D. Á.
2021.10.05 14:23 Frissítve: 2021.10.05 14:50

Videó: a „rókák” mesebeli története – amikor Ranieri csodát tett Leicesterben

Mint ismert, Claudio Ranierit nevezték ki az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Watford új vezetőedzőjének. Az olasz tréner visszatérésével felidéztük legnagyobb sikerét, amikor a 2015–2016-os idényben bajnoki címet ünnepelhetett a Leicester Cityvel.

 

Senki sem hitte el, mégis igaz volt: a Leicester City emelhette magasba 2016-ban a PL-trófeát (Fotó: Getty Images)


Az október 20-án a 70. születésnapját ünneplő olasz tréner 2023 nyaráig szóló megállapodást kötött a Premier League tabelláján hét fordulót követően hét ponttal a 15. helyen álló együttessel. A Watfordtól vasárnap távozott a szakmai munka irányításának éléről Francisco Javier Munoz Llompart, sportági becenevén Xisco.

Az olasz szakember 2019 után tér vissza a Premier League-be, akkor a Fulhamet menedzselte. A legnagyobb sikerét egyértelműen a 2015–2016-os idényben aratta a Leicester City trénereként.

A Jamie Vardy és Rijad Mahrez vezette gárda az előtte lévő kiírásban még a kiesés elől menekült, s egy remek hajrával – az utolsó kilenc PL-meccséből hetet megnyert – végül benn maradt. Abban az idényben még újonc volt a Leicester, így mindenki sikertörténetnek könyvelte el a kiesés elkerülését. Ezért is volt óriási meglepetés, amikor Nigel Pearsont menesztették a nyáron. A helyére érkezett Ranieri, aki előtte legutóbb 2004-ben dolgozott menedzserként az angol élvonalban, akkor a Chelsea-t irányította.

Sokan szkeptikusak voltak Ranierivel szemben, ő azonban hamar elhallgattatta kritikusait: az első hat fordulóban veretlen maradt a Leicester, háromszor nyert, háromszor ikszelt. A hetedik körben ugyan jött egy nagy pofon az Arsenaltól, de ez sem törte meg a „rókákat”. Meccsről meccsre jöttek az egygólos győzelmek, hiába várta mindenki a kipukkanást – az esélyük ötezer volt az egyhez, de mindenki hinni kezdett Ranieri csapatában. Utólag talán vicces, de a Leicester játékosai januárban prémiumot kaptak a 40 pont eléréséért, úgy gondolták, ez elég lehet a bennmaradáshoz. 

Jamie Vardy rekordja mellett sem szabad elmenni. Az angol csatár zsinórban tizenegy Premier League-mérkőzésen volt eredményes, amivel Ruud van Nistelrooy csúcsát adta át a múltnak. Ezt mind a mai napig nem sikerült megdönteni senkinek.

N'Golo Kanté szinte minden meccsen uralta a középpályát, ennek is óriási szerepe volt abban, hogy az egész idényben csupán háromszor kapott ki a Leicester a bajnokságban. Schmiechelék végül harmincnyolc forduló után történetük során először ülhettek fel a Premier League trónjára.

Az alábbi videóban olyan fantasztikus pillanatokat idézhetünk fel, mint Mahrez zseniális gólja a Chelsea vagy éppen a Manchester City ellen, illetve Vardy elképesztő kapáslövése a Liverpoollal szemben. Íme, a fantasztikus kiscsapat mesebeli története, amit egyetlen futballszurkoló sem felejt majd el.

WHERE DREAMS COME TRUE | Leicester City's MOVIE 2016

 

2022.12.01 00:00:28

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Boston Red Sox baseballcsapatát is tulajdonló cég alvó óriásként viselkedő, az anyagi csőd szélén táncoló klubot vett meg 300 millió fontért 12 esztendővel ezelőtt, most simán ennek a tízszereséért értékesítheti, igaz, tett is bele rendesen pénzt és munkát. Az utóbbira jellemző, hogy az FSG egy évtized alatt megháromszorozta a Liverpool kereskedelmi bevételeit.

2022.11.16 16:22:08

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sportolók kivétel nélkül arról beszéltek, az elszántság, a gyakorlás és a szenvedély közvetlen hatással van arra, hogy ki vagy, illetve ki lehetsz. Ha pedig a célszemély nem csupán az eredményei miatt csodálja a főszereplőt, de a mondanivalójával is képes azonosulni, sokkal könnyebben csörög a kassza.

2022.11.14 23:01:12

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A változást érezhetően nem tudja hova tenni.

2022.11.09 17:35:54

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szeptemberben még csak a drukkerek fél (!) százaléka hitt a Newcastle Bajnokok Ligája-kvalifikációjában, illetve nagyjából harmaduk az európai porondra való visszatérésében, azóta mindkét szám jelentősen megnőtt.

2022.11.06 10:41:53

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Jürgen Kloppék először nyertek idegenben a jelenlegi bajnokságban.