Mocsai Lajos: Sport felsőfokon

Vágólapra másolva!
2021.08.06. 17:53
null
Mocsai Lajos (Fotó: Testnevelési Egyetem Marketing és PR Osztály)
Kevesen tudják, hogy az EFOTT, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának a rövidítése, melyet először 1976-ban rendeztek meg azzal a céllal, hogy a sporttal, kultúrával és hazánk turisztikai kincseivel ismertesse meg a felsőoktatási hallgatókat. Ez tulajdonképpen a modern kori fesztiválok őse volt, ami mára 100 000-es látogatói létszámú rendezvénnyé nőtte ki magát, melyen a hagyományokhoz híven nemcsak koncertek, hanem sportprogramok is szerepelnek. A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnökével, Prof. dr. h. c. Mocsai Lajossal beszélgettünk egyetemistákról, sportról és a fesztiválról. (x)

Az EFOTT-ról szinte nincs olyan magyar ember, aki ne hallott volna. De mi a helyzet a MEFS-sel, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel, hogy kapcsolódik az EFOTT-hoz?
– Az MEFS a magyar felsőoktatásban tanulók hazai és nemzetközi verseny- és rekreációs sportjával foglalkozik 1907 óta. A Szövetség Európában elsőként, a világon másodikként alakult meg, tehát gyökerei elég régre nyúlnak vissza. Az EFOTT-ról, mint zenei fesztiválról tényleg nagyon sokan hallanak, ismerik, a MEFS-et ennél jóval kevesebben, pedig évek óta partnerei vagyunk a fesztiválnak és szervezzük az EFOTT Kft.-vel közösen a napközbeni sportprogramokat, de inkább a háttérből. Számunkra fontos, hogy minél több sportprogramot, szabadidős sportolási lehetőséget és országos bajnokságokat tudjunk kivinni a fesztiválra és felkelteni az ott megjelenő hallgatók figyelmét annak érdekében, hogy az egyetemen már keressék a napi rendszeres sportolási lehetőségeket.

Mi lesz az idei sportkínálat az EFOTT-on?
– Idén teljesen más koncepcióval készültünk az EFOTT-ra, mint eddig. Hagyományosan megjelenik a Strandkézilabda és Strandröplabda Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB), valamint az FTL Aerobik MEFOB is képviselteti magát, mint versenysport program, de emellett számos rekreációs célú sportolási lehetőséget viszünk a helyszínre az adott szakszövetségek és az EFOTT szervezői segítségével: SUP, sárkányhajó, petanque, ergométer, ami nem más, mint a szárazföldi evezés, lézeres sportlövészet, táncház. Unikális elemként említeném meg itt a szeptember 25-én megrendezésre kerülő Vaddisznó Kupát, melynek egyik akadályát is felállítjuk az EFOTT-on, ahol kipróbálhatják magukat a vállalkozó szellemű résztvevők. Mindemellett egy EFOTT Sport Útlevelet is készítünk a rendezvényre, melyet a Sportfaluban lehet használni, és aki megfelelő mennyiségű állomást teljesít, különböző ajándékokat nyerhet.

Vaddisznó Kupa, ez a MEFS egyik új rendezvénye?
– Igen. Folyamatosan vizsgáljuk a hallgatók sportolási szokásait, az igények szerint szervezünk új típusú eseményeket, divattá akarjuk tenni számukra a sportot. Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja alkalmából szervezzük Budapesten ezt az egyetemközi szabadidős versenyt, amire minél több hallgatót, egyetemi csapatot várunk. Ezzel a versennyel egy hagyományt szeretnénk teremteni, annak érdekében, hogy az intézmények be tudják mutatni a résztvevőknek, szurkolóknak a sportkínálatukat, illetve egy egészséges rivalizálást teremtsünk a sport terén az egyetemek között és presztízs legyen e vándorkupa megszerzése. Ezen kívül, mint említettem, a MEFS évente 42 sportágban rendez MEFOB-okat, melyeket a vírushelyzet miatt és a nagy érdeklődésre való tekintettel élőben is közvetítünk Facebook oldalunkon.

A MEFS tehát nem csak a hazai versenyek szervezésért felel?
– Nagyon szerteágazó tevékenységet folytatunk az egyetemi sport terén, ennek alapja a Hajós Alfréd Terv (HAT) 3.0, melyet tavaly, megválasztásom után fogadott el az új elnökség. E mögött egy nagyon komoly szakmai stáb munkája, tapasztalata áll és ez tulajdonképpen az elkövetkezendő 4 év megvalósítandó irányvonalait tartalmazza, mint például az élsportolói kettős életpálya-modell, egyetemi sportolói körök kialakítása, megszilárdítása, hogy csak két kiemelt fókuszt említsek. Magyarország Kormánya eddig is fontos szerepet szánt az egyetemi sportnak, melyhez anyagi támogatást is nyújtott, de a HAT 3.0 elfogadása esetén az egyetemi sport további komplex fejlesztésére nyílik lehetőség. Ezzel nem csak európai, de világviszonylatban is erős egyetemi sportélet kialakítása valósulhat meg. A sikeres közös munkát jól szemlélteti az a diplomáciai siker, melynek köszönhetően az EUSA, azaz az Európai Egyetemi Szövetség tisztújító közgyűlésére idén szeptemberben Budapesten kerül sor. Reméljük, a végrehajtó bizottságba magyar tag is beválasztásra kerül.

Térjünk vissza még a kettős életpálya-modellre. Kérem, mondjon még néhány szót, pontosan mit takar ez a feladat?
– A kettős életpálya-modell azon élsportolóknak fontos, akik tanulmányaik mellett nem akarják abbahagyni az élsportot, nem akarnak választani az élsport és tanulás között. Kevesen tudják, de a tokiói 2020-as magyar olimpiai csapatnak a 30 %-a egyetemista, például Valter Attila (EKE), Siklósi Gergő (ELTE), Péni István (BCE), Tóth Krisztián (TE), Gulyás Michelle (NKE), Kozák Luca (DE), Olasz Anna (DE), hogy csak néhányukat említsem meg. Jó példával járnak elől ezek a sportolók, bizonyítják, hogy lehet párhuzamosan csinálni az élsportot és a felsőfokú tanulmányokat, a MEFS feladata pedig, hogy mindenben támogassa a sportoló hallgatókat tanulmányi éveik alatt. Ráadásul ezek a sportolók indulhatnak a jövőben az idei évben elmaradt Egyetemi Világjátékokon, Európai Egyetemi Játékokon, Egyetemi Világbajnokságokon vagy az Európai Egyetemek Bajnokságán. Ezek a versenyek nyitottak minden aktívan sportoló egyetemista számára, jó lehetőség van akár egy kiemelkedő eredmény elérésére, ehhez pedig a MEFS igyekszik megadni a szükséges támogatást. Ezek a sportolók pedig tovább erősíthetik az egyetemi rekreációs célú nem versenysportot is. Utóbbi hozzájárul a közösségépítéshez, szociális, egészségügyi problémák megelőzéséhez, így a magyar egyetemisták körében a sport beépülhet a mindennapokba, melyből hosszútávon az egész nemzet egészségügyi állapota és a gazdaság együttesen is profitálhat.

Mit szól ahhoz, hogy egyre nehezebb a fiatalokat elszakítani a virtuális valóságtól és egyre többen ragadnak a képernyők előtt?
– Nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat. Ha végiggondoljuk, rájövünk, hogy a virtuális teret lehet úgy forgatni, igazítani, hogy a javunkra váljon. Csak néhány példa: az EFOTT-ra viszünk ki a HUNESZ segítségével Virtuális Valóság programot, ahol VR szemüveg segítségével próbálható ki számos sportág, illetve az Egyetemi Túrasorozataink állomásait is GPS alapú, telefonon követhető felületen valósítjuk meg. Ha már az életünk szerves része lett az okostelefon, mutassuk meg, milyen jól is lehet azt használni. A fentiek mellett beindítottuk az Unisport hírportálunkat, melyen nemcsak az egyetemistákat érdeklő cikkeket, de podcastokat és videókat is készítünk, egyszóval próbálunk az általuk használt csatornákon eljuttatni sporttal kapcsolatos információkat, úgy látom, egyre nagyobb sikerrel. Ezen felül számos nemzetközi versenyrendezést pályázunk meg, melyre önkéntesként is egyre több egyetemistát vonunk be. Ezt nemcsak nyelvgyakorlásra, de sportszervezésre és a nemzetközi kapcsolataik építésére is tudják használni, melyet igen nagyra becsülnek. Az elkövetkező időszak legnagyobb hazai rendezésű sporteseménye pedig a 2024-ben Debrecen-Miskolc város és a Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem, MEFS közös szervezésében az Európai Egyetemi Játékok. Ez a multisport esemény kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy minél ütősebb magyar egyetemi csapatokkal és egyéni versenyzőkkel tudjuk helytállni és megerősíteni magunk Európa egyetemi sport élvonalába. De ehhez még hosszú út vezet.

Összességében, ha egy gondolattal kellene összefoglalni a mai interjút, mi lenne az Elnök Úr részéről?
– Több mint negyven éve tanítok a Testnevelési Egyetemen, hosszú évtizedeket töltöttem a világ élsportjában, négy olimpián és tizennyolc világversenyen képviseltem hazánkat, éppen ezért rendkívül fontosnak tartom a rendszeres testmozgás beépítését a mindennapokba, mely növeli az élet más területén a hatékonyságot, legyen az a tanulás, a munkában való helytállás, mindkettőben erősíti a téthelyzetben való döntésképességet. Hiszem, hogy szisztematikus munkával, a fiatalok szeretetével és tiszteletével közös erővel meg tudjuk valósítani a fenti célokat annak érdekében, hogy egy egészségesebb, sportoló nemzetté váljunk!

Mocsai Lajossal az EFOTT-on a Digitális Jólét Program standján találkozhatnak, ahol Csisztu Zsuzsa beszélget majd vele az egyetemi sportéletről. A beszélgetés a Facebookon is követhető lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik