Torna: Nincsenek edzőink, tornászaink, katasztrófa – Comaneci

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.04.20. 09:51
Mint beszámoltunk róla, a riói előolimpiai tesztversenyen eldőlt, hogy Románia női tornászcsapata nem kvalifikálja magát a nyári ötkarikás játékokra, és csak egy versenyzőt indíthat. A románok 1968 óta először nem lesznek ott csapatukkal az olimpián, holott 1976 óta minden női csapatversenyben a dobogón végeztek. Az ötszörös olimpiai bajnok román tornászlegenda, Nadia Comaneci lesújtó képet festett a sportág helyzetéről.

„Rettenetesen szomorú vagyok, és nagyon sajnálom, hogy ez megtörténhetett, de én is évek óta mondtam, hogy a gyengébb eredmények nem a véletlen következményei. Mindannyian éreztük és tudtuk, hogy eljöhet ez a nap. Sajnos itt van. Nincsenek edzőink, és akik még a sportágban dolgoznak, azokat nem fizetik meg. Nincsenek tornászaink. Romániában nagyjából száz tornászra számíthatunk. Az Egyesült Államokban négymillió gyerek kezdi el a tornát. Nekünk öt-hat klubunk van. Az Egyesült Államokban kétezer-ötszáz. Sajnos, Romániában a sportélet stagnál, és a katasztrófa ezért következhetett be” – vélekedett Comaneci, akivel a Q magazin készített interjút.Comaneci, akivel a Q magazin készített interjút.

A háromszoros olimpiai bajnok Simona Amanar egyetértett Comanecivel abban, hogy az eredmény nem volt váratlan.

„Sajnos nem lepett meg, ami történt. Csalódott vagyok, de nem meglepett. Az eredmény megerősítette a tényt, hogy a román tornasport valódi válságban van. Baj van a szövetség, az edzők és a klubok viszonyával. Azt hiszem, teljesen át kellene szervezni a rendszert, átgondolni az alapoktól” – mondta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik