BL: Úgy készültem, száz százalék, hogy kiállítanak – Botka

Vágólapra másolva!
2022.07.27. 23:22
null
Botka Endre nem úgy készült, hogy végig a pályán lesz (Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet)
A Ferencváros a hazai pályán elszenvedett egygólos vereség után idegenben 4–1-re megverte a Slovan Bratislavát a labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, így kiharcolta a továbbjutást, és készülhet az azeri Qarabag elleni párharcra. A pozsonyi találkozó után három magyar játékos, Dibusz Dénes, Botka Endre és Vécsei Bálint mellett Kristoffer Zachariassen értékelt az M4 Sportnak.

 

Hihetetlen érzés ez, fantasztikus támogatást kaptunk a szurkolóktól, és az is hihetetlen, hogy a meccs végén ki tudtuk harcolni a továbbjutást. Még most sem hiszem el – mondta az FTC norvég légiósa, a párharc első felvonásán is eredményes Kristoffer Zachariassen. A második félidőt nem úgy kezdtük, ahogy szerettük volna, megint rögzített játékhelyzetből kaptunk gólt, ami sosem jó, de utána »visszatértünk« a mérkőzésbe. Nagy győzelem ez a klubnak, a szurkolóknak és az összes magyar embernek.”

Botka Endre, a zöld-fehérek jobbhátvédje úgy nyilatkozott, annyira felpörgött a visszavágóra, hogy szinte biztos volt a kiállításában.

Úgy készültem erre a meccsre, száz százalék, hogy kiállítanak, ez majdnem meg is valósult... A csapat higgadt tudott maradni, a kapott gól után is fókuszáltak maradtunk és kézben tudtuk tartani a találkozót. Talán soha nem éreztem még akkora örömöt és felszabadultságot, mint Adama Traoré góljánál. A meccs előtt nagyon izgultam, ami nem jellemző rám. Tudtam és átéreztem, hogy mekkora a jelentősége ennek a mérkőzésnek.”

Az M4 Sport megszólaltatta Dibusz Dénest, a Ferencváros csapatkapitányát is.

Sikerült kiköszörülnünk a csorbát és a hazai vereség után kárpótoltuk a szurkolóinkat. Remélem, a múlt heti vereség így meg van bocsátva – felelte a magyar válogatott kapus. – Lehet, jobb is, hogy így alakult, mert így egyértelmű volt a feladat mára. Nem kényelmesedhettünk el, élet-halál meccs várt ránk. A csapat átérezte a mérkőzés súlyát, még több munkát fektettünk bele ebbe a találkozóba. A Slovan kapufájánál szerencsénk is volt, de teljes mértékben rászolgáltunk a továbbjutásra, irányításunk alatt tartottuk a meccset. A végén már le-le maradtunk, ahogy fáradtunk, akkor már be tudtak szorítani minket, ám nagy helyzeteket nem tudtak kialakítani. Szerencsére más volt a találkozó forgatókönyve, mint a múlt héten, és így egy örökké emlékezetes győzelmet arattunk.”

Dibusz Dénesék a meccs után közösen énekelték a Himnuszt a magyar szurkolókkal (Fotó: Árvai Károly)
Dibusz Dénesék a meccs után közösen énekelték a Himnuszt a magyar szurkolókkal (Fotó: Árvai Károly)

Nyugalmat adhat ez a győzelem, mert így már biztos a csoportkör – utalt Dibusz arra, hogy az FTC a legrosszabb esetben is az Európa-konferencialiga főtábláján szerepelhet majd az ősszel. – De a célunk továbbra is a Bajnokok Ligája csoportköre. A következő ellenfelünkön (az azeri Qarabag – a szerk.) sem lehetetlen túljutni, most azonban ki kell pihenünk ezt a mérkőzést, és addig még vár ránk egy bajnoki is a Puskás Akadémia ellen. Fontos, hogy jól kezdjük a bajnokságot. A mai nap még az ünneplésről szól, ám holnaptól már kőkeményen készülünk a következő feladatokra.”

Dibusztól megkérdezték, a Slovan elleni párharc hol helyezkedik el ferencvárosi pályafutásában.

Nagyon elöl. Voltunk mélyen, aztán nagyon magasan, a vége pedig óriási katarzis volt. Most azt mondom, hogy érzelmileg ez volt az eddigi legfontosabb mérkőzésem.”

Vécsei Bálint csereként beállva tette hozzá a magáét az FTC továbbjutásához. „Jól tudtunk válaszolni a kapott gólra. Le a kalappal a srácok előtt, az egész csapat nagyon jól küzdött. Kontrolláltuk a mérkőzést, azt játszottuk, amit kellett. Ki tudtuk szolgálni a szurkolóinkat, akik elkísértek bennünket. Úgy érzem, nyugodtak voltunk, tudtuk, hogy nem az első tíz percben kell eldönteni a meccset. Voltak helyzetek mindkét oldalon, de megérdemeltük a továbbjutást. Az, hogy nyugodtan végig tudtuk játszani a mérkőzést és a végén sikerült két gólt szereznünk, megmutatja a csapat erejét. Ez az igazi arcunk!”

Sztanyiszlav Csercseszov együttese a következő fordulóban idegenben vívja a Qarabag elleni párharc első mérkőzését a jövő héten, majd a visszavágót játssza hazai pályán augusztus 9-én vagy 10-én.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
SLOVAN BRATISLAVA (szlovák)–FERENCVÁROS 1–4 (0–2)
Pozsony,
Téglamezei Stadion, 21 500 néző. V: Di Bello (olasz)
SLOVAN: Chovan – Medvedev (A. Green, 11.), Kasia, Abena, De Marco, Pauschek (Weiss, 87.; Holman, 90+3.) – Barszegjan, Kankava (Agbo, 90+3.), Kucka, Csakvetadze – Saponjics (Csavrics, 87.). Vezetőedző: id. Vladimír Weiss
FERENCVÁROS: Dibusz – Botka, S. Mmaee, Knoester, Civic – Esiti, Laidouni – A. Traoré, Zachariassen, Nguen (Thelander, 90+3.) – Boli (Vécsei, 63.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: De Marco (70.), ill. F. Boli (20.), Zachariassen (31.), A. Traoré (89.), Laidouni (90+4.)
Továbbjutott: a Ferencváros, 5–3-as összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik