Evezés: kapitánya nélkül utazott a racicei vb-re a magyar válogatott

N. R.N. R.
Vágólapra másolva!
2022.09.18. 11:59
null
Szabó Bence (Fotó: MTI)
Vasárnap kezdődött az evezős-világbajnokság a csehországi Racicében, ahol hat magyar egység száll harcba az érmekért, a szövetségi kapitány azonban betegség miatt nem tartott a csapattal.

– Az Európa-bajnokságon megvédték a címüket Furkó Kálmánnal. Ez mekkora lökést adhat a világbajnokságra?
– Mivel Európa-bajnokságot korábban már nyertünk, az idén alapvetően a világbajnoki cím volt a legnagyobb célunk, főleg, hogy a vébét az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt nem rendezték meg. Örültünk, hogy sikerült megvédenünk az Európa-bajnoki címünket, ez mindenképpen jó előjelnek számít, de a vébén szeretnénk még nagyobbat villantani – mondta a Nemzeti Sportnak Szabó Bence, a Győri AC evezőse, aki a vb-n is Furkó Kálmánnal indul könnyűsúlyú kétpárban.

Az elmúlt egy hónapban sem pihentek. Hogy telt ez az időszak?
– A tervezetthez képest sajnos zaklatottan alakult. A kontinensverseny utánra beterveztük az országos bajnokságot, két hete pedig az egyetemi Európa-bajnokságon vettem részt, amit egyfajta ráhangolódásnak szántunk a vb-re. Sajnos ez nem úgy sült el, ahogy akartuk, ugyanis rosszul lettem, és fejemet is betörtem, így edzeni is alig tudtam az elmúlt két hétben.

– Mikor érkezett haza, mit mutattak ki az orvosi vizsgálatok?
– Szerencsére semmi maradandó károsodásom nincs, valószínűleg kiszáradtam, és egy vírusfertőzés miatt legyengültem, emiatt volt a rosszullét. Ez alig másfél héttel a vb előtt, csütörtökön történt, de pénteken már haza tudtam repülni. A héten sok vizsgálaton vettem részt, csütörtökig nem is engedtek evezni, csak ezt követően tudtunk újra edzeni a társammal.

– A válogatott pénteken utazott el a csehországi Racicébe, ahol már az első edzéseken is túl vannak. Mik az első benyomások?
– Szerencsére nagyon nem kellett ismerkedni a pályával, hiszen korábban már többször is versenyeztünk itt. Az érzés ugyanaz volt, mint korábban, de az egyelőre látszik, hogy fizikailag még nem vagyok a csúcson, és utol kell érnem magam.

A szövetségi kapitány, Molnár Dezső csütörtökön megfázott és belázasodott, így nem utazott a csapattal, sőt, az is kérdéses, hogy később csatlakozni tud-e a válogatotthoz. Ez mennyire befolyásoló tényező?
– Alapesetben mindig velünk tart, de mindenkinek van saját edzője, akivel együtt dolgozik, így meg kell tudnunk oldani ezt a feladatot. Szerintem nem olyan vészes a helyzet, és bőven benne van, hogy a kapitány utánunk jön, és a döntők alatt már a helyszínen lesz.

– Ilyen előjelek után hogy vágnak neki a vb-nek?
– Amióta kijött a nevezők száma, tudtuk, hogy kettővel kevesebben indulnak, így a döntőben leszünk érdekelve. Ezt pénteken rendezik, addig még van majdnem egy hetünk, úgyhogy szerintem nem lesz probléma. Érmes helyen szeretnénk végezni, és ha nem is lesz könnyű dolgunk, hozhatjuk ezt az eredményt.

EVEZŐS VILÁGBAJNOKSÁG, RACICE (SZEPTEMBER 18–25.)
A MAGYAR VÁLOGATOTT
KERETE
FÉRFIAK
Egypár:
  Pétervári-Molnár Bendegúz
Kétpár:  Bácskai Máté, Ács Kristóf
Könnyűsúlyú kétpár:  Galambos Péter, Tamás Bence
Kettes:  Simon Béla, Juhász Adrián
Könnyűsúlyú kettes: Szabó Bence, Furkó Kálmán
PR1:  Pető Zsolt.

NŐK
Kétpár: 
Krémer Eszter, Preil Vivien

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik