Európa-liga: Uzuni és Zubkov nélkül is bravúrra készül az FTC a Betis ellen

BORSOS LÁSZLÓ, SZABÓ MIKLÓS (Sevilla)BORSOS LÁSZLÓ, SZABÓ MIKLÓS (Sevilla)
Vágólapra másolva!
2021.11.24. 19:37
null
Stöger szerint jobb döntéseket kell hozniuk (Fotó: Szabó Miklós)
A Ferencváros játékosai nem élvezhetik az andalúziai város báját, Olekszandr Zubkov és Myrto Uzuni hiányában kell helytállniuk a Real Betis otthonában, ahová legfeljebb negyvenezer nézőt várnak.

Szinte napestig lehet arról értekezni, mitől olyan magával ragadó Sevilla. A mediterrán éghajlatú városban könnyű megszokni az időjárást, november vége felé is 16-20 Celsius-fok napközben a hőmérséklet. Barátságossá teszi, hogy fák garmadája borítja a közterületeket, az ember jószerével bármerre néz, növényzetet lát. Szinte minden utcát áthat a történelem, a leginkább gót és mór stílusú épületek a felújítások ellenére különleges hangulatot varázsolnak – ez persze nem meglepő annak fényében, hogy Sevillát több mint kétezer éve alapították. A megannyi műemlék bűvöletében pikk-pakk repülnek el az órák, ahogyan a helyi presszókban is néhány pohár fehér bor vagy sör mellett. A városban egész nap tele vannak a kisebb bisztrók, az asztaltársaságokról lerí a jókedv.

A várost kettészelő Guadalquivirről is lehetne mesélni, milyen lebilincselő látványt nyújt, ám érdemes más vizekre evezni, elvégre a Ferencvárosnak csütörtökön jelenése van a nevét a folyam római kori nevéből eredeztetett Betis otthonában – mi több, a magyar csapat küldöttsége már szerda délután megérkezett Spanyolországba, az Európa-liga idei kiírásának utolsó idegenbeli mérkőzésére.

A Ferencvárosnak, mondhatnánk, le sem kellene játszania az összecsapást, hiszen már matematikai esélye sincs nemhogy a továbbjutásra, még a 3. hely megszerzésére sem, mert nincs pontja, és az együttest oda-vissza legyőző Celticet már nem előzheti meg. Csakhogy a csütörtöki kilencven perc presztízskérdés az egyesületnek, amely az előző két évadban a nemzetközi porondon mutatta meg versenyképességét. Noha a lényegi kérdés eldőlt, a találkozót nem veszi félvállról a csapat, szeretné megszerezni első pontjait. Kérdés, mi töltené el elégedettséggel a vendégek trénerét?

A látképre nem lehet panasz (Fotó: Szabó Miklós)
A látképre nem lehet panasz (Fotó: Szabó Miklós)

„Az eddigi négy fordulóban viszonylag rendben volt a teljesítményünk, voltak jó momentumaink, úgy, ahogy elégedett lehettem a látottakkal, ám most már mindenképpen pontokat akarunk szerezni – nyilatkozta az FTC vezetőedzője,Peter Stöger hivatalos sajtótájékoztatóján, amelyen lapunk is képviseltette magát. – Mindez nem lesz egyszerű, hiszen a Betisre is fontos meccs vár, aligha éri be győzelemnél kevesebbel. Már csak ezért is kemény mérkőzésre számítok, remélem, a teljesítményünk elegendő lesz a pontszerzéshez.”

A sevillai együttesnél aligha lesznek motivációs gondok, ha ugyanis három pontot szerez, míg a Celtic kikap Leverkusenben, továbbjut. A házigazdát mintegy harminckét-negyvenezer hazai drukker biztathatja a helyszínen, a szervezők ennyire saccolják a nézőszámot – noha háromezer belépőt bocsátottak rendelkezésükre (17 ezer forintos egységáron), a magyar szurkolók csupán 287 belépőt váltottak.

„Szeretem, ahogyan a Betis futballozik – méltatta csütörtöki ellenfelét az osztrák szakember. – Játékosai jók az összjátékban, technikásak, minden téren magas szintet képviselnek. Nem lesz sétagalopp pontot szerezni, de minden meccs új esélyt kínál rá. Az elmúlt hetekben kis lépéseket tettünk az általam helyesnek gondolt irányba, ám nem tudhatjuk, ez elegendő lesz-e csütörtökön ilyen kaliberű rivális otthonában.”

Az utolsó simításokat végzik az FTC játékosai (Fotó: Szabó Miklós)
Az utolsó simításokat végzik az FTC játékosai (Fotó: Szabó Miklós)

Pokolian nehéz feladat vár a ferencvárosi védekezésre, a Betisben ugyanis a La Liga leghatékonyabb támadópárosa szerepel. A Mundo Deportivo gyűjtése alapján a Willian José, Juanmi duónak 11 gólja van a spanyol élvonalban, előbbinek 11, utóbbinak 15 lövésre volt szüksége hat, illetve öt találathoz, hatékonyságuk tehát 40, illetve 55 százalékos. A harmadik Betis-csatár, Borja Iglésias 14 lövéséből három gólt ért el, ami 21 százalékos hatékonyságot jelent. Összehasonlításképpen: a La Liga-góllövőlistát tíz góllal vezető Karim Benzema lövéseinek 26 százalékából lett gól, a nyolcgólos Vinícius Júnior 33, a hétgólos Memphis Depay és Raúl de Tomas 22, illetve 16 százalékos mutatóval büszkélkedhet. Ennek kapcsán felvetődik a lapunkat érdeklő kérdés: hogyan tervezi hatástalanítani a spanyol élvonal legkíméletlenebb támadóit?

„Kizárólag csapatszinten tudunk ilyen szintű játékosok ellen védekezni, egy emberként nem tudjuk őket kivenni kilencven perc erejéig a játékból – válaszolta meg a Nemzeti Sport kérdését Peter Stöger. – Az elmúlt hetekben egyre jobban védekeztünk, négy, kapott gól nélkül megvívott magyar bajnoki van a hátunk mögött. Ez biztosan növeli a hátvédek önbizalmát, ám azt vallom, a védekezés a csatároknál kezdődik, a Betis ellen is az egész csapatnak kell melóznia. Ám nemcsak hátul kell összpontosítanunk, a támadójátékra is hangsúlyt kell fektetnünk, nem védekezhetjük végig a meccset. Arra kell törekednünk, hogy jobb döntéseket hozzunk, mint az előző Európa-liga-mérkőzéseinken. Emlékezhetünk, megvoltak a helyzeteink, ám azokat nem használtuk ki, hátul pedig hibákat követtünk el, amelyekért nagy árat fizettünk – ebben a sorozatban ilyen megingások mellett nem lehet pontot szerezni.”

Jó kérdés az is, ki szerez gólt a Betis otthonában? A Mol Fehérvár ellen betaláló Zubkov és Uzuni sérülés miatt nem tarthatott Sevillába a csapattal, ami nagy érvágás. Bár két fontos játékosát nélkülözni kényszerül, Peter Stöger bizakodó.

„Jól teljesítettek, nyilván hiányoznak majd, de az előző hetekben különböző felállásokban és összetételben léptünk pályára, s voltunk sikeresek. Mivel csapatszinten egyre jobban megy a szekerünk, azt gondolom, nélkülük is megállhatjuk a helyünket.”

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR,5. FORDULÓ
G-CSOPORT
NOVEMBER 25., CSÜTÖTÖK

18.45: Real Betis (spanyol)–Ferencváros(Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.45: Bayer Leverkusen (német)–Celtic (skót) – élőben az NSO-n!

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayer Leverkusen 4 3 1
11– 2 +9 10
2. Real Betis 4 2 1 1 8– 9 –1 7
3. Celtic 4 2
2 8–10 –2 6
4. Ferencváros 4

4 4–10 –6 0
A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Borsos László, Szabó Miklós (fotó)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik