Párhuzamos életrajzok – legendák és legendajelöltek Csabai Márk kötetében

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.12.02. 14:35
null
Szilágyi Áronon kívül senki sem nyert három egyéni olimpiai aranyat kardvívásban (Fotó: Mirkó István)
Csabai Márk következtetése világos, a jövő a múltból építkezik, ennek megfelelően korábbi olimpiai aranyérmeseket állít párba napjaink kiváló sportolóival. Kár, hogy a kötet nem várta meg a 2021-ben megrendezett tokiói olimpia eredményeit.


Kettős érzés van az emberben Csabai Márk Így nyertek ők (Magyar sportolók, akik megváltoztatták a világot) című könyvének elolvasása után. A szándék dicséretes, amelyet a könyv szerkesztője, kollégánk, a Nemzeti Sport vezető szerkesztője, L. Pap István borítón olvasható mottója is tükröz:      „Olimpiai múlt és olimpiai jelen: legendák és azok, akikből egyszer legendák lesznek.”

Csabai Márk következtetése világos, a jövő a múltból építkezik, ennek megfelelően korábbi olimpiai aranyérmeseket állít párba napjaink kiváló sportolóival. Az egyébként termékeny szerző nem a sport világából érkezett (a kiadónál eddig hat kötete jelent meg, egyiknek sem volt köze a sporthoz), s ez előnyére is válhatna a témaválasztásnak. Nem tett jót viszont a könyvnek, hogy a kiadással nem tudták megvárni a 2020-ról 2021-re halasztott tokiói olimpiát, így néhány párosításban – ha szabad ezt mondani – „vabankra” játszott az író. A birkózó Növényi Norbert párja Lőrincz Tamás, az úszó Darnyi Tamásé Milák Kristóf, a kajakos Hesz Mihályé pedig Kopasz Bálint. Magyarán a „régiek” mellett olyan új bajnokok szerepelnek, akik Tokióban olimpiai aranyérmet nyertek. S tegyük a szívünkre a kezünket: noha mindhárman esélyesek voltak az első helyre, biztosra talán csak Milák esetében lehetett menni – ha egyáltalán az ötkarikás játékok esetében van ilyen... Szóval ebből a szempontból még bravúrosnak is mondható a jelen legendáinak kiválasztása. Az természetes, hogy a kardvívó olimpiai bajnok Szilágyi Áron szerepel az összeállításban (még csak kétszeres aranyérmesként), ahogyan a kajakos Kozák Danuta is (ötszörös bajnokként), továbbá az úszó Hosszú Katinka (háromszoros olimpiai bajnokként).

A három sportolóval mellényúlni nem lehetett még így sem, az már bónusz, hogy Szilágyi és Kozák Pekingben egy-egy győzelemmel gyarapította sikerei számát. S legyünk őszinték, noha a közvélemény Hosszú Katinkától is várt aranyérmet, attól még nem lesz kisebb sportoló, hogy nem nyert a japán fővárosban. Némiképpen meglepetés a cselgáncsozó Tóth Krisztián beválogatása, de Tokióban a 90 kilósok között szerzett bronzérmével ő is bizonyított.

A tematika szerint a szerző a múlt egy klasszisa mellé állított párba egy jelenkori kiválóságot, akik közül néhányan még a (közel)jövőben is arathatnak sportsikereket. A párosításban a múlt bajnoka szinte adja magát (Egerszegi Krisztina, Gerevich Aladár, Darnyi Tamás, Gyarmati Dezső, Hesz Mihály), az egyetlen kakukktojás a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, Papp László és az ötszörös aranyérmes tornász, Keleti Ágnes egymás mellé rendelése. Azonban erre is megvan a válasz: ha a tokiói játékok magyar esélyeseit vesszük figyelembe, nyilvánvaló, hogy bokszban és tornában nem volt olyan versenyzőnk, aki legalább éremesélyesként vette volna fel a küzdelmet ellenfeleivel. Minden párosítás szubjektív, magam a múlt legendái közül egyet hiányolok: a kötöttfogású birkózó Kozma Istvánt, aki Tokióban (1964) és Mexikóvárosban (1968) is aranyérmet szerzett nehézsúlyban.

Jó, hogy nem csupán az egyéni sportágak képviselői kaptak helyet, a csapatsportokat olimpiai bajnok labdarúgóink képviselik, mindhárom aranyérmes (1952, 1964, 1968) együttesünkről esik szó. A kiadvány erőssége, hogy a miniportrék – ha nem is tartalmaznak újdonságot – egy-egy érdekességet szinte mindenkivel kapcsolatban megemlítenek. Erénye a könyvnek, hogy a párhuzamos életrajzok után a Tudtad? című fejezetben az ötkarikás játékokon szereplő magyar sportolókkal kapcsolatos történeteket ismerhet meg az olvasó, továbbá a kiadvány hátsó felében a múlt és a jelen legendáiról szóló korabeli cikkek (Nemzeti Sport, Népsport) színesítik a kiadványt. A fotóanyag kiváló, azonban a Darnyi Tamás-fejezetben az egyik képről a Szöulban ugyancsak olimpiai bajnok Szabó József néz vissza ránk...

A kardvívó Gervich Aladár hét olimpiai aranyérmével magyar csúcstartó (Fottó: Getty Images)
A kardvívó Gervich Aladár hét olimpiai aranyérmével magyar csúcstartó (Fottó: Getty Images)


Összességében: ha nem is plutarkhoszi színvonalú valamennyi fejezet, a párhuzamos életrajzokat érdemes elolvasni.

(Csabai Márk: Így nyertek ők, Álomgyár Kiadó, 2021)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. november 27-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik