Nemzetisport.hu 2009.09.08 19:09 Frissítve: 2015.01.04 01:35

Richardson lenne a legjobb szabadrúgáslövő?

A Sky Sports felkérésére a labdarúgópályákon előforduló fizikai jelenségek specialistája, Dr. Ken Bray munkatársaival együtt elemezte a Premier League és a Championship összes szabadrúgáslövőjét, és ötös listát állított össze a legtökéletesebb technikájú játékosokról.

 

Richardson betalál az
Richardson betalál az "ősellenség" Newcastle-nek (Fotó: Action Images)

A végeredmény meglepő: a tudós a sunderlandi Kieran Richardsont tartja a legveszélyesebbnek.

A bathi egyetemen tanító Bray szerint a kitűnő bal lábbal megáldott Richardson Cristiano Ronaldo elhíresült technikájához hasonlóan rúgja meg a labdát, iszonyatos sebességgel, vállmagasságban.

RICHARDSON A NEWCASTLE ELLEN
 

„Gyakorlatilag nincs is pörgés a labdában az utolsó pillanatokig, akkor viszont a labda teljesen váratlanul jobbra csapódik, ha a kapus szempontjából nézzük a szituációt. Ha tökéletesíti a technikáját, méltó utódja lehet Ronaldónak, retteghetnek a kapusok a szabadrúgásaitól" - írta a tudós.

A második helyre Bray a Burnley csatárát, Robbie Blake-et tette, a támadó rúgótechnikájának tökéletessége miatt.

„Minden, edzőknek írt könyvbe be kellene tenni segédanyagnak a Preston elleni gólját, ennyire tökéletesen kevesen csavarják meg a labdát" - vélekedett.

BLAKE A PRESTONNAK
 

 A harmadik pozíciót Bray tanulmányában a Liverpool légiósa, Fábio Aurélio kapta, a negyedikre pedig csapattársa, Steven Gerrard került. A Mersey-partiak kapitánya az elemzés szerint rendkívüli erővel és általában nagyon precízen találja el a labdát, ráadásul teljesen váratlanul is rá tudja zúdítani a lövéseket. Persze váratlan megoldásokért Aurélio sem megy a szomszédba - lásd a mellékelt példát.

FÁBIO AURÉLIO SZEMTELENKEDIK...
 
...GERRARD VISZONT ZÚZ

 

A Top 5 ötödik helyére Didier Drogbát rakta a tudós, akinek persze elég erős a konkurenciája a Chelsea-nél - Frank Lamparddal és Michael Ballackkal kell „megküzdenie" az állított labdás szituációknál. Ha odaengedik, akkor – mint az alábbi, Hull elleni gólja is mutatja – azért sokszor kíméletlennek mutatkozik.

DROGBA-BOMBA A HULLNAK
 
AZ NSO AJÁNLJA
 SPORTLEGEK: A legnagyobb szabadrúgáslövők

 

2022.12.01 00:00:28

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Boston Red Sox baseballcsapatát is tulajdonló cég alvó óriásként viselkedő, az anyagi csőd szélén táncoló klubot vett meg 300 millió fontért 12 esztendővel ezelőtt, most simán ennek a tízszereséért értékesítheti, igaz, tett is bele rendesen pénzt és munkát. Az utóbbira jellemző, hogy az FSG egy évtized alatt megháromszorozta a Liverpool kereskedelmi bevételeit.

2022.11.16 16:22:08

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sportolók kivétel nélkül arról beszéltek, az elszántság, a gyakorlás és a szenvedély közvetlen hatással van arra, hogy ki vagy, illetve ki lehetsz. Ha pedig a célszemély nem csupán az eredményei miatt csodálja a főszereplőt, de a mondanivalójával is képes azonosulni, sokkal könnyebben csörög a kassza.

2022.11.14 23:01:12

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A változást érezhetően nem tudja hova tenni.

2022.11.09 17:35:54

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szeptemberben még csak a drukkerek fél (!) százaléka hitt a Newcastle Bajnokok Ligája-kvalifikációjában, illetve nagyjából harmaduk az európai porondra való visszatérésében, azóta mindkét szám jelentősen megnőtt.

2022.11.06 10:41:53

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Jürgen Kloppék először nyertek idegenben a jelenlegi bajnokságban.