Lambertus „Bert" van Marwijk

Vágólapra másolva!
2010.06.10. 18:47
Címkék
Bert van Marwijk játékosként sem volt éppen rossz (aki egyszeres holland válogatott lehet, az már mutatja, hogy nem volt kezdő), de edzőként sokkal eredményesebben működik – bizonyítja ezt a 2010-es vb-ezüstérem.

Deventerben született és a helyi Go Ahead Eagles együttesében kezdte játékoskarrierjét, mely az AZ-en, az MVV-n és a Fortuna Sittardon keresztül folytatódott. Több poszton (belső és szélső középpályás, csatár) is bevetethető volt, 1975-ben a válogatottban is bemutatkozhatott. Ismerve a kor holland együttesét, ez sokat elárul képességeiről.

 

Bert van Marwijk

nemzetisége: holland

válogatottságainak száma játékosként: 1/0

születési helye:

Deventer

születési ideje:

1952.05.19.

magassága:

181 cm
súlya:
80 kg

posztja:

szövetségi kapitány

korábbi klubjai:

játékosként:

Go Ahead Eagles, AZ, MVV, Fortuna Sittard, Assent

edzőként:

MVV (ifjúsági csapat), Meerssen (ifjúsági csapat), Herderen, Limmel, Meerssen, Fortuna Sittard, Feyenoord, Borussia Dortmund, Feyenoord, holland válogatott

sikerei:

játékosként:

Holland Kupa-győztes (1978), a másodosztály bajnoka (1984)

edzőként:

UEFA-kupa-győztes (2002), Holland Kupa-győztes (2008), az Eredivisie ezüstérmese (2001), Holland Kupa-döntős (2003), vb-ezüstérmes (2010), Eb-résztvevő (2012)

Sorozatos sérülései miatt vonult vissza, az MVV ifijeinél és kisebb csapatoknál tanulta az edzői szakmát. Első nagyobb feladata a Fortuna Sittard volt, a kiscsapatot (melyben akkoriban olyan játékosok is szerepeltek, mint Mark van Bommel!) Holland Kupa-döntőbe vezette. Le is csapott rá a Feyenoord, a rotterdamiak utolsó nagy nemzetközi sikerét ő érte el a 2002-es, a Dortmund ellen kivívott UEFA-kupa-sikerrel.

2004-ben pont a dortmundiak irányítását vette át, de két (és fél) középszerű szezon után már nem sokáig tartott a türelem: közös megegyezéssel szerződést bontottak Van Marwijkkal.

Visszatért a Feyenoordhoz, de a piros-fehér-feketék messze voltak legjobb korszakuktól, ettől még a tréner nyert a csapattal egy Holland Kupát.

A 2008-as kontinenstorna után Marco van Bastent váltotta az oranje kispadján, amely rendkívül meggyőző teljesítménnyel jutott ki a vb-re. Itt ezüstérmes lett a csapat, sőt, ha Arjen Robben berúgja két nagy ziccerét, világbajnok az oranje, de durva, agresszív, gyakran főként a védekezésre koncentráló futballjuk miatt rengeteg kritikát kaptak a hollandok.

Az Eb-selejtezők alatt igyekezett szebbé, élvezhetőbbé formálni a csapat arculatát – az oranje gyilkos hatékonysággal gázolt át sokszor ellenfelein.

Kiváló stábbal (Frank de Boer, Philip Cocu stb.) dolgozik együtt az oranjénél, segítőiért kiállt a szerződéshosszabbítási tárgyalások során is.

Nem mindig mutatja a legszebb arcát, hajlamos a lekezelő viselkedésre, viszont nem ez határozza meg a megítélését. Szövetségi kapitánysága alatt egyébként a világbajnokságig egyedül Ausztrália tudott vereséget mérni válogatottjára. Azóta sem sokan: a vb-döntőben Spanyolország, a kényelmesen megnyert Eb-selejtezőcsoportban Svédország, felkészülési meccsen Németország és Bulgária.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik