Videó: a „rókák” mesebeli története – amikor Ranieri csodát tett Leicesterben

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2021.10.05. 14:23
null
Senki sem hitte el, mégis igaz volt: a Leicester City emelhette magasba 2016-ban a PL-trófeát (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, Claudio Ranierit nevezték ki az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Watford új vezetőedzőjének. Az olasz tréner visszatérésével felidéztük legnagyobb sikerét, amikor a 2015–2016-os idényben bajnoki címet ünnepelhetett a Leicester Cityvel.


Az október 20-án a 70. születésnapját ünneplő olasz tréner 2023 nyaráig szóló megállapodást kötött a Premier League tabelláján hét fordulót követően hét ponttal a 15. helyen álló együttessel. A Watfordtól vasárnap távozott a szakmai munka irányításának éléről Francisco Javier Munoz Llompart, sportági becenevén Xisco.

Az olasz szakember 2019 után tér vissza a Premier League-be, akkor a Fulhamet menedzselte. A legnagyobb sikerét egyértelműen a 2015–2016-os idényben aratta a Leicester City trénereként.

A Jamie Vardy és Rijad Mahrez vezette gárda az előtte lévő kiírásban még a kiesés elől menekült, s egy remek hajrával – az utolsó kilenc PL-meccséből hetet megnyert – végül benn maradt. Abban az idényben még újonc volt a Leicester, így mindenki sikertörténetnek könyvelte el a kiesés elkerülését. Ezért is volt óriási meglepetés, amikor Nigel Pearsont menesztették a nyáron. A helyére érkezett Ranieri, aki előtte legutóbb 2004-ben dolgozott menedzserként az angol élvonalban, akkor a Chelsea-t irányította.

Sokan szkeptikusak voltak Ranierivel szemben, ő azonban hamar elhallgattatta kritikusait: az első hat fordulóban veretlen maradt a Leicester, háromszor nyert, háromszor ikszelt. A hetedik körben ugyan jött egy nagy pofon az Arsenaltól, de ez sem törte meg a „rókákat”. Meccsről meccsre jöttek az egygólos győzelmek, hiába várta mindenki a kipukkanást – az esélyük ötezer volt az egyhez, de mindenki hinni kezdett Ranieri csapatában. Utólag talán vicces, de a Leicester játékosai januárban prémiumot kaptak a 40 pont eléréséért, úgy gondolták, ez elég lehet a bennmaradáshoz.

Jamie Vardy rekordja mellett sem szabad elmenni. Az angol csatár zsinórban tizenegy Premier League-mérkőzésen volt eredményes, amivel Ruud van Nistelrooy csúcsát adta át a múltnak. Ezt mind a mai napig nem sikerült megdönteni senkinek.

N'Golo Kanté szinte minden meccsen uralta a középpályát, ennek is óriási szerepe volt abban, hogy az egész idényben csupán háromszor kapott ki a Leicester a bajnokságban. Schmiechelék végül harmincnyolc forduló után történetük során először ülhettek fel a Premier League trónjára.

Az alábbi videóban olyan fantasztikus pillanatokat idézhetünk fel, mint Mahrez zseniális gólja a Chelsea vagy éppen a Manchester City ellen, illetve Vardy elképesztő kapáslövése a Liverpoollal szemben. Íme, a fantasztikus kiscsapat mesebeli története, amit egyetlen futballszurkoló sem felejt majd el.

WHERE DREAMS COME TRUE | Leicester City's MOVIE 2016

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik