A jó kenyértől nem hízhatsz!

Vágólapra másolva!
2010.12.13. 15:11
Címkék
Rájár a rúd a kenyérre! Legalábbis ha a fogyókúrákat nézzük. A reformétrendek a fogyni szándékozóknak legelőszőr a kenyér elhagyását javasolják. De valóban a kenyér a felelős a plusz kilókért? (x)

Bármilyen diétát is követünk a szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra, hiszen a cél a súlycsökkenés mellett az egészséges életvitel megtartása, kialakítása. A kenyér a gabonatartalma miatt bőségesen fedezi a szénhidrátszükségletünket. A szénhidrátok több okból is nélkülözhetetlenek szervezetünk számára, többek között az optimális agyműködés biztosítói. Az egészséges táplálkozásban a szénhidrátok az összenergia kb. 55 %-át teszik ki. Ha nem fogyasztunk pékárut, akkor az a szervezet anyagcseréjének a felborulásához vezet. Emellett a szénhidráthiányt kompenzáló megnövekedett zsír- és fehérjefogyasztás a szervezetben súlyos problémákat okozhat (szív- és keringési betegségek, vese-, illetve májproblémákat stb.).

De mi lehet az alapja annak, ami miatt úgy gondolunk a kenyérre mint a fogyókúrázók első számú ellensége. Mint mindenben, itt is megkülönböztethetünk ún. „jó" és „rossz" kenyeret.

„Rossz" kenyérnek nevezzük azt a fajta kenyeret, amely a mesterséges adalékanyagoktól „duzzad". Ezt a kenyeret már messziről könnyen kiszúrhatjuk a polcokon, hisz társaihoz képest feltűnően nagy méretű. Ha pedig megemeljük azt tapasztaljuk, hogy méretéhez képest feltűnően könnyű. Ha a súlyának érzékelésében még nem vagyunk elég gyakorlottak, akkor kissé nyomjuk meg a héját, amely a legtöbb esetben „beszakad". A héj alatt üres, levegős részt találunk.

Zsemle esetében az érintésre egyben, cserepes szerkezetben esnek le héjdarabok. A gyenge minőségű kenyérnek a héja is vékonyabb, maximum 2 mm, a jó minőségűé a legtöbbször a duplája. De otthon is ellenőrizhetjük a megvásárolt kenyeret. Ha félbevágja a kenyerét a jó minőségűnek finom kovász illata van, illetve az igazi rozskenyér esetében fűszeres az illata. Ha rossz minőségű, akkor színezett, malátás és kesernyés az illata.

Ha a vásárlás utáni második napon szeletelés közben nagyon morzsálódik a kenyér, akkor sajnos „adalékos" kenyérrel van dolgunk. A minőségi kenyér másnap is szépen szeletelhető.

Ha kedvenc pörköltünk vagy lecsónk tunkolásánál arra leszünk figyelmesek, hogy a szaft nem akar fogyni, a kenyér alig szívja fel az ízletes levet, akkor meggyőződtünk róla, hogy ismét rosszul választottunk. A "jó" kenyér a szaftot bőségesen magába szívja.

„Jó" kenyérnek tehát nem csak a teljes kiőrlésű kenyereket nevezhetjük. Lehet az fehér, rozs vagy másfajta kenyér is. A kiválasztásnál itt is oda kell figyelnünk a minőségre. Hisz a kenyér az egészséges táplálkozás egyik nélkülözhetetlen darabja.

Ha jó minőségű kenyeret akarunk venni, keressük a hagyományos módon, kovászolással készült termékeket. Ezek nem csak energiaadók, hanem B vitamint, niacint, vasat, magnéziumot és folsavat is tartalmaznak.

Tehát kedves fogyókúrázók, az egészségre figyelők: nem a kenyérrel van baj, hanem a nem megfelelő minőséggel. A "jó" kenyeret mértékkel fogyaszthatják a fogyókúrázók is...akkor van baj, ha a címkén adalékanyagok széles skálájával találkozunk. (x)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik