egy klub egy játékosnak.

Az új pénzügyi fenntarthatósági szabályok fejlődést jelentenek, de óvatosnak kell lennünk. A veszélyes adósságok és a varázslatos részvényügyletek nem képzik a fenntartható út részét” – utalt ezzel is a Barcelonára a katari.

Al-Kelaifi felháborodásának hátterében az is állhat, hogy a Barcelona veszteséges digitális tartalmainak 25%-át 100 millió euróért egy olyan cégnek adta el, melynek alapítója a Mediapro vállalat, amely válsághelyzetet okozott a francia labdarúgásban, miután nem fizette ki a televíziós jogokat.

Nasszer al-Kelaifi továbbá arról is beszélt, hogyan tenné még népszerűbbé a labdarúgást. Szívesen venne át ölteteket a Formula–1-ből, amely a Netflixszel való megállapodásának köszönhetően nagyobb népszerűségnek örvend, mint korábban.  A PSG-elnök szerint jó ötlet lenne, hogy a legrangosabb európai labdarúgómeccsek köré többnapos rendezvényt szervezzenek, a mérkőzés mellett koncertek és konferenciák is részei lehetnének a szórakoztató termékcsomagnak, amiért a rendező városok a száguldó cirkuszhoz hasonlóan fizetnének majd.

A miénk a világ legnagyobb és legnépszerűbb sportja, muszáj kreatívnak lennünk” – vallja a milliárdos üzletember.

A végül meghiúsult európai Szuperligával kapcsolatban is véleményt alkotott a PSG első embere, elmondta, ő sosem venne részt ilyesmiben, szerinte óvatosan kell változtatni, hiszen a szurkolók tiszteletet érdemelnek.

Biztos vagyok benne, hogy a Szuperliga nem fog megvalósulni. Mindenkire kell gondolnunk, nem csak magunkra. A Szuperligát kezdeményezők csak magukra gondoltak.”

2022.10.16 20:04:57

Francia labdarúgás nemzetisport.hu

Bátran futballozott a Marseille a PSG otthonában, de egy kiállítás megpecsételte a sorsát. A szurkolók meg...

2022.08.16 00:52:02

Francia labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. C'est la vie! Cherchez la femme! A fair play nem vonatkozik a PSG-nél a pénzügyek után a belügyekre sem?

2022.08.06 10:23:17

Francia labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. A Nice-nél az angol milliárdos vidám, szerethető csapatot akar, de hogyan lesz ebből nagy durranás?

2022.07.20 08:33:07

Francia labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. Luis Suárez után Bakayoko, Kluivert és Mertens is kiköthet az OM-ben, és talán a Real Madrid legendája is.

2022.07.17 17:36:09

Francia labdarúgás K. Zs.

Húsz csapat, 38 forduló • Csökken a létszám, több lesz a kieső • A PSG indul címvédőként.