Eb 2016: Anglia hátrányból verte meg Szlovéniát; Shaqiri döntött

Vágólapra másolva!
2015.06.14. 19:54
null
Jack Wilshere először volt eredményes a válogatottban, bombagólokkal duplázott (Fotó: Action Images)
Anglia hátrányból legyőzte Szlovéniát Ljubljanában a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjének E-csoportjában. A hat forduló után is százszázalékos angoloknál Jack Wilshere duplázott, Wayne Rooney győztes gólt szerzett a 86. percben. Észtország legyőzte San Marinót.

Az angol válogatott novemberben gól nélküli első félidőt követően 0–1-ről fordított a Wembleyben 3–1-re Szlovénia ellen, így az öt mérkőzés után százszázalékos szigetországiak újabb nehéz mérkőzésre készülhettek Ljubljanában.

Jól kezdtek az angolok, Raheem Sterling már az első percekben megszerezhette volna a vezetést, de a labdát nemcsak a kifutó kapus, a kapu felett is átemelte. Az angolok az első félidő első felében magabiztosan játszottak, de hiába a 75 százalékos labdabirtoklás, nem sikerült gólt szerezniük. A legközelebb Wayne Rooney került a gólhoz, de a 22. percben Fabian Delph passza után a lövését Samir Handanovic bravúrral hárította.

A 37. percben egy ellentámadás során az angol védelem lesre állító taktikája befuccsolt, Josip Ilicic indította Milivoje Novakovicot, aki kényelmesen belőhette a labdát Joe Hart kapujába (1–0). Az angolok elbizonytalanodtak, ismét hátrányba kerültek Szlovénia ellen.

A szlovén közönség élvezte, Roy Hodgson kevésbé, a szünetben Phil Jones helyett Adam Lallana állt be – azaz egyértelmű volt a cél, támadni kellett. Ennek érdekében Jordan Henderson állt vissza jobbhátvédnek. Szűk negyedóra kellett az egyenlítéshez, épp Lallana forgolódott a hazai tizenhatoson belül, a labdát a szlovén védők előle Jack Wilshere-hez pöckölték, az Arsenal középpályása a jobb felsőbe lőtt – Handanovic beleért, de hárítani nem tudott (1–1).

Ez volt Wilshere első gólja a válogatottban, s miután Rooney rögtön ezután elpuskázott egy ordító helyzetet, újabb negyedóra után Wilshere duplázott. A 73. percben Henderson vitte fel a labdát, Lallana felé passzolt, a csatár sarkazott, Wilshere jó húsz méterről megint elvállalta, és most úgy lőtte ki a jobb felső sarkot, hogy Handanovicnak esélye sem volt (1–2).

„Tiszteletre méltó Wayne Rooneytól, hogy hagyja, hogy a második helyen maradjak az angol válogatott örökranglistáján, de most már tényleg jó lenne látni tőle egy duplát” – írta ki nagyjából ekkor a 48 gólos Gary Lineker a Twitterre.

Ám az újabb angol találat helyett a 84. percben szlovén egyenlítés következett, Bojan Jokic bal oldali beadását követően Nejc Pecnik Kieran Gibbs mellett felugorva bólintott Hart kapujába (2–2).

Rövid ideig került veszélybe az angolok százszázalékos mérlege, Rooney gyorsanberámolt egyet a túloldalon: Jokic ezúttal rosszul passzolt, a labdája éppen a Manchester United csatárához került, aki nem hibázta el ziccerét (2–3) – s utolérte Linekert az örökrangsorban.

Rooney gólja után padlóra kerültek a pontszerzésben bízó szlovénok
Rooney gólja után padlóra kerültek a pontszerzésben bízó szlovénok

Újabb gólra nem maradt idő, Anglia hat meccs után 18 ponttal áll, megelőzve az egyaránt 9 pontos Szlovéniát és Svájcot – igaz, a svájciak este Litvániában növelhetik pontjaik számát.

A San Marinót 2–0-ra legyőző Észtország két pontra megközelítette Szlovéniát.

Az E-csoport hatodik fordulójának utolsó találkozóján Litvániában léptek pályára Xherdan Shaqiriék, akik egy sikerrel újra a második helyre léphettek az E-csoport tabelláján.

Az első pillanattól hatalmas volt a svájci fölény, jöttek is szép számmal a helyzetek, a hőn áhított gólt azonban úgy tűnt, képtelenek begyötörni a vendégek.

Az első 45 percben nyolc lövéssel próbálkozó Svájc a fordulás és a cserék után sem tudta bevenni Zubas kapuját, sőt, a 65. percben előnybe került a kontrázó hazai együttes Fedor Chernykh találatával.

A gól felébresztette a vendégeket, akik azonnal válaszoltak: a Bayer Leverkusent erősítő Josip Drmic módosította 1–1-re az állást.

A hajrában Shaqiri érkezett, és szállította végül a három pontot Svájcnak a góljával. A vendégek ezzel a sikerrel visszaelőzték a tabellán Szlovéniát, hátrányuk pedig újra hat pont Anglia mögött.

EB 2016, SELEJTEZŐ
E-CSOPORT, 6. FORDULÓ
Litvánia–Svájc 1–2 (0–0)
Vilnius, LFF stadionas. V: Craig Thomson (skót)
LITVÁNIA: Zubas – Vaitkunas, Mikuckis, Klimavicius, Andriuskevicius – Panka, Zulpa (Chvedukas, 61.) – D. Cesnauskis (Luksa, 86.), Slivka (Vicius, 76.), Cernych – Matulevicius. Szövetségi kapitány: Igoris Pankratjevas
SVÁJC: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodriguez – Behrami, Gökhan Inler (Dzemaili, 58.), Xhaka – Shaqiri – Seferovic (Mehmedi, 57.), Drmic (Embolo, 81.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
G: Cernych (64.), ill. Drmic (69.), Shaqiri (84.)

Észtország–San Marino 2–0 (1–0)
Tallinn, A. Le Coq Aréna. Vezette: Ivan Kruzliak (szlovák)
ÉSZTORSZÁG: Aksalu – Teniste, Mets, Klavan, Kallaste – Dmitrijev – Alliku, Lindpere (Kruglov, 84.), Vassiljev (Antonov, 79.), Zenjov (Teever, 89.) – Purje. Szövetségi kapitány: Magnus Pehrsson
SAN MARINO: A. Simoncini – Bonini, Brolli, Ales. Della Valle, Palazzi, Manuel Battistini – Hirsch, Tosi (Cervellini, 71.), L. Gasperoni, M. Vitaioli (Bianchi, 90.) – D. Rinaldi (Stefanelli, 79.). Szövetségi kapitány: Pierangelo Manzaroli
Gólszerző: Zenjov (35., 63.)

Szlovénia–Anglia 2–3 (1–0)
Ljubljana, Stozice Stadion. Vezette: Alberto Undiano Mallenco (spanyol)
SZLOVÉNIA: Handanovic – Brecko, B. Ilic, Cesar, Jokic – Mertelj, Kurtic (Lazarevic, 79.) – Ilicic (Birsa, 61.), Kampl, Kirm (Pecnik, 72.) – Novakovic. Szövetségi kapitány: Srecko Katanec
ANGLIA: Hart – Ph. Jones (Lallana, a szünetben), Cahill, Smalling, Gibbs – Wilshere – Henderson, Delph (Clyne, 85.) – Sterling, Rooney, Townsend (Walcott, 74.). Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Gólszerző: Novakovic (38.), Pecnik (84.), ill. Wishere (57., 73.), Rooney (86.)

Az E-csoport állása
1. Anglia 6 6 18–3 +15 18
2. Svájc 6 4 2 13–4 +9 12
3. Szlovénia 6 3 3 12–7 +5 9
4. Észtország 6 2 1 3 3–5 –2 7
5. Litvánia 6 2 4 4–12 –8 6
6. San Marino 6 1 5 0–19 –19 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik