nemzetisport.hu 2023.09.26 09:40 Frissítve: 2023.09.28 20:46

Dave Chisnall Budapest új dartsbajnoka

A harmadik Hungarian Darts Trophy győztese Dave Chisnall. A brit dartsos óriási csatát vívott a győzelemért, a döntőben 8:7-re verte meg honfitársát, Luke Humphriest. (x)

A hangulatra idén sem volt panasz (Fotó: Darts Event Kft., Vörös Nándor)

 

A PDC European Tour keretén belül 2023. szeptember 22-24. között Budapesten mérkőztek meg a darts legjobbjai. A versenysorozat utolsó állomásának mérkőzésein nem volt hiány izgalmakból: a Hungarian Darts Trophy első kilencnyilasának, számos nagyszerű dobásnak és egy történelmi magyar sikernek lehettek tanúi a dartsrajongók. Az eseményt nagy érdeklődés övezte, összesen közel 19 000 dartsrajongó szurkolt a kedvenceiért az MVM Dome-ban, fergeteges hangulatot teremtve.

Major Nándor sporttörténelmi sikert ért el (Fotó: Darts Event Kft., Vörös Nándor)

 

Sporttörténelmi magyar siker

A háromnapos versenyen összesen 48-an mérték össze tudásukat – köztük négy magyar dartsos kapott lehetőséget a bizonyításra. Major Nándor pedig nem is akárhogyan élt ezzel a lehetőséggel: szeptember 22-én sporttörténelmet írt azzal, hogy legyőzte a német Ricardo Pietreczkót, hiszen ő lett ezzel az első magyar játékos, aki mérkőzést tudott nyerni a European Tour versenyen. 6:4-es győzelme után a verseny második napján is tábla elé állhatott, ám az ausztrál Damon Heta – aki egyébként bevonulózenéjének Korda György nagy sikerű slágerét, a Repteret választotta és a közönség egyik kedvence lett – megállította a menetelését.

Kovács Patrik is remekül szerepelt: egy vékony hajszál választotta el attól, hogy a második körbe jusson, hiszen sokáig vezetett Rowby-John Rodriguez ellen, ám végül 6:5-tel az osztrák ment tovább. Vida Mihálynak Sebastian Białecki volt az ellefele, aki elől egy leget sikerült is elvinnie, azonban a lengyel kifogott rajta. Jagicza Gábor pedig Luke Woodhouse-t kapta ellenfélnek: 3:3-ig fej fej mellett haladtak, de végül az angol győzött 6:3-ra.

Dave Chisnall, a Hungarian Darts Trophy 2023-as győztese (Fotó: Darts Event Kft., Vörös Nándor)

 

Parádés finálé

Szombaton több kiemelt játékostól is búcsúznunk kellett, de a verseny harmadik napja szintén nagy fordulatokat hozott: a Hungarian Darts Trophy 2022-es győztesét, Joe Cullent, a 2021-es győztes, Gerwyn Price búcsúztatta, de nem jutott be a negyeddöntőbe 2023 világbajnoka, Michael Smith és a közönségkedvenc Peter Wright se. A fináléban a 43 éves Dave Chisnall és 28 éves Luke Humphries rendkívül magas színvonalú párharcát láthattuk. A meccs a végletekig kiélezett volt, a mérkőzés alatt Chizzy és „Cool Hand Luke” összesen 11-szer dobott 180-ast, Humphries pedig egy ritkaságszámba menő, tökéletes leggel is megörvendeztette a nézőket. Ez volt a Hungarian Darts Trophy történetének első kilencnyilasa, amelyet óriási üdvrivalgással köszönt meg a közönség. A trófea tulajdonosának személye csak a végső csörtében dőlt el: Dave Chisnall Budapesten szerezte meg idei harmadik European Tour tornagyőzelmét, és a győzelemmel járó 30 000 font fődíjat.

Folytatás következik

A Hungarian Darts Trophy szervezője bizakodó volt a tekintetben, hogy a hazai dartsrajongók remélhetőleg nem maradnak a jövőben sem dartsesemény nélkül. „Nagy örömmel tölt el minket, hogy ilyen sokan szeretik itthon a dartsot. A budapesti versenyt összesen közel 19 000-en követték élőben a helyszínen. Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen magas színvonalú PDC eseménynek adhattunk otthont. Mindenki elismerően beszélt a Hungarian Darts Trophy-ról, Budapestről, a magyar szurkolókról” – mondta Takács Péter, a Darts Event Kft. ügyvezetője, aki azt is hozzátette, hogy kivétel nélkül mindenki úgy nyilatkozott, hogy a magyar fővárosba Premier Liga szintű versenyt kell hozni. „Még nem tudni mit hoz a jövő, de az biztos, hogy mindent megteszünk azért, hogy a legjobb dartsosokat a jövőben is élőben láthassa a budapesti közönség.”

A Hungarian Darts Trophy főtámogatója a Tippmix és az MVM, kiemelt támogatója az MBH Bank és a MOL volt.

Hogy ne maradj le a magyarországi darts történésekről, kövesd figyelemmel a dartsevent.com oldalt!

2023.12.08 13:36:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A szertornában a gerendát kedvelte, úszóként a váltót – ma is inspirálja a sport közösségteremtő ereje.

2023.12.06 17:14:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A játszótér köré húzott futópályán szuszogva-lihegve araszoló kocasportoló is legfeljebb csak érti, mintsem a tulajdon bőrén érzi, mennyi lemondásból és nevetséges kompromisszumból áll össze egy olimpiai részvétel kiharcolása – főleg a saját mindennapi kínszenvedéseivel összehasonlítva. És akkor még csak egyetlen olimpiai szereplésről beszéltünk, nem a nyolcadikról. Merthogy a tőrvívó Mohamed Aida történetesen erre készül, a nyolcadik ötkarikás részvételre.

2023.12.04 22:28:06

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A legmagasabb szinten összezárt és összefogott a sportág.