Nemzetisport.hu 2010.10.06 19:47 Frissítve: 2014.10.19 01:04

Elfajult a harc a Liverpool vezetőségében

Mint arról beszámoltunk, a Liverpool labdarúgócsapatának igazgatótanácsa elfogadta a többek között a tengerentúli profi baseball-ligában szereplő Boston Red Sox csapatát is tulajdonló New England Sports Ventures (NESV) vételi ajánlatát, így – ha a Premier League is áldását adja az adásvételre – új tulajdonosa lesz a klubnak. A színfalak mögött durva harc volt a vezetőség tagjai között, Tom Hicks és George Gillett ugyanis nem tartotta megfelelőnek az NESV ajánlatát, sőt, bíróságon próbálják megakadályozni az üzletet.

A szurkolóknak elegük volt Hicks és Gillett uralmából (Fotó: Reuters)

Az NESV 300 millió fontot ajánlott a klubért, ezt pedig Hicks és Gillett elfogadhatatlannak tartotta, mondván: csúnyán alulértékeli a befektetőcsoport a Liverpoolt. Az ő szempontjukból érthető is a dolog, hiszen úgy tűnik, több mint százmillió fontot buknak az adásvételen.

A szurkolók által utált amerikai duó 219 millió fontot fizetett 2007-ben a Poolért, de esélyük nincs jól kijönni az üzletből, mivel a Royal Bank of Scotland és a Wachovia felé fennálló tartozásokat, a kamatokat és a büntetéseket is ki kell fizetnie az NESV-nek. Hicksék csak akkor jutnak a pénzükhöz, ha már minden más bankot és hitelezőt kifizettek – a Hicks és Gillett adta 144.4 millió fontos, kajmán-szigeteki cégen keresztül folyósított plusz kölcsönnek és a vételárnak ez a töredéke lesz.

Hicks és Gillett tisztában volt azzal, hogy az igazgatótanács másik három tagja, Martin Broughton (elnök), Christian Purslow (ügyvezető) és Ian Ayre (kereskedelmi igazgató) az eladás mellett van, így kedd este megpróbálta kirúgni Purslow-t és Ayre-t.

„A tulajdonosok úgy vélték, hogy a két ajánlat túl alacsony és így el akarták távolítani Christiant és Iant. A tervük az volt, hogy Tom fiát, Mark Hickset és egy munkatársát, Lori McCutcheont ültetik be a helyükre. A Royal Bank of Scotland írásos meghatalmazása szerint én vagyok az egyetlen, akinek ilyen személyi változtatásokhoz van joga, Hicksék egyértelműen és durván túllépték a hatáskörüket" – mondta a Liverpool hivatalos oldalának Broughton, aki felel az eladásért.

A Liverpoolnak az átadás-átvételhez még engedélyt kell kapnia a Premier League-től (ezzel nem lesz gond), viszont a bírósági procedúrával lehet, mert ha Gillett és Hicks nyer az igazgatóság másik három tagja ellen, akkor megakadályozhatja az eladást. A gyorsított eljárás eredményére jövő héten lehet számítani.

„Elkeserítő, hogy a tulajdonosok mindent megtettek az eladás megakadályozásáért és bírósági eljáráson kell túljutnunk ahhoz, hogy megtörténjen az adásvétel" – panaszolta Broughton.

Az NESV szerda késő délutáni közleményben tudatta: a bírósági ügy lezárultáig nem kommentálja az eseményeket.

HICKS ÉS GILLETT "BUKTÁJA"
Vételár 219 millió font
Személyes kölcsön egy kajmán-szigeteki cégen keresztül 144.4 millió font
Büntetések a Royal Bank of Scotland felé 45 millió font
   
Az NESV ajánlotta vételár 300 millió font
Ebből visszafizetendő adósság több mint 200 millió font
Egyéb költségek 40 millió font
A Stanley Park-i stadionbefektetés miatt felhalmozott adósság 60 millió font
Hicks és Gillett kifizetése
?, de mivel az összes többi hitelező után kapják vissza a pénzüket, biztos a súlyos veszteség
2023.01.29 11:35:51

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A csapatból néhány éven belül világverő gárda is válhat, de ugyanekkora az esélye a totális csődnek.

2023.01.27 19:53:36

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A norvég az első FA-kupa-meccsét játszotta, de Nathan Aké döntött – Arteta túl sok kulcsembert pihentetett.

2023.01.22 22:16:32

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2023. A Burnley fizetett 2.8 millió eurót a saját csatáráért – hogy kölcsönadja • Sir Alex után Sir Jim az MU-nál?

2023.01.22 23:33:23

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A primadonna sohasem a hiúsága, a sértődöttsége, a kiváltságai jóvoltából lesz prima donna, hanem megfordítva. Először a tudás, a produkció, a tetszés, és csak azután azok a sallangok, amelyek – ez nyilvánvaló – nem feltétlenül teszik szimpatikussá. Ennek alapján, Pep Guardiola nem is igazi primadonna. Legfeljebb félig az.

2023.01.22 17:11:03

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A rendkívül izgalmas és fordulatos rangadón Eddie Nketiah kései gólja döntött.