El: a legfelsőbb bíróság is elítélte a Dinamo Zagreb vezetőedzőjét, lemondott

P. L., B. D., K. T. I.P. L., B. D., K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.03.15. 23:12
null
Zoran Mamic súlyos büntetést kapott (Fotó: AFP)
A horvát labdarúgó-bajnokság listavezetője, a Dinamo Zagreb együttesének vezetőedzője, Zoran Mamic azonnali hatállyal távozott a csapat éléről, miután hétfőn a horvátországi legfelsőbb bíróság lényegében helyben hagyta az első fokon született ítéletet, és a szakemberre négy év, nyolc hónapos börtönbüntetést szabott ki.

 

 

A hírről a Jutarnji List című vezető horvát lap számolt be, s a cikket az Origo szemlézte. E szerint a három vádlott, azaz Zoran Mamic, testvére, a korábbi klubelnök, Zdravko Mamic és a legnagyobb horvát klub egykori ügyvezető igazgatója, Damir Vrbanovic ítéletén sem változtattak, igaz, egy vádpontban új tárgyalást tűztek ki. Az ítélet értelmében Zoran Mamicnak négy év nyolc hónapra kell börtönbe vonulnia, míg Zdravkóra hat és fél év szabadságvesztést szabtak ki.

Az Origo felidézte, a vád szerint többrendbeli adócsalást követtek el Mamicék, összesen mintegy 24 millió kunát (kb. hárommillió eurót) nem fizettek be. Emellett saját klubjukat is megrövidíthették, a Jutarnij cikke szerint a játékoseladásokon húztak hasznot, miután az átigazolási díjak egy részét a klub helyett a saját számláikra irányították például olyan sztárok, mint Luka Modric és Dejan Lovren eladása után.

Időközben Zoran Mamic már be is nyújtotta a lemondását: „Bár nem érzem bűnösnek magam, de azt már korábban elhatároztam, amennyiben elmarasztaló ítélet születik esetemben jogerősen, úgy nem maradok az egyesület szakvezetői, valamint a Dinamo Zagreb sportigazgatói tisztségében” – olvasható a zágrábi klub honlapján.

A Dinamo csütörtökön az Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján fogadja a Tottenham Hotspurt – az első meccset 2–0-ra nyerték az angolok Londonban –, azt egyelőre nem tudni, ki ül majd a horvát csapat kispadján.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik