nemzetisport.hu
2021.08.19 09:48 Frissítve: 2021.08.19 10:38

Rövid B-vitamin kisokos

(X)

 

Mi az a B-komplex?
Bár a B-vitamin megnevezést egyes számban, a vitamin számának megjelölése nélkül is gyakran láthatjuk, a B-vitaminnak számos fajtája van. Ezeket összességében B-komplexnek nevezzük. A B-komplex különböző típusainak mindegyike fontos szerepet tölt be a szervezet különböző élettani folyamataiban, a legfőbb funkciókat összegezve a B-vitaminok legfőbb hatása az immunrendszer állóképességének megőrzése, a mentális egészség támogatása, a haj, a bőr és a köröm megerősítése és a szív védelme.

(Fotó: Unplash)
Mennyi B-vitaminra van szüksége szervezetünknek?

Az alábbi táblázat a 19-50 év közötti férfiak és nők napi B-vitamin beviteli szükségletét mutatja be. Fontos megjegyezni, hogy a szervezet vitaminszükséglete 50 éves kor felett az élettani változások miatt megnövekszik, valamint a napi pontos vitaminszükséglet megállapításához szükséges figyelembe venni azt is, hogy a várandósság, a szoptatás, a rendszeres dohányzás, a nehéz fizikai munka és a hosszú távú, magas stressz-szel járó munkavégzés megnövelheti a vitaminszükségletet.

VITAMIN NEVE

férfiak

nők

B1 (tiamin)

1,2 mg

1,1 mg

B2 (riboflavin)

1,3 mg

1,1 mg

B3 (niacin)

16 mg

14 mg

B5 (pantoténsav)

5 mg

5 mg

B6 (piridoxin)

1,3 mg

1,3 mg

B7 (biotin)

30 mg

30 mg

B9 (folsav)

400 mcg

400 mcg

B12 (kobalamin)

2,4 mcg

2,4 mcg

Mire jók a különböző B-vitaminok?

A B-komplex tagjai számos élettani folyamat fontos alkotóelemei. Hatástani szempontból csoportosítva a következő módon összegezhetjük a B-vitaminokat:

Támogatja az idegrendszer működését, kiváló agyserkentő: B1-vitamin. A tiamin mellett hozzájárulnak az idegrendszer normál funkcióinak megőrzéséhez a riboflavin, a niacin és a piridoxin.

Erősíti az immunrendszert, támogatja az egészséges emésztést: Erős antioxidáns hatással bír a B2-vitamin, szervezetünk erősítéséhez továbbá hozzájárulunk az energiatermelésben fontos szerepet kátszó B3-vitamin, valamint a B9- és B12-vitaminok megfelelő mennyiségben való fogyasztásával. Az egészséges szénhidrát-anyagcsere egyik szükséges eleme a B6-vitamin.

Támogatja a szív egészségét: A megfelelő mennyiségű B1- és B9-vitamin fogyasztásával segíthetjük a kardiovaszkuláris funkciók megfelelő működését.

Szépségápoló vitaminok: Kiemelten fontos szerepe van a haj- és a bőr ápolásában a B2-, a B3- és a B7-vitaminoknak. A riboflavin, valamint a niacin jótékony bőrápolók, a biotin pedig serkenti a haj keratintermelését, valamint fokozza a tüszők növekedését.

További hasznos információk a B-vitaminokról >>

B-vitamin étrend-kiegészítők >>

2022.09.27 11:30:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.09.26 22:16:58

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Meg sem merem említeni, mi lett volna, ha mindezeknek az egyszázad része Magyarországon történik… El tudják képzelni a tavalyi budapesti Eb- és idei Nemzetek Ligája-mérkőzések feszültségmentes örömünnepe ismeretében, hogy a Stefánián helyi hordák egzecírozzák a vendégszurkolókat?

2022.09.26 15:28:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Nagyon sokat kaptam a futballtól életem során, szeretnék valamit visszaadni a sportágnak.”

2022.09.25 21:27:58

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egyik konklúzió az volt, hogy érdemes visszatalálni a természetes, ha úgy tetszik, 19. századi életmódhoz, amely még nem a teljesítményt helyezte a biológiai harmónia elé. A sportban is így volt, gondoljanak csak akkori sportemberekre, akik nem csupán egy sportágban tűntek ki.