M. M.
2023.01.26 12:25 Frissítve: 2023.01.26 12:25

PL: összefogtak a Liverpool és a Manchester United szurkolói

Amint azt korábban megírtuk, a Liverpool és a Manchester United is eladó, a csapatok szurkolói pedig aggódnak, hogy klubjaik nem megfelelő kezekbe fog kerülni. Közleményükben felszólították a hatóságokat, hogy a Tracy Crouch által készített szurkolói jelentést minél előbb léptessék életbe.

A szurkolók összefogtak, hogy megvédjék klubjaik értékeit (Fotó: AFP)

A Liverpool szurkolótáborát részben tömörítő Spirit of Shankly (SOS) és a Manchester United szurkolóit szintén részben tömörítő Manchester United Supporters Trust (MUST) közös közleményt adtak ki, amelyben aggodalmukat fejezték ki az angol futballban szerepet vállaló tulajdonosok kapcsán. 

A szurkolók szerint számos angol futballban tevékenykedő üzletember veszélybe sodorja az adott klub jövőjét, valamint etikátlan célokra használják fel szerepvállalásukat, ezért szeretnék, hogy a Tracy Crouch által készített szurkolók igényeit prezentáló jelentést léptessék életbe.

A jelentés hatására 2022 áprilisában az angol kormány bejelentette, hogy létrehoz egy független szabályozó szervet a labdarúgásban, csökkentve ezzel a klubok önös érdekének térhódítását, amely veszélyeztetheti a klubok és az iparág működését is. A közlemény szerint a Manchester United és a Liverpool a két legnagyobb angol klub, együttesen körülbelül 200 millió szurkolóval rendelkeznek világszerte.

A két klub óriási globális profilja nagyon sok érdeklődő befektetőt vonzhat, amelyek közül egyesek céljai nem egyeztethetőek össze az egyesületek örökségével, valamint a szurkolók értékrendszerével és érdekeivel.

A szurkolók szerint ennek megakadályozása a kormányzat feladata lenne, hiszen ahogy azt sem hagyják, hogy kulturális örökségek nem megfelelő kezekbe kerüljenek, úgy ekkora intézmények se legyenek kivételek.

A két szervezet kiemeli a független szabályozó testület létrehozásának fontosságát, de aggodalmukat fejezik ki, hogy klubjaik számára már lehet túl késő lesz. Ha ez a két óriási rivális szurkolótábor képes összefogni egy ilyen ügy érdekében, akkor a kormányzatnak is képesnek kell lennie létrehozni a szabályozót, amely szigorúbb elvárásokat támaszthat az esetleges tulajdonosok felé.

A Liverpool volt az első klub, amely létrehozta az úgynevezett Szurkolói Vezetőséget, amely képviselteti magát a klub vezetőségében. Azt nem tudni, mekkora befolyásuk tudna lenni arra, hogy ki veszi meg a klubot, de jelezhetik a Fenway Sports Group felé, hogy milyen visszhangja lenne egy ellentmondásos eladásnak.

Az abu-dzabi tulajdonú Manchester City ellen öt éve folyik eljárás a Premier League részéről a Pénzügyi Fair Play megszegése kapcsán, és hatalmas port kavart a Newcastle United megvásárlása a Szaúdi Állami Befektetési Alap (PIF) részéről. 

2023.03.06 21:28:18

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A holland menedzserben minden megvan ahhoz, hogy a Manchester United nagy edzőinek nyomdokaiba lépjen.

2023.03.05 13:24:10

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A „vörösök” először győzték le ilyen különbséggel a Manchester Unitedet.

2023.03.04 23:27:06

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

2023.03.04 22:24:44

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY.A rivalizálás nem most kezdődött, és generációról generációra öröklődik.

2023.02.26 16:54:36

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Casemiro fejesének és egy öngólnak köszönhetően csaknem hat év után nyert ismét trófeát a Man. United.