Argentína: hátszél (1978), zsenik (1986, 2022), csapategység (2022); röplabdás évértékelő

S. T. J.S. T. J.
Vágólapra másolva!
2023.01.05. 23:04
null
 
A Nemzeti Sport pénteki számából ajánljuk:

Három világbajnoki cím, három érdekes történet – címlapsztorink főszereplője az argentin labdarúgó-válogatott, amely 1978-ban, 1986-ban és 2022-ben is emlékezetes alakítással hódította el a trófeát. Mind a három aranyérmes együttesben nagyszerű futballisták szerepeltek, ám a tudáson és a szerencsén kívül időnként más is kellett Argentínának a vb-trófea elhódításához. 1978-as torna előtt jó két évvel például Jorge Videla tábornok vezetésével katonai junta vette át a hatalmat, s a rezsimnek nagyon fontos volt a világraszóló eredmény a futballban. Az első akadályt az úton a magyar válogatott jelentette a csoportkörben, és amikor a 10. percben Csapó Károly megszerezte a vezetést, kevesen gondolták, hogy Argentína egészen az aranyéremig menetel.

A 2022-es évet értékelő sorozatunkban ez alkalommal a női és férfi röplabdázók teljesítményét vizsgáljuk. Női válogatottunk „hozta a kötelezőt”, 2015 óta sorozatban ötödször jutott ki a kontinens-viadalra, ugyanakkor az elmúlt évek három meghatározó játékosa, Király-Tálas Zsuzsanna, Molcsányi Rita és Pallag Ágnes elköszönt a címeres meztől. A férfiaknak ez alkalommal sem sikerült kijutniuk az Eb-re. Az esztendő krónikájához tartozik, hogy Kersch Ferencet választották meg a szövetség elnökének a hét év után leköszönő Kovács Ferenc helyére. Az év női játékosának Szakmáry Grétát, az év férfi játékosának Kovács Zoltánt, az év légiósának Aysan Abdülazimovát, míg edzőjének Janisz Athanaszopuloszt választottuk.

Sportkrém mellékletünk e heti vendége, a válogatott labdarúgó, majd edző Dajka László. Rakamazon nőtt fel, tizennégy éves koráig nem volt igazolt futballista, a házhoz közeli füves területeken kergette a labdát. Ha nem volt kivel játszania, a falhoz rugdalta a labdát órákig, vagy feldobta a tetőre, és ahogy legurult, mellel levette, majd fordulásból berúgta a nyári konyha ajtaján, aminek nem örültek sem a nagymamáék, sem a tyúkok. Kisvárdán lett igazolt játékos, a nagy fordulatot azt hozta el, hogy tizennyolc éves korában Rákosi Gyula meghívta az ifjúsági válogatottba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik