Képes Sport
BERTA MIHÁLY 2022.06.09 18:27

Vívóbajnokaink bölcsője volt, ma a férfi tőr feltámasztása a cél a Ludovikán

A Ludovika Akadémia a magyar vívósport bölcsőjének számított a múlt század első évtizedeiben, olimpiai bajnokok sorát adva sporttörténelmünknek. Az egykori Ludovika felújított főépülete ma a Nemzeti Közszolgálati Egyetem központi létesítménye, ám a vívás jelentősége mit sem változott az intézmény falain belül – jelenleg a hazai tőrvívás megújításának egyik kulcshelyszíne.

A Ludovika SE tehetséges tőrözői (balról): Pöltz Anna, Budaházy Ambrus, Mihályi Andor, Bálint Álmos (Fotók: Földi Imre)


Ha azt olvassuk, hogy egy kadét Európa-bajnokságon két magyar fiatalember vívja az egyéni döntőt, akiknek nemcsak a klubjuk, hanem a mesterük is ugyanaz, ráadásként mind a ketten ugyanabban az évben, ugyanabban a hónapban és még ugyanazon a napon is születtek (2005. október 11.), s egy ékezetet leszámítva még a monogramjuk is megegyezik…

Mit teszünk? Még csak fel sem szisszenünk, hanem mint a víz száz fokon forrását vagy a fű zöld színét, egyszerűen tudomásul vesszük a tényeket.

Ám ha azt is hozzátesszük, hogy 2022. március 4-én az újvidéki kadét Eb-n Budaházy Ambrus és Bálint Álmos nem kardban, nem is párbajtőrben, hanem tőrben csapott össze a korosztályos kontinensbajnoki címért (Budaházy 15:7-re nyert), az egész történet egy csapásra hihetetlenné és valószerűtlenné válik. A magyar férfi tőrvívásra régóta nem jellemző az érmeket szállító nemzetközi siker, olyannyira nem, hogy a szakág idehaza hosszú évekig, sőt évtizedekig vegetatív állapotban leledzett. Olimpiára legutóbb 2000-ben jutott ki férfi versenyzőnk (Marsi Márk), az ötkarikás dobogó elérése a tőrcsapat 1988-as remekbe szabott harmadik helye óta pedig még vágyálomként sem említhető. De világbajnokságon is lassan öt évtizede nem volt egyéni érmes férfi tőrözőnk – legutóbb 1973-ban, Göteborgban Kamuti Jenő végzett harmadikként, azóta viszont hosszú, néma csönd.

A Ludovika SE: Christián László, Szalai Szonja, Pöltz Anna, Budaházy Ambrus, Horváth Mária, Bálint Álmos, Bartóki-Gönczy Balázs, Mihályi Andor, Mazzá Lorenzo Gianmaria
„REGGEL MÁR TUDTAM, EZ AZ ÉN NAPOM LESZ!”

BUDAHÁZY Ambrus (16 éves)
Legjobb eredményei 2022-ben:
2x kadét Eb-1. (tőr egyéni, csapat)

 – Nyerni ment Újvidékre?
– Nem az aranyéremért mentem, egyszerűen csak jól akartam vívni. Tudtam, ha erre koncentrálok, az arany is sikerülhet. Egyébként már reggel éreztem, hogy jó leszek egyéniben: vártam a csörtéket, elkapott a versenyláz. És nem is izgultam, mondjuk, nem is vagyok idegeskedős típus.

 – Erre szokták azt mondani a vívók, hogy  „napja van” ?
– Nekem az volt.

 – Az sem zökkentette ki, hogy a klubtársa ellen vív?
– Klubtárssal vívni nehéz, de tudtam, hogy neki is ugyanolyan fura lesz, mint nekem.

 – Meg lehet lepni azt, akivel a hét minden napján asszózik legalább egyszer?
– Meg. Annyira tudjuk egymásról, hogy a másik mit fog csinálni, hogy már csak azért sem csináljuk, mert nehogy... Na, ebbe nem szabad belebonyolódni, inkább merni kell és persze megcsinálni.

 – Kicsit olyan, mint a sakk...
– Én pont ezt élvezem a vívásban. Hogy túljárhatok a másik eszén. Nem elég technikailag képzettnek lenni, nagyon ott kell lenni fejben is. Ezért fontos a mentáltréner, segít kezelni a stresszt.

 – Hogyan lett tőrvívó?
– A Törekvés terme volt hozzánk a legközelebb, és azért a tőr, mert ez tűnt a legnehezebbnek. Itt előre meg kell tervezned minden mozdulatod, hiszen limitált találati felületed van. Kezdetektől fogva Lórihoz akartam kerülni, mert jól kezelte a gyerekeket és jó volt az aurája. Egyébként nem én vagyok az első vívó a családban: nagyapám párbajtőrözött, a testvére pedig kardozott. De így legalább teljes lett az otthoni fegyverarzenál.


Így aztán az újvidéki kettős magyar siker (a Budaházy Ambrus, Bálint Álmos, Bagdány Albert, Horváth Keán összetételű kadétválogatottunk a csapataranyat is hazahozta) annak ellenére is irgalmatlan meglepetésként hatott, hogy a szakágon belüli változás és a fejlődés egy ideje már kézzelfogható. Budaházy győzelmét megelőzően két éve is magyar vívó, Szemes Gergő diadalmaskodott a kadét Eb-n, de a Ferencváros versenyzője ebben az évben már a felnőttek között is megvillant: harmadik lett az április végi, plovdidi világkupán, ami Berjozkin Anton 2005-ös, szentpétervári világkupaezüstje óta az első érmünk a férfi tőrözők vk-sorozatában. Mint ahogy az idei dubai korosztályos világbajnokságon a juniorok csapatversenyében megnyert magyar bronzérem (a Bagdány Albert, Bálint Álmos, Mihályi Andor, Szemes Gergő összeállítású kvartett érdeme) is az irányba állt magyar férfi tőrvívás mellett érvel, arról nem is szólva, hogy az eredménynek sporttörténeti vonatkozása is van: ebben a számban, a vívószövetség honlapjának statisztikája szerint, ez volt a junior-vb-k első magyar érmes helyezése.

Horváth Mara néni ifjú tanítványai a „nagyok” érmeit csodálják
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


Hogy aztán a korosztályos sikerek hogyan és főleg milyen árfolyamon válthatóak majd át a felnőttek nemesfém valutájára, egyelőre még a jövő zenéje, az viszont már a jelenben is kijelenthető, hogy a jó eredmények egyik legfőbb letéteményesét Mazzá Lorenzo Gianmariának hívják. A 37 éves szakember kettős szerepben segíti szeretett fegyverneme fejlődését, hiszen azon túl, hogy a férfi junior-tőrválogatott keretedzőjeként irányítja a mindenkori legjobbakat, vezetőedzőként a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen működő Ludovika SE pástján is igyekszik sikerre vinni elképzeléseit. A tanítványai által csak Lórinak becézett vívóedző Milánóban született, édesanyja magyar, apja olasz, de már 10 éves kora óta Magyarországon él, versenyzőként stabil tagja volt a hazai felnőtt tőrválogatottnak, ám mint mondja, magyarságát nem az útlevelében, hanem a szívében őrzi. „Amikor a dubai junior-vb eredményhirdetése után a jövőről beszélgettünk Tamás Henriette főtitkár asszonnyal, és szóba került a vb-győztes olasz csapat, annyit mondtam neki, hogy előbb-utóbb le fogjuk győzni őket is” – elevenített fel nevetve egy ide vonatkozó történetet.

Mazzá Lorenzo Gianmaria, a Ludovika SE vívószakosztályának vezetőedzője

 

 
Vívás: Mara néni töretlen lelkesedéssel neveli a tőrözőpalántákat

És hogy mi a sikere receptje? Mazzá Lorenzo Gianmaria szerint először is elhivatottság kell, másodsorban szabadság és nyitottság, harmadrészben tökéletes elméleti és gyakorlati felkészítés, de talán még ezeknél is fontosabb hogy minden tanítványának speciális, a tőrvívó egyéniségére építő, annak erényeit kidomborító foglalkozásokat tart. A gyerekként a vívást az OSC-ben a most is vele dolgozó Horváth Máriától, vagy ahogy vívóberkekben ismerik, Mara nénitől elsajátító, majd 15 éven át Szőcs Bertalantól tanuló Mazzá Lorenzo Gianmaria azt mondja, miután ő is a hazai tőrvívásban szocializálódott, látja a rendszer erényeit és hiányosságait, nemzetközi tapasztalatának hála pedig azt is érti, máshol mit csinálnak másképp, pláne jobban. „Nem hiszek a bezárkózásban, szerintem fejlődni csak a tudás megosztásával lehet, viszont a megszerzett új ismereteket rá kell szabni a mi temperamentumunkra. Minél több kis műhelyben folyik eredményes munka, annál jobb lesz a szakág hazai helyzete. Tanulni egyébként mindig lehet valamit. Én részt vettem egy ötéves olaszországi szakedzői képzésen, elvégeztem Párizsban egy két hónapos szakmai továbbképzést amelyet a Nemzetközi Vívószövetség szervezett. Mindez nem valósulhatott volna meg a Magyar Vívószövetség támogatása nélkül, s külön öröm, hogy Csampa Zsolt elnök úr és kollégái végig hittek bennünk, sosem éreztették velünk, hogy a másik két fegyvernem fontosabb lenne a férfi tőrvívásánál.”

„OLIMPIAI ARANY, MÁSKÉNT NEM ÉRDEMES CSINÁLNI” 

BÁLINT Álmos (16 éves)
Legjobb eredményei 2022-ben:
junior-vb-3.(tőr, csapat), kadét Eb-1.(tőr, csapat), kadét Eb-2. (tőr, egyéni)

 – Mindhárom „színből” nyert érmet az idei korosztályos világversenyeken. A vb-bronz a legkedvesebb?
– Nagyon örültem annak a harmadik helynek, de nem vívtam olyan sokat a csapatban, nem tudtam annyiszor megmutatni magam, mint ahányszor reméltem. Az egyéni Európa-bajnoki ezüstben viszont teljes egészében benne vagyok.

– Csalódott volt, amiért aznap nem ön, hanem ludovikás klubtársa, Budaházy Ambrus nyert?
– Azt szoktuk mondani a versenyek előtt, majd a döntőben találkozunk, engem most mégis meglepett, hogy így történt. Helyesebben nem az lepett meg, hogy ő volt az ellenfél, hanem hogy ezúttal nem tudtam vele mit kezdeni. Zavart, hogy ismerjük egymás gondolatait, hogy nem tudok a biztos akcióimhoz nyúlni. De csalódott azért nem voltam, Ambrus aznap verhetetlen volt, ám én is mindent kihoztam magamból. Legközelebb majd én nyerek.

– Mit gondol, miért sikeres Mazzá Lorenzo Gianmaria ludovikás csoportja?
– Attól, hogy nagyon egyedi iskolákat ad. Sok helyről vett át és épített be technikákat, különösen olasz és francia sajátosságokat, kéztartást, cselezést, egészen apró dolgokat.

– Mire viheti tőrvívóként?
– Kicsiként is ezt kérdezte tőlünk Mara néni. Én akkor is azt mondtam, amit most: olimpiát akarok nyerni. Annyi munkát tettem már bele, annyira az életem részévé vált, ha nem ez lenne a célom, nem is lenne értelme csinálni.


A 2022-es eredmények megerősítették abban, hogy az a munkavégzési metódus, amiben hisz, célravezető.  „Az újvidéki kadét Eb-döntő álomszerű volt, de ha valaki egy nappal korábban azt mondja, hogy két tanítványom, Budaházy Ambrus és Bálint Álmos egymás között dönt az aranyéremről, biztos furán nézek rá. Utólag viccesen már azt mondtuk egymásnak, ezért kár volt elutazni, az asszót a Ludovikán is le lehetett volna vívni.”

Egészen pontosan az egykori Ludovika Akadémia gyönyörűen felújított épületegyüttesét 2014-ben birtokba vevő Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amellyel Mazzá Lorenzo Gianmaria és csapata 2020 telén került kapcsolatba. Az addig a nagy múltú Törekvés SE-ben csoportot vivő, ám ott főként a megnövekedett létszám miatt továbbfejlődési lehetőséget már nem látó edző ekkor döntött úgy, hogy három kollégájával – Szalai Szonjával, Turi Gergővel, valamint az évtizedek óta kifogástalan színvonalú oktató-nevelő munkát végző, már emlegetett Horváth Máriával –, s mintegy 90 tanítványával új útra lépnek.

„A Ludovika szellemiségét és hagyományrendszerét magáénak érző, ezáltal az egykori katonai akadémia rendszeres és intenzív sportéletét továbbvinni igyekvő Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek kapóra jött a lehetőség, hogy egy komplett csoportot átigazolva indíthassa be az egyetemi vívóéletet – avatott be minket a részletekbe Christián László rendőr dandártábornok, az NKE oktatási rektorhelyettese. – Az egyetemen egyébként jelenleg közel húszféle sportszakosztály működik a különféle labdás csapatsportoktól az úszáson és a lovagláson át egészen a tollaslabdáig. Öröm és megtiszteltetés, hogy immár több mint egy esztendeje a vívás is megtalálható a portfoliónkban.”

„AZ ÉLETED RÉSZÉVÉ VÁLIK, TELJESEN BESZIPPANT!”

MIHÁLYI Andor (19 éves)
Legjobb eredményei 2022-ben:
junior-vb-3. (tőr, csapat) junior Eb-5. (tőr egyéni, csapat)

– Hogyan kezdődött?

– Az eddigi tizenkilenc évemből tizenkettőt a vívás töltött ki, jóformán nem is emlékszem olyan időszakra, amikor ne lett volna fegyver a kezemben. Nagypapám a Ludovikán vívott, édesanyám pedig Mara néninél tanulta a tőrvívást, így evidensnek tűnt, hogy én is nála indulok el. Elsőre megtetszett, a sikerek is jöttek, csapatban voltam kadét Eb-3. De a párbajtőrt is kipróbáltam, sőt abban előbb lettem országos bajnok. Ma már nem menne egyszerre a két fegyvernem, igaz, nem is váltanék – elkötelezett tőröző vagyok.

– Mitől működik jól a közös munka Mazzá Lorenzo Gianmariával?
– Nem uniformizál, az egyéniségedhez legjobban illeszkedő vívásmódot keresi meg. Mi hárman, a klub korosztályos érmes versenyzői teljesen különböző stílusban vívunk. És mégis, mindhárman eredményesek vagyunk.

– A juniorból kiöregedett, nem tart az U23-as mezőnytől?

– Kadétban és juniorban is idő kellett ahhoz, hogy belerázódjak az új korosztályba, azt hiszem, most sem lesz másképp. Idő és türelem kell, de megéri. Meg aztán nem is lehet ezt olyan könnyen abbahagyni – az életed részévé válik, beszippant, valóságos függőséget okoz.


„Nem is lehetett más célunk a szakosztály beindításával, mint hogy a múlt hagyományainak ápolásán túl az egyik legjobb hazai vívóműhely jöjjön létre a Ludovikán” – fogalmazott Bartóki-Gönczy Balázs, a Ludovika SE szakosztályvezetője. Az egyetemen tanszékvezetőként oktató, korábbi utánpótlás-válogatott és egykori Kulcsár Győző-tanítvány kiemelte, a klub modellje három pillérre épül. Az első a versenysporté, amely a tőrvívásra és a másik szúró fegyvernemre, a párbajtőrre alapul. A második pillér az egyetemi vívásé, merthogy az NKE elsőéves rendőr- és honvédtisztjelöltjeinek tanrendjébe beillesztették a vívást, a harmadik pedig az úgynevezett tiszti, illetve szabadidős vívás, amely a már 1992-ben újjáélesztett Tiszti Vívóklub keretében működik, s itt van lehetőség kipróbálni a kardvívást is.

Bartóki-Gönczy Balázs szakosztály-igazgató (középen) büszke a Ludovika SE sikereire


A Ludovika Campus szárnyépületének alagsorában jelenleg két – egy nagyobb és egy kisebb – vívóteremben összesen tizennégy páston zajlik a szakmai munka, ma már több mint száz tanítvány aktív részvételével, akik között természetesen ott van az újvidéki kadét Eb egyéni arany- és ezüstérmese, Budaházy Ambrus és Bálint Álmos, s a csapatban junior-vb-bronzot szerző Mihályi Andor. De a Ludovika SE-nek van már felnőttválogatott kerettag női tőrözője is, az MTK-tól tavaly ősszel érkező, 21 esztendős Pöltz Anna, aki elmondta, kifejezetten jót tett a karrierjének az átigazolás, mert előző klubjában elfogytak az edzőpartnerek, rövid időre a párbajtőrvívást is kipróbálta, sőt még az is felvetődött benne, hogy abbahagyja a vívást. Ma már tudja, jó, hogy nem tette.

Pöltz Anna már a női felnőtt tőrválogatott keretének tagja


Bartóki-Gönczy Balázs a Ludovika SE 2022-es sikerei kapcsán elmondta, nemcsak arra büszke, hogy a magyar vívósport és vívó-edzőképzés bölcsőjének számító Ludovika nevét közel egy évszázad elteltével újra az aktív magyar vívósport-sikerekkel lehet összefüggésbe hozni, de arra is, hogy a magyar férfi tőrvívás helyzetét – amelyet valamelyest a Ludovika missziós célkitűzésének is tart – is előre tudják mozdítani. „A klub szempontjából egyértelműen az a legnagyobb hozadéka az év eddigi eredményeinek, hogy látszik, jó az irányvonal és megtérül a sok befektetett munka, amit a Mazzá Lorenzo Gianmaria vezette edzői csapat tagjai, valamint az ugyancsak több mint egy esztendeje a klubnál dolgozó, mentáltrénerből, erőnléti edzőből, masszőrből és fegyvermesterekből álló team tagjai edzésről edzésre hozzátettek a nagy egészhez. És reményeink szerint az igazán nagy eredmények majd csak ezután következnek.”

LUDOVIKA AKADÉMIA – A MAGYAR VÍVÓSPORT BÖLCSŐJE

 

A magyar honvédtisztképzés meghatározó intézménye volt a törvényileg már 1808-ban felállított Ludovika Akadémia, amelyben a tényleges munka (csak ekkor valósulhatott meg az eredeti cél, vagyis hogy az oktatás nyelve magyar legyen) éppen 150 esztendeje, 1872-ben indulhatott meg. Az 1945 májusáig működő katonai akadémia eleinte hadapródiskolaként működött, s 1898-ban lett belőle főiskolai képzést adó intézmény. Az akadémián szigorú fegyelem, reggel hattól este tízig beosztott napirend és magas szintű elméleti oktatás szerint tanult évfolyamonként körülbelül száz diák, akik mindannyian hadnagyi rangban, a biztos elhelyezkedést garantálva végeztek – 1924-től – a negyedik tanév végén. Az elméleti oktatás mellett természetesen a sport is meghatározó szerepet kapott a képzésben, különös tekintettel a lovaglásra, a tereptani gyakorlatokra és természetesen a vívásra, amelynek legjelentősebb Ludovika-kötődésű magyar képviselőit néhány mondatban be is mutatjuk.

BORSODY László
A magyar kardvívás megújítója, a hazai vívásoktatás egyik legjelentősebb alakja, megannyi későbbi olimpikon mestere – mondhatni, mindannyian Borsody plasztronjából bújtak elő. 1900 és 1925 között szolgált a Ludovika Akadémián, aztán 1926-tól 1936-ig a Magyar Királyi Toldi Miklós Honvéd Sporttanár- és Vívómesterképző Intézet (Spoti) aligazgatója és fővívómestere volt. S hogy miben állt az újítása? Egyszerű: kimazsolázta az 1896-ban „lecserélt” magyar stílus, majd az azt felváltó Santelli-féle technika javát, és megalkotta saját művét, az úgynevezett csuklóvívást.

BERTY László
1897-től tanult a Ludovikán, majd tizenkét évvel később visszatért, hogy négy éven át oktassa a tökéletes vívótechnikát. Közben versenyzőként sem tétlenkedett, kardban és tőrben is elsőrangú versenyzőnek számított. Ugyan a tőr állt közelebb a szívéhez, a másik fegyvernemben lett olimpiai aranyérmes 1912-ben. A Ludovikától nem tudott elszakadni, még 1926-ban is visszatért oktatni.

FILÓTÁS Ferenc
1934-től 1936-ig a Magyar Vívószövetség ügyvezető elnöke, az első magyarországi öttusaverseny szervezője (a Ludovikán rendezték meg, és Filótás fia, Tivadar nyerte meg), megannyi sportági újítás, képzés és versenyreform kivitelezője, a női vívók felkarolója. Borsody László egyik első tanítványa is a Ludovika Akadémián végzett...

JEKELFALUSSY PILLER György
Csak a húszas évei derekán, vagyis az 1920-as évek közepén derült ki róla, hogy született kardvívó, ehhez képest 1932-ben egyéniben és csapatban is olimpiai aranyérmet nyert a Borsody-módszer szerint készülve. 1925-ben kezdte meg a Spoti sportoktatói tanfolyamát, a Los Angeles-i játékokat követően pedig a Ludovikán kezdett el dolgozni, mint vezető sporttanár.

BERCZELLY Tibor
Első mestere Italo Santelli volt, hogy aztán a Ludovikán Borsody László adjon neki iskolát (1932-ben ő is hadnagyként végezte el az akadémiát), majd Borsody halálát követően Somos Bélával tökéletesítette a mozdulatait. Nem eredménytelenül: 1936 és 1952 között három olimpiai bajnoki címet és két bronzérmet nyert.

KOVÁCS Pál
A magyar sport egyik legnagyobb alakja, a hatszoros olimpiai aranyérmes és kilencszeres vb-győztes Kovács Pál eredetileg közgazdásznak készült, de a katonai pálya biztosabb megélhetést kínált a gazdasági válság idején. Jobb ötlete nem is lehetett volna: ludovikásként kapcsolatba került Borsodyval, majd Pillerrel. Sokat tanult tőlük, hogy aztán 1936 és 1960 között egyetlen ötkarikás játékokról se térjen haza üres kézzel.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. június 4-i lapszámában jelent meg.)

2022.06.23 15:21:50

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A verseny fő mobilitási partnere idén is aktívan jelen lesz a balatoni térségben. (x)

2022.06.29 23:06:43

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Popovici két aranyérme azonban mindent vitt, és miután mindkettőt kivételesen rokonszenves, beszélni szerető és tudó 17 éves srác nyakába akasztották, az esemény néhány napra még a futballt is lesöpörte a címlapokról. Az írások egymást túllicitálva igyekeztek dimenzionálni a „miként történhetett, hogy nem vettük észre, mekkora zseni él közöttünk?” kollektív bűnét.

2022.06.28 12:37:49

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Ha rendszeresen sportolunk, vagy most készülünk életmódot váltani, akkor elengedhetetlen a megfelelő lábbeli kiválasztása hozzá.