MTI, N. T. 2020.12.02 21:40 Frissítve: 2020.12.02 22:19

Arsenal: Arteta támogatja az ideiglenes csere lehetőségét

Mikel Arteta, az Arsenal labdarúgócsapatának spanyol vezetőedzője támogatja azt az elképzelést, miszerint legyen ideiglenes cserelehetőség fejsérülést szenvedő játékosok esetében, amíg egyértelmű véleményt tudnak formálni az állapotukról.

 

Arteta támogatja az ideiglenes csere lehetőségét (Fotó: AFP)

A téma azért került terítékre, mert Arteta orvosi javaslatra csütörtökön nem számíthat David Luizra az Európa-ligában a Rapid Wien ellen. A brazil védő vasárnap a Wolverhampton Wanderers elleni bajnoki összecsapáson összefejelt Raúl Jiménezzel, akit hordágyon vittek le a pályáról, majd koponyatöréssel operálták meg. A mérkőzés tízperces kényszerszünet után mehetett tovább, David Luiz bekötött fejjel tudta folytatni a játékot.

Arteta kiemelte, szükség lenne további két, de akár öt percre is, amíg alaposabban meg tudják vizsgálni ilyenkor a sérült futballistát, és döntenek arról, pályán maradhat-e, vagy le kell cserélni. Jelenleg azonban pár perc elteltével dönteni kell, és sok esetben ilyenkor addig a csapat létszámhátrányban játszik, ami nyomást gyakorol az edzőkre és az orvosokra.

„A játékos általában folytatni akarja a meccset, míg az orvosnak nagyon gyorsan el kell végeznie a szükséges ellenőrzéseket, hogy megbizonyosodjon az egészségi állapotáról, valamint arról, hogy játékra alkalmas-e. Ha további kétségeink vannak, akkor adunk még neki és magunknak egy kis időt erre, de emiatt nem játszhatsz tíz vagy tizenöt percen keresztül tíz a tizenegy ellen" – mondta Arteta. Az Arsenal sok kritikát kapott, amiért a szakmai stáb engedélyezte David Luiz visszatérését, ám a klub ezt azzal indokolta, hogy a szokásos protokollvizsgálatok során a brazil labdarúgónál nem fedezték fel az agyrázkódás jeleit.

Arteta szerint a dél-amerikai futballista sérülésére és állapotára nagy figyelmet fordítanak, néhány napot még igénybe vesz, amíg a felrepedt fejbőr rendbe jön, de vasárnap a bajnokságban éllovas Tottenham Hotspur ellen valószínűleg visszatérhet.

Az Angliában szintén hagyományos csapatsportágban, a rögbiben van lehetőség arra, hogy vérző sérülést szenvedő játékos helyett ideiglenesen pályára lépjen egy cserejátékos, amíg az orvosok elállítják és kezelik a vérzést. Az általában néhány percig tartó váltás nem számít cserének.

2021.01.26 12:35:19

Angol labdarúgás MTI, CS. M.

Az argentin csatár koronavírus-fertőzéssel küzd jelenleg, de a spanyol menedzser szerint hamarosan visszatérhet.

2021.01.24 11:21:46

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Két gólt szerzett Manchesterben Szalah, de ez is kevés volt ez egyre jobban futballozó United ellen.

2021.01.21 19:58:05

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Kloppék 68 bajnoki után kaptak ki ismét az Anfielden, 27 gólszerzési kísérletükből egyetlen gólt sem született.

2021.01.19 20:38:24

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A Chelsea menedzsere alaposan megdicsérte a mérkőzés előtt ellenfelüket, aki aztán nem is cáfolt rá.

2021.01.17 10:03:39

Angol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK Az MU kész megadni Sergio Ramosnak azt, amit a Real nem, Guardiola csak mesterkedik?