Nemzetisport.hu 2009.09.08 19:09 Frissítve: 2015.01.04 01:35

Richardson lenne a legjobb szabadrúgáslövő?

A Sky Sports felkérésére a labdarúgópályákon előforduló fizikai jelenségek specialistája, Dr. Ken Bray munkatársaival együtt elemezte a Premier League és a Championship összes szabadrúgáslövőjét, és ötös listát állított össze a legtökéletesebb technikájú játékosokról.

 

Richardson betalál az
Richardson betalál az "ősellenség" Newcastle-nek (Fotó: Action Images)

A végeredmény meglepő: a tudós a sunderlandi Kieran Richardsont tartja a legveszélyesebbnek.

A bathi egyetemen tanító Bray szerint a kitűnő bal lábbal megáldott Richardson Cristiano Ronaldo elhíresült technikájához hasonlóan rúgja meg a labdát, iszonyatos sebességgel, vállmagasságban.

RICHARDSON A NEWCASTLE ELLEN
 

„Gyakorlatilag nincs is pörgés a labdában az utolsó pillanatokig, akkor viszont a labda teljesen váratlanul jobbra csapódik, ha a kapus szempontjából nézzük a szituációt. Ha tökéletesíti a technikáját, méltó utódja lehet Ronaldónak, retteghetnek a kapusok a szabadrúgásaitól" - írta a tudós.

A második helyre Bray a Burnley csatárát, Robbie Blake-et tette, a támadó rúgótechnikájának tökéletessége miatt.

„Minden, edzőknek írt könyvbe be kellene tenni segédanyagnak a Preston elleni gólját, ennyire tökéletesen kevesen csavarják meg a labdát" - vélekedett.

BLAKE A PRESTONNAK
 

 A harmadik pozíciót Bray tanulmányában a Liverpool légiósa, Fábio Aurélio kapta, a negyedikre pedig csapattársa, Steven Gerrard került. A Mersey-partiak kapitánya az elemzés szerint rendkívüli erővel és általában nagyon precízen találja el a labdát, ráadásul teljesen váratlanul is rá tudja zúdítani a lövéseket. Persze váratlan megoldásokért Aurélio sem megy a szomszédba - lásd a mellékelt példát.

FÁBIO AURÉLIO SZEMTELENKEDIK...
 
...GERRARD VISZONT ZÚZ

 

A Top 5 ötödik helyére Didier Drogbát rakta a tudós, akinek persze elég erős a konkurenciája a Chelsea-nél - Frank Lamparddal és Michael Ballackkal kell „megküzdenie" az állított labdás szituációknál. Ha odaengedik, akkor – mint az alábbi, Hull elleni gólja is mutatja – azért sokszor kíméletlennek mutatkozik.

DROGBA-BOMBA A HULLNAK
 
AZ NSO AJÁNLJA
 SPORTLEGEK: A legnagyobb szabadrúgáslövők

 

2020.11.22 19:26:42

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Sorozatban 64. hazai bajnokiján is veretlen maradt a Pool, miközben magabiztosan győzött a Leicester City ellen.

2020.11.21 17:36:15

Angol labdarúgás B. Á.

José Mourinho együttese kiválóan védekezett és kontrázott a manchesteriek ellen.

2020.11.17 05:54:14

Angol labdarúgás DÓCS ÁKOS

Elképesztő cselek, látványos szabadrúgások és távoli bombák – a 7-es, akit mai napig képtelen pótolni a Manchester United.

2020.11.06 11:11:17

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Édesapja árnyékával és a szurkolói előítéletekkel is megküzdve lett a Chelsea legendája, no és a PL történetének legeredményesebb középpályása.

2020.11.08 11:25:45

Angol labdarúgás B. Á.

A „vörösök” belőtték, a hazaiak kihagyták a tizenegyest • A hajrára elfáradtak a csapatok.