NAGY ZSOLT
2023.05.04 23:23 Frissítve: 2023.05.05 09:37

Őrségváltás – Nagy Zsolt jegyzete

 
Hazamegy és videójátékozik. Ezt nyilatkozta Erling Haaland, miután megdöntötte a Premier League 1992 óta íródó történetének egyik legrégebbi és legnagyobb becsben tartott rekordját. Egy idényen belül eddig Alan Shearer és Andy Cole szerezte a legtöbb gólt (34-34), őket szárnyalta túl a Manchester Cityben első évét töltő 22 éves norvég csatár, amikor a West Ham ellen szerda este 35. alkalommal is a hálóba talált. Csapattársai dísz­sorfalat álltak neki, amikor a mérkőzés végén az öltözőbe vonult, még Josep Guardiola is megdicsérte a sajtótájékoztatóján, pedig a katalán mester nagyon figyel arra, hogy ne szálljon futballistája fejébe a dicsőség.

 
Haaland gólrekordot döntött, a City legyőzte a West Hamet

Van mire vigyáznia. Amíg Erling Haaland Szoboszlai Dominik csapattársaként a Salzburgban, később a Dortmundban rugdosta számolatlanul a gólokat, lehetett rá mondani, hogy kiemelkedő tehetség, akiből vagy lesz valaki vagy nem. Az igazi fokmérő vele kapcsolatban a Premier League, a Manchester Cityhez igazolása utáni első hónapokban meg is kapta az angol sajtótól, hogy egydimenziós csatár, aki a tizenhatoson kívül nem használható, elemzések tucatjai születettek arról, hogy Josep Guardiola csapata valójában veszélyesebb nélküle. Amikor januárban tizennyolc napig (!) nem szerzett gólt, a televíziós csatornák felkent szakértői abba kötöttek bele, hogy az ellenfelek védői kiismerték a játékát. A sok bírálat azonban lepergett róla, február közepétől csapata vezére lett. A bajnokságban tizenegy, a Bajnokok Ligájában hét, az FA-kupában három gólt szerzett, a City mindhárom sorozatban esélyes a trófea megszerzésére.

Évek óta hallani, hogy Cristiano Ronaldo és Lionel Messi uralmának egyszer vége lesz a világfutballban, és bár a hétszeres aranylabdás argentin néhány hónapja Katarban magasba emelhette a világbajnoki trófeát, valójában már túl vagyunk az őrségváltáson. Cristiano Ronaldo fénye évek óta kihunyt, mostanra betemette a sivatag homokja, Lionel Messi pedig botrányok közepette távozik a Paris Saint-Germaintől, miután két év alatt ő sem tudta a Bajnokok Ligája-trónra vezetni a csapatot. Hírnevük, ismertségük miatt még lehetnek ők a futballvilág ügyeletes sztárjai, de a stafétabotot már észrevétlenül átadták Kylian Mbappénak és Erling Haalandnak. Bár nem lepődnék meg, ha mindez a norvég csatárt érdekelné a legkevésbé. Ő csak végzi a munkáját a pályán, próbálja sohasem látott magasságba emelni a Cityt.

A mérkőzések után pedig hazamegy és lazán videójátékozik tovább. 

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.10.02 00:06:31

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Lehet, hogy ideje volna bevezetni a VAR-szoba VAR-ját is...

2023.09.30 17:08:15

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Tottenham nyomása góllá érett, így a londoni csapat elvette a Mersey-partiak veretlenségét.

2023.09.28 23:09:50

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Meggyőződésem, hogy egy csapatot úgy lehet fejleszteni, ha az egyénekből kihozzuk a legjobbat, de úgy, hogy ez nem vezet önzőséghez és önzéshez. Változtathatsz, csinálhatsz mást, módosíthatsz a meglévő játékosaidtól függően, de a DNS-ed ugyanaz marad. Az én vagyok a karakterem, a történetem, a családom, a múltam, a játékos-pályafutásom.

2023.09.27 17:39:01

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Jobban kezdett a Ligakupában a Leicester City, de a végére kijött a két csapat közötti tudáskülönbség.

2023.09.24 14:41:00

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Szoboszlai Dominik ismét végig pályán volt Jürgen Klopp együttesében.