Nemzetisport.hu 2009.09.08 19:09 Frissítve: 2015.01.04 01:35

Richardson lenne a legjobb szabadrúgáslövő?

A Sky Sports felkérésére a labdarúgópályákon előforduló fizikai jelenségek specialistája, Dr. Ken Bray munkatársaival együtt elemezte a Premier League és a Championship összes szabadrúgáslövőjét, és ötös listát állított össze a legtökéletesebb technikájú játékosokról.

 

Richardson betalál az
Richardson betalál az "ősellenség" Newcastle-nek (Fotó: Action Images)

A végeredmény meglepő: a tudós a sunderlandi Kieran Richardsont tartja a legveszélyesebbnek.

A bathi egyetemen tanító Bray szerint a kitűnő bal lábbal megáldott Richardson Cristiano Ronaldo elhíresült technikájához hasonlóan rúgja meg a labdát, iszonyatos sebességgel, vállmagasságban.

RICHARDSON A NEWCASTLE ELLEN
 

„Gyakorlatilag nincs is pörgés a labdában az utolsó pillanatokig, akkor viszont a labda teljesen váratlanul jobbra csapódik, ha a kapus szempontjából nézzük a szituációt. Ha tökéletesíti a technikáját, méltó utódja lehet Ronaldónak, retteghetnek a kapusok a szabadrúgásaitól" - írta a tudós.

A második helyre Bray a Burnley csatárát, Robbie Blake-et tette, a támadó rúgótechnikájának tökéletessége miatt.

„Minden, edzőknek írt könyvbe be kellene tenni segédanyagnak a Preston elleni gólját, ennyire tökéletesen kevesen csavarják meg a labdát" - vélekedett.

BLAKE A PRESTONNAK
 

 A harmadik pozíciót Bray tanulmányában a Liverpool légiósa, Fábio Aurélio kapta, a negyedikre pedig csapattársa, Steven Gerrard került. A Mersey-partiak kapitánya az elemzés szerint rendkívüli erővel és általában nagyon precízen találja el a labdát, ráadásul teljesen váratlanul is rá tudja zúdítani a lövéseket. Persze váratlan megoldásokért Aurélio sem megy a szomszédba - lásd a mellékelt példát.

FÁBIO AURÉLIO SZEMTELENKEDIK...
 
...GERRARD VISZONT ZÚZ

 

A Top 5 ötödik helyére Didier Drogbát rakta a tudós, akinek persze elég erős a konkurenciája a Chelsea-nél - Frank Lamparddal és Michael Ballackkal kell „megküzdenie" az állított labdás szituációknál. Ha odaengedik, akkor – mint az alábbi, Hull elleni gólja is mutatja – azért sokszor kíméletlennek mutatkozik.

DROGBA-BOMBA A HULLNAK
 
AZ NSO AJÁNLJA
 SPORTLEGEK: A legnagyobb szabadrúgáslövők

 

2022.09.09 00:12:49

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bajnokcsapatainkat előselejtezős fordulók során át előszobáztatják a BL-ben, míg a sajátjaik akkor is automatikusan a főtáblán kezdik, ha nem is bajnokok.

2022.09.06 10:00:55

Angol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

Súlyos betegsége miatt csaknem abbahagyta, ma ő a világ egyik legjobb védekező középpályása.

2022.09.05 12:49:14

Angol labdarúgás NAGY ZSOLT

Látványos fejlődési pályára állt a Newcastle United, amióta szaúd-arábiai kézbe került.

2022.09.04 16:09:24

Angol labdarúgás CSELŐTEI MÁRK

Antony góllal debütált, és bár Saka utána egyenlített, kettővel nyertek a manchesteriek.