Orosz–ukrán háború: a 2023-as hoki-vb még az oroszoké marad

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2022.03.02. 13:06
null
Illusztráció: AFP
A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) nem vette el a rendezési jogot Szentpétervártól, a 2023-as világbajnokság házigazdájától, mivel továbbra is reménykedik az orosz-ukrán konfliktus diplomáciai megoldásában. Közben szankcionált a kosárlabda, a sportlövészet és a sílövők nemzetközi szövetsége is, valamint lemondott tisztségéről a vívószövetség orosz elnöke.

Erről az után beszélt a TASZSZ orosz hírügynökségnek Luc Tardif IIHF-elnök, hogy hétfőn az IIHF vezető testülete, a tanács kizárta az ez évi, májusi finnországi világbajnokságról az orosz és a fehérorosz válogatottat, mivel Oroszország múlt csütörtökön – fehérorosz támogatással – háborút indított Ukrajna ellen.

Az IIHF nemcsak a felnőtt férfi, hanem valamennyi korosztályban az orosz és a fehérorosz férfi és női válogatottakat és klubcsapatokat is büntette, eltiltva őket a nemzetközi tornákon való részvételtől, egyszersmind elvette a 2022. december 26. és 2023. január 5. között Novoszibirszkbe és Omszkba tervezett junior (U20) világbajnokság rendezési jogát Oroszországtól.

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) kizárta eseményeiről az orosz csapatokat az ukrajnai háború miatt.

A FIBA döntéshozó szerve, a Central Board március 25-i ülésén határoz a folytatásról, míg az európai tagszervezet döntéseit a következő napokban jelentik be. Ekkor derül ki, hogy miként folytatódik a női Euroliga, melynek jövő kedden rajtoló negyeddöntőjében a Sopron Basket is érdekelt. A kontinentális elitsorozatban így később válik bizonyossá, hogy milyen következményei lehetnek a címvédő és veretlen Jekatyerinburg, valamint a Dinamo Kurszk kizárásának. A FIBA egy nappal ezelőtt arra kérte a nemzetközi sorozatokban még érdekelt klubokat, hogy függesszék fel minden soron következő mérkőzésük szervezési feladatait.

A Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) végrehajtó bizottsága úgy döntött, nem engedi elindulni versenyein az orosz és a fehérorosz sportolókat.

Az ISSF Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt zárta ki a két ország lövőit, akiknek így el kellett hagyniuk a Kairóban zajló világkupa-verseny helyszínét. A szövetség – melynek elnöke, Vlagyimir Liszin, illetve főtitkára, Alekszandr Ratner is orosz – rövid közleménye szerint a döntés hétfőn késő délután lépett életbe és további intézkedésig érvényes.

A Nemzetközi Sílövőszövetség (IBU) szintén szankcionálta a két ország sportolóit. Az IBU szerdán azt közölte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásának megfelelően kizárja az érintett biatlonosokat a világkupa-versenyeiről.

A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) ugyanakkor elutasította az ukrán tiltakozást, és engedélyezte az orosz tornászok részvételét a szerdától szombatig tartó dohai világkupa-viadalon. A FIG bejelentése szerint ugyanakkor az oroszok országnév és himnuszuk használata nélkül, semleges státuszban állhatnak rajthoz a katari versenyen. Előzetesen Ukrajna hivatalosan kérte a FIG-től, hogy tagadja meg az ellene háborút indító Oroszországtól és az ukrajnai inváziót támogató Fehéroroszországtól tornászaik részvételét a dohai vk-versenyen.

Azonnali hatállyal felfüggesztette elnöki tevékenységét Aliser Uszmanov, a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) elnöke.

Az orosz-üzbég kettős állampolgárságú üzletember a szövetség honlapján megjelentetett közleményében azzal indokolta lépését, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúját követően az Európai Unió szankcióinak célpontjává vált.

„Úgy gondolom, hogy a döntés igazságtalan, és a szankciókat igazoló okok hamis és rágalmazó állítások halmazából állnak, amelyek veszélyeztetik a becsületemet, a méltóságomat és az üzleti hírnevemet. Minden jogi utat használni fogok azért, hogy megvédjem a becsületemet és a jó híremet. Ezennel a Nemzetközi Vívószövetségben betöltött elnöki pozícióm gyakorlását azonnali hatállyal felfüggesztem az igazságszolgáltatás helyreállásáig” – idézte a magyar szövetség honlapja a FIE oldalán megjelent elnöki nyilatkozatot.

A 68 éves üzletember 2008 óta irányítja a vívószövetséget.

A magyar szövetség kiemelte, hogy a FIE eddig nem foglalt hivatalosan állást az orosz és fehérorosz sportolók kapcsán, ugyanakkor a pénteken kezdődő budapesti párbajtőr Grand Prix-re, illetve az athéni női kard világkupára nem neveztek az oroszok és az ukránok. A FIE korábban már közölte, hogy új helyszínt keres az eredetileg Szentpétervárra, illetve Moszkvába tervezett versenyeinek.

Múlt héten, közvetlenül azelőtt, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, a szocsi női párbajtőr-világkupát félbeszakították. A jelenleg is zajló újvidéki kadet és junior Európa-bajnokságon az ukránok csökkentett létszámmal, de részt vesznek, míg az oroszok kedden visszaléptek a további versenyektől, miután a hétfői csapatversenyeken nem álltak ki ellenük riválisaik.

Újabb olimpiai sportág, az íjászat nemzetközi szövetsége tiltotta meg Oroszország és Fehéroroszország válogatottjainak szereplését a szervezet égisze alatt zajló versenyeken.

A világszövetség végrehajtó tanácsa az Ukrajna ellen indított háború miatt döntött így, ugyanakkor sem az orosz, sem a fehérorosz íjászszövetség tagságát, sem pedig választott tisztségviselőinek tevékenységét nem függesztette fel.

A feszültté vált nemzetközi politikai helyzet miatt veszélybe került a profi boksz nagy érdeklődéssel várt világbajnoki címmérkőzése a mexikói Saúl Álvarez és az orosz Dmitrij Bivol között, amelyet május 7-re tűztek ki.

A dubai meccs megrendezhetőségét Oroszország ukrajnai háborúja tette kérdésessé, bár Bivol menedzsere, Vagyim Kornyilov szerdán a TASZSZ-nak úgy nyilatkozott: „van ugyan veszély, ám amíg minden a tervek szerint halad, nem hisszük, hogy a politika meghiúsíthat egy ilyen szintű ringcsatát.”

A 31 éves Álvarez minden jelentősebb bokszszervezetnél őrzi nagyközépsúlyú világbajnoki övét, míg a szintén 31 esztendős Bivol félnehézsúlyban birtokolja 2017 óta a Boksz Világszövetség (WBA) vb-titulusát. A mexikói, aki vállalta, hogy az orosz súlycsoportjában legyen a mérkőzés, profiként egy vereség és két döntetlen mellett 57 meccsét nyerte meg, közte 39-et kiütéssel, míg Bivol eddig mind a 19 ringfellépésén diadalmaskodott, 11 alkalommal KO-val.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik