Vb 2022: lobbisták tehettek keresztbe a Mmaee fivéreknek Marokkóban

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.11.13. 09:35
null
Samy Mmaeét és fivérét is váratlanul érte, hogy kimaradt a marokkói válogatott vb-keretéből (Fotó: Török Attila)
Marokkói sajtóhírek szerint nem szakmai, hanem politikai döntés volt a Ferencvárosban játszó Mmaee fivérek kihagyása az ország válogatottjának világbajnoki keretéből, Valid Regragi szövetségi kapitány ugyanis lobbisták nyomására tett be két, a válogatottban régóta nem játszó labdarúgót, éppen Samy és Ryan Mmaee helyére.

Ryan Mmaee az összes vb-selejtezőn játszott, nyolc mérkőzésen négy gólt szerzett és négy gólpasszt adott, azaz a marokkói válogatott egyik legeredményesebb játékosa volt az elmúlt időszakban. Samy Mmaee a kijutásról döntő, Kongó elleni párharc mindkét összecsapásán kezdő volt. Mind a ketten ott voltak januárban az Afrika-kupán, rendszeresen játszanak az Európa-ligában a csoportját megnyerő Ferencvárosban, mégsem kerültek be Marokkó világbajnoki keretébe.

Egy helyi lap szerint Valid Regragi szövetségi kapitány döntése nem szakmai, hanem politikai alapon született meg, lobbisták játszottak be két labdarúgót a keretbe az FTC játékosainak kárára – írta meg a Csakfoci.

„Hiába kezdőjátékosok és szerepelnek rendszeresen a Ferencvárossal az európai kupákban, a két fivért feláldozta a marokkóiak új szövetségi kapitánya, Valid Regragi. Abderrazak Hamdallah és Badr Benun behívása Ryan és Samy Mmae rovására azt mutatja, hogy Regragi engedett a helyi lobbik nyomásának. Sportszakmailag semmi sem indokolja ezt a döntést, különösen, hogy a Mmaee testvérek versenyképes sorozatokban szerepelnek, míg előbbi kettő a szaúdi és a katari bajnokság szünetelése miatt már több hete nem is játszott a klubjában” – írja a Maghress portál.

Hamdallah legutóbb 2019-ben volt válogatott, akkor lemondta a válogatottságot, de most bocsánatot kért emiatt, így visszatérhetett.

A Mmaee fivérek kameruni és belga válogatottak is lehettek volna, de édesanyjuk miatt Marokkót választották, és életük legfontosabb válogatott tornájára készülhetnének. Ryan Mmaee a közösségi oldalakon válogatottbeli társai és a marokkói szövetség profiljának követését is megszüntette.

A szövetségi kapitány, Valid Regragi alig több mint két hónapja vezeti a válogatottat, miután augusztusban kirúgták Vahid Halilhodzicot, aki összeveszett Hakim Zijessel, emiatt a Chelsea sztárja egy évig nem volt kerettag.

A MAROKKÓI VÁLOGATOTT VILÁGBAJNOKI KERETE
KAPUSOK:
Jasszin Bunu (Sevilla – Spanyolország), Munir Mohamedi (Al-Vehda – Szaúd Arábia), Ahmed Reda Tagnauti (Vidad AC)
VÉDŐK:
Najef Agerd (West Ham United – Anglia), Jahia Attijat Allah (Vidad), Badr Benun (Qatar SC – Katar), Asraf Dari (Brest – Franciaország), Dzsavad el-Jamik (Valladolid – Spanyolország), Asraf Hakimi (PSG – Franciaország), Nusszair Mazraui (Bayern München – Németország), Romain Szaissz (Besiktas – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Szelim Amallah (Standard Liege – Belgium), Szofjan Amrabat (Fiorentina – Olaszország), Iliasz Sair (QPR – Anglia), AminHarit (Marseille – Franciaország), Jahja Dzsabran(Vidad), AzzedinUnahi (Angers – Franciaország), Bilal el-Kannusz (Genk – Belgium), Abdelhamid Szabiri (Sampdoria – Olaszország)
TÁMADÓK: Zakaria Abuklal (Toulouse – Franciaország), SzofianBufal (Angers – Franciaország), Valid Seddira (Bari – Olaszország) Juszef en-Nesziri (Sevilla – Spanyolország), Abde Ezzalzuli (Osasuna), Abderrazak Hamdallah (Al-Ittihad – Szaúd Arábia), Hakim Zijes (Chelsea – Anglia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik