S. T. J.
2022.12.04 23:05 Frissítve: 2022.12.05 22:49

Búcsúzik a „18 karikás” stadion; Dumfries katari szereplése már a brit humort is megihlette

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk:Hétfőn nemcsak további két csapat búcsúzik a világbajnokságtól, hanem az első két stadion is: a Japán–Horvátország nyolcaddöntő lesz a torna utolsó mérkőzése az Al-Dzsanub Stadionban, a Brazília–Dél-Korea találkozó pedig a 974 Stadionban. Címlapsztorinkban kiküldött munkatársunk bemutatja e két helyszínt. Előbbinél a tervezők eredeti elképzelése szerint a lágyan ívelt, szétnyíló ovális forma a vízen sikló hajók fodrozódó vitorláját jelképezi, sokak azonban a „18 karikás” nevén emlegetik, míg utóbbi az első olyan aréna a labdarúgó-világbajnokságok történetében, amelyet kezdettől azzal a szándékkal építettek, hogy a torna után teljesen elbontják.

Az arubai származású Denzel Dumfries ragyogó katari szereplése már a brit humort is megihlette. Amit nem is lehet csodálni, hiszen az Egyesült Államok 3–1-es legyőzésében főszerepet vállalt: két gólpassz után lőtt egy gólt is. Az Internazionale légiósa az érdeklődés középpontjába került, így elkezdték kutatni nevének eredetét is. Az még tiszta sor, hogy a Denzel nevet kedvenc amerikai színésze, Denzel Washington miatt adta a fiának Dumfries édesapja, Boris, ám a Dumfries annyira nem hollandos hangzású név, hogy konkrétan egy ötvenezer lakosú délnyugat-skóciai mezőváros neve…

Halálmegvető bátorsággal harcolt az oroszok ellen az első világháborúban, rendőrként nagy hidegben hónapokig posztolt a Duna-parton, és bár későn ismerkedett meg az atlétikával, őserejéhez a technikát is hozzáigazította az olimpiai ötödik, Eb-bronzérmes Donogán István. A Zentán született szálfatermetű, robusztus sportemberre, az első magyar Európa-bajnoki érmes dobóatlétára (a torinói rendezvény volt az első a sportág kontinenstornái sorában) születése 125. évfordulója alkalmából emlékezünk Népsport mellékletünkben.

előfizető vagyok, elolvasom a lapot Nincs előfizetésem, digitálisan olvasnám a lapot Előfizetnék a nyomtatott lapra
2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.