SZELI MÁTYÁS
2022.12.08 17:41 Frissítve: 2022.12.08 17:41

Vb 2022: a manchesteri klubok az élen a negyeddöntőben

Összességében a Barcelonából szerepelt a legtöbb játékos a világbajnokságon, de a negyeddöntőt már a manchesteri együttesek uralják. Az sem meglepő, hogy összesítésben a még versenyben lévő csapatokat tekintve a Premier League klubjai a listavezetők.

A manchesteri klubok adják a legtöbb játékost a világbajnokság nyolcaddöntőjében (Fotó: AFP)


Mi lesz a vb után? Lapunk is foglalkozott ezzel a kérdéssel, hiszen egyedülálló módon idény közben rendezik a világbajnokságot. Ennek következtében a torna előtti versenynaptár is zsúfoltabb volt, több bajnokságban pedig már decemberben folytatódnak a küzdelmek. Ezért sokan attól tartanak, hogy az igazi sérüléshullámra a vb után lehet számítani. Ezért is érdemes megnéznünk, hogy miután huszonnégy válogatott már búcsúzott, mely bajnokságok, együttesek képviselői vannak még versenyben Katarban.

Tekintve, hogy az egész mezőnyben az angol klubok adták a legtöbb játékost, nem meglepő, hogy a nyolc között is a szigetországi csapatokban futballozók vannak a legtöbben (az előző két tornán is ez volt a helyzet), összesen hatvanöten. Ez nem sokkal kevesebb, mint a spanyol (31), olasz (25) és német együttesek (18) összesített „delegációja.” A francia klubok húsz játékossal képviseltetik magukat. A többség tehát Európa elitbajnokságaiból vár bevetésre, ezért is lehet érdekes megvizsgálni, hogy állnak a más kontinensen szereplő gárdák. Brazil, illetve marokkói együttesek 3-3 játékossal vannak versenyben, a szaúdiak kettővel, emellett egy-egy játékos érkezett katari, mexikói, illetve az MLS-ben szereplő csapattól.

A klubokat tekintve a tornára a Barcelonától érkezett a legtöbb futballista, 17 (ami vb-rekord), de mára csak öten maradtak. Most a Manchester City és a Manchester United a listavezető egyaránt 11 játékossal, ebbe már nem számoltuk bele Cristiano Ronaldót, aki United-játékosként érkezett Katarba, ám időközben szabadon igazolhatóvá vált. A második helyen a Paris Saint-Germain áll nyolc játékossal, a párizsiakat a Bayern München, a Real Madrid és az Ajax követi hét-hét labdarúgóval.

A nagy klubok játékosai tehát jelentősen leterhelve térnek majd haza, ezért is érdemes rögzíteni – még ha sokan közülük vélhetően pihenőt kapnak –, hogy csapatuk mikor játszik legközelebb. A francia bajnokság december 28-án, a spanyol december 29-én, az olasz január 4-én, a német pedig január 20-án folytatódik. Legkorábban természetesen az angolok állnak munkába, december 26-án már bajnokikat játszanak a Premier League-ben. Azért ne feledkezzünk meg az egyéb sorozatokról sem, a Spanyol Kupa december 20-tól folytatódik (a Barcelona, a Betis, a Valencia és a Villarreal a következő körben csatlakozik), és az angol Ligakupa nyolcaddöntője is december 20-án kezdődik, két napra rá a Manchester City–Liverpoolt összecsapást rendeznek – nagy kérdés, milyen összetételű csapatokkal.

Kevesebb a látogató a vártnál     
A torna előtt a szervezők azzal kalkuláltak, mintegy 1.2 millió külföldi látogató megy Katarba a világbajnokság során. A Reuters szerint azonban vélhetően ennél kevesebb lesz a „futballturista.” A hírügynökség helyi forrásokra hivatkozva azt írja, a torna első tizenhét napján nagyjából 765 ezren érkeztek az arab országba, s mivel a csapatok túlnyomó része már kiesett, nagyon nagy rohamra már nem lehet számítani.

 

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.