Cselgáncs-vb: Bor Barna elődöntős, a többiek búcsúztak

RÁC BENEDEK BALÁZSRÁC BENEDEK BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.09.02. 13:05
A szombaton tatamira lépő öt magyar közül már csak Bor Barna  (+100 kg) van versenyben, ő a délutáni programban is érdekelt lesz, a beugróként két sikert is arató Ohát Zalán (100 kg) a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Ohát Zalán lépett elsőként szőnyegre a mieink közül szombaton, és sok időt nem is töltött a tatamin, mivel két és fél perc után remek ipponnal vitte földre az ausztrál David Russelt, bejutva ezzel a legjobb harminckettő közé.Ohát Zalán lépett elsőként szőnyegre a mieink közül szombaton, és sok időt nem is töltött a tatamin, mivel két és fél perc után remek ipponnal vitte földre az ausztrál David Russelt, bejutva ezzel a legjobb harminckettő közé.

Szintén győzelemmel rajtolt Bor Barna és Kárpáti Emese, mindkettejük ellenfele összegyűjtötte a leléptetéssel járó három intést, és mindketten már a legjobb tizenhat közé jutottak. A Kárpátihoz hasonlóan +78 kilóban induló Szigetvári Mercédesz viszont éppen az intések miatt búcsúzott, neki is összejött a három, így kiesett.

Kárpáti Emese sem vallott szégyent (Fotó: Dömötör Csaba)
Kárpáti Emese sem vallott szégyent (Fotó: Dömötör Csaba)

Nem mondhatjuk, hogy ez volt a legjobb sorsolás, hiszen Cirjenics Miklós a japán Aaron Wolffal kezdett a második fordulóban. Ennek ellenére a magyar versenyző került előnybe, a vazaarija szinte ippon volt, a bírók azonban nem adták meg. A folytatásban Wolf egyenlített, majd jött a hosszabbítás, ahol 15 másodperc után ippont ért el, véget vetve ezzel a meccsnek, no meg Cirjenics napjának is.

Szigetvári nem bírt a kínai ellenfelével (Fotó: Dömötör Csaba)
Szigetvári nem bírt a kínai ellenfelével (Fotó: Dömötör Csaba)

FRISSÍTÉS

A harmadik kiemeltként induló Cirjenics kiesése ellenére sem maradtunk magyar nélkül a 100 kilóban, Ohát Zalán ugyanis megszerezte második sikerét is, ezúttal remek leszorítással nyert a tádzsik Shakarmamad Mirmamadov ellen, és bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol az orosz Kirill Gyenyiszov lesz az ellenfele.

 

Cirjenics nagyon közel állt a bravúrhoz (Fotó: Dömötör Csaba)
Cirjenics nagyon közel állt a bravúrhoz (Fotó: Dömötör Csaba)

Szigetvári Mercédesz és Cirjenics Miklós után Kárpáti Emese számára is befejeződtek a küzdelmek, a KSI dzsúdósa az első meccsén intésekkel nyert, a másodikon pedig így kapott ki a holland Tesseie Savelkous ellen, így a nyolcaddöntőben búcsúzott.

 

Ohát Zalán a nyolcaddöntőig jutott (Fotó: Dömötör Csaba)
Ohát Zalán a nyolcaddöntőig jutott (Fotó: Dömötör Csaba)

Ugyanebben a fázisban esett ki a 100 kilós Ohát Zalán, aki beugróként volt itt, hiszen Fogasy Gergő sérülése után kapott lehetőséget. Ehhez képest remekül kezdett, két szép győzelmet aratott, a nyolc közé jutásért vívott mérkőzésen azonban kikapott a kétszeres Európa-bajnok és kétszeres vb-második orosz Kirill Gyenyiszovtól.

Bor Barna elődöntős! (Fotós: Dömötör Csaba)
Bor Barna elődöntős! (Fotós: Dömötör Csaba)

 

Így már csak Bor Barna van versenyben a mieink közül, a paksi dzsúdós leszorítással győzött a román Mircea Croitoro ellen. Az Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes grúz Adam Okruasvili várt Bor Barnára a negyeddöntőben, Hangyási László tanítványa pedig ellene folytatta a menetelését. Úgy dobálgatta a grúzt, hogy öröm volt nézni, három vazaarit is elért, a harmadik után leszorította riválisát, aki pár másodperc küszködés után lekopogta az akciót, így ipponnal ért véget a mérkőzés.

Bor Barna az elődöntőben a brazil David Mourával találkozott. FRISSÍTÉS: sajnos vereséget szenvedett, az ötödik helyen végzett.

NYILATKOZATOK

Szigetvári Mercédesz: „A vereség miatt szomorú vagyok, de a hazai közönség nagy lökést adott, örülök, hogy az első felnőtt világbajnokságomon itthon versenyezhettem. Jogosak voltak a kapott intések, bár talán az ellenfelem is kaphatott volna, így döntöttek a bírók. Még fel kell dolgozom az egész versenyt, a biztatást, a vereséget, nagyon friss az élmény.”

Kárpáti Emese: „Ez volt az első világbajnokságom, fantasztikus volt a közönség, és persze szerettem volna még további meccseket nyerni, de most így alakult. Valahogy úgy kellett volna dzsúdóznom, ahogy a holland lány tette velem szemben, akkor talán lett volna esélyem a dobásra. Az első meccs megnyerésének nagyon örültem, mert azt az ellenfelet még nem sikerült megvernem.”

Ohát Zalán: „Gyenyiszov egy eredményes, rutinos versenyző, mindent kiadtam magamból, feltüzelt a közönség is, hatalmas élmény volt, sajnos ennyi volt ebben a napban. Pozitívan értékelem a napot, nincs miért szomorúnak lennem, két meccset nyertem az első felnőtt-világbajnokságomon. Egész életemben örömmel gondolok majd vissza erre a napra, hatalmas élmény volt. Sajnálom, hogy Fogasy Gergő sérülése miatt indulhattam, annak viszont nagyon örültem, hogy lehetőséget kaptam, hogy itthon küzdhessek. Ennyi volt bennem, rutinos ellenfelem volt, sajnálom, hogy kikaptam tőle, remélem, legközelebb legyőzöm.”

Cirjenics Miklós: „Nem adtak ippont a dobásomra a bírók, szóval mondjuk, hogy nem volt az. Szerettem volna, hogy megadják, de az a szabály, hogy ha hídban van, akkor ippon. Szívem szerint megadtam volna, de nem így történt, kiegyenlített, majd az aranypontért zajló küzdelemben veszítettem, felesleges ezen gondolkozni. Kicsit megviselt a fogyasztás, három hónapja fogytam le, nem akarok azonban kibúvókat keresni, mert azt nyújtottam, amit tudok, sajnálom, hogy a hosszabbításban én húztam a rövidebbet. Ráadásul másodszor fordult elő egy nagy világversenyen – a tavalyi olimpián először –, hogy ha megvan ez a nagyon fontos első meccs egy erős, esélyes ellenféllel szemben, akkor utána tudtam volna tovább menetelni. Nem lett meg, így nincs miről beszélni, megint maradok ebben a „jó lenne ha”, meg „bennem van az eredmény világversenyen is, ami Grand Slamen, Grand Prix-n már kijött” kategóriában. Nagy hátszelem volt a hazai közönséggel, ennél jobb alkalom nem lehetett volna. Valamiért így történt, levezette a bíró a meccset, így döntött, vesztesként jöttem le a szőnyegről, meghajoltam, tudomásul vettem, készülök tovább. Lett volna még bennem egy dobás, de türelmetlen voltam és belekontráztam egy olyan technikába, amibe nem kellett volna, már másodszor történt ez meg. Ahogy telnek a percek, egyre nehezebben hiszen el, hogy újra így jártam. Nagyon nehéz egy kézben tartott meccset elveszíteni, főleg, mert egy rossz mozdulat is elég. Ilyen a dzsúdó, ezt azonban ilyenkor nagyon nehéz elfogadni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik