K. T. I. 2020.04.01 10:29 Frissítve: 2020.04.02 04:07

UEFA: ha zárt kapuk mögött is, de lesz BL-döntő – sajtóhír

Az Independent beszámolója szerint az Európai Labdarúgó-szövetség munkacsoportjai elkészültek a koronavírus-járvány okozta helyzet elemzésével, és mind a logisztikai, mind a pénzügyi csoport arra jutott, hogy a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát is végig kell játszani. Ha ez nem sikerülne, az olyan gazdasági károkat okoz a futball számára, ami a következő évadokra is súlyos következményekkel jár.

Gazdaságilag megengedhetetlen károkkal járna a Bajnokok Ligája, illetve a bajnokságok jelenlegi idényének törlése (Fotó: AFP)

 

A brit gazdasági szaklap forrásai szerint az UEFA elkészítette a Bajnokok Ligája és az Európa-liga befejezésére vonatkozó válságterveit. A szervezet, valamint az előzetes felmérés szerint a klubok is elkötelezettek amellett, hogy befejezzék az évadot, akár zárt kapuk mögött is. A szövetség szerdára hirdetett újabb videokonferenciát, amelyen hivatalosan is megszavazhatják a forgatókönyveket. 

A döntés hátterében hasonló érvek állnak, mint ami a Premier League folytatásával kapcsolatos angliai egyeztetésekről kiszivárgott: a kluboknak és a szövetségnek óriási összeget kellene visszafizetniük a már szétosztott televíziós közvetítési díjakból, amennyiben a mérkőzések elmaradnának. Sőt, a gazdasági következmények nem állnának meg itt. A döntők és az addig vezető egyenes kieséses szakasz mérkőzéseinek elmaradása közvetlenül is ezrek munkáját sodorná veszélybe.

Az UEFA által létrehozott logisztikai és pénzügyi munkacsoportok véleménye szerint a finálék esetleges törlése olyan dominóeffektushoz vezetne, amely hosszú évekre rányomná a bélyegét a sorozatra és a jelenlegi résztvevő klubok anyagi helyzetére egyaránt.

Az Európai Labdarúgó-szövetség szintén hivatalossá tenné, hogy az országos bajnokságokat is be kell fejezni. Ebben egyébként az Independent szerint egyetértés van az európai ligák vezetői részéről is. Egyszerűen több kis- és közepes csapat költségvetése sem bírná el a kieső, és visszafizetendő bevételeket. A lap konkrét példaként említi a szlovákiai MSK Zilinát, amelynél a múlt héten már így is megindult a felszámolási folyamat, miután a csődközeli helyzetbe sodródott klub nem tudott megállapodni a játékosaival a bérek csökkentéséről.

A logisztikai csoport szerint egyszerűbb a jelenlegi körülmények között az együttesek izolációját megszervezni és zárt kapuk mögött befejezni az idényt, mint szembenézni a be nem fejezett bajnokságok okozta káosszal. S itt az Independent szerint nem csak arról van szó, hogy például ki és mi alapján határozna a következő szezon európai kupaindulóiról. A helyzet vesztesei biztos, hogy jogi úton keresnének elégtételt, a jelenlegi kiírások kapcsán pedig nem lehet olyan döntést hozni – sem az évad teljes törlésével, sem az aktuális állások alapján kihirdetett eredménnyel –, amely jogilag kikezdhetetlen lenne.

A helyzetet bonyolítja, hogy több forgatókönyvre is szükség van, annak megfelelően, hogy a koronavírus-járvány hogyan alakul Európában, illetve a kontinens különböző pontjain milyen hatást fejt ki. Nyilvánvaló, hogy Olaszországban és Spanyolországban például másként kell kezelni a helyzetet, mint a kevésbé fertőzött régiókban. Az is kérdés, hol, mikor tetőzik a járvány.

Az UEFA vezetői ugyanakkor azzal nem számolnak, hogy a 2020–2021-es idényt is jelentősen át kellene alakítani – annak ellenére sem, hogy egyes egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, akár még másfél évig is eltarthat, mire sikerül megnyugtató megoldást találni a járvány kezelésére, teljes felszámolására.

Frissítés, 13.25: A német ZDF az egyeztetésről kiszivárgott információk alapján azt írja, az UEFA és a tagállamok megállapodtak abban, hogy július-augusztusban fejeződhessen be a nemzetközi kupaidény. Ugyanakkor ahhoz, hogy a döntés hivatalos legyen, még a szövetség végrehajtó bizottságának is el kell fogadnia a határozatot. 

2020.12.28 19:31:11

Bajnokok Ligája BERTA MIHÁLY, CSILLAG PÉTER, PIETSCH TIBOR

Ferencvárosi BL-főtábla, Németh Krisztián mint Amerika Kapitány, és a mindenen túljutó Atalanta.

2020.11.25 16:39:52

Bajnokok Ligája KORMANIK ZSOLT

Sok vagy kevés a 16 ferencvárosi légiós? – egyebek mellett erre is keressük a választ összeállításunkban.

2020.12.23 23:19:00

Bajnokok Ligája DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A Két lányom között hét év a korkülönbség, a nagyobbnak annak idején a Barca és David Villa volt a kedvence, a kisebbnek viszont, aki mostanában nyiladozott rá szurkolóként a sportra, már a Fradi és Sigér Dávid!

2020.12.22 23:59:20

Bajnokok Ligája BABJÁK BENCE

Összeállításunkban a zöld-fehérek Bajnokok Ligája-szereplését elevenítettük fel.