nemzetisport.hu
2017.06.08 10:10 Frissítve: 2017.06.08 16:20

Anglia: „Ba...átok meg, millwalli vagyok!” – szembeszállt a terroristákkal, hős lett

A Millwall-szurkoló Roy Larner az életét sem féltve, puszta kézzel szállt szembe a machetékkel támadó terroristákkal, s neki köszönhetően sokan megmenekültek.

 


Aki hallott már az 1980-as évek angliai futballhuliganizmusáról, pontosan tudja, hogy a Chelsea, a West Ham vagy éppen a Millwall – főleg a Millwall – szurkolói semmitől sem riadtak vissza. Ha a másik brigád túlerőben volt, akkor sem ijedtek meg, amíg bírták, ütöttek-vágtak, küzdöttek és harcoltak.

Akkoriban, érthető módon, a futballélvezetre, a szórakozásra vágyók nem nézték jó szemmel, minden porcikájukkal ellenezték a szurkolótáborok lelátói, utcai vagy kocsmai verekedéseit, de kiderült, jótékony hatása is volt.

Akik a huliganizmus éveiben edződtek, a mai napig kőkemények maradtak, és ha kell, puszta kézzel védik meg magukat, embertársaikat.

Roy Larner hőssé vált. A 47 éves férfi a terrorizmus elleni harc egyik arca lett, Angliában már elnevezték a London Bridge Oroszlánjának, sőt kezdeményezik, hogy megkapja a György-kereszt kitüntetést, amelyet a civilek kiemelkedő helytállásáért adnak.

Többen nekik köszönhetik az életüket, vagy azt, hogy megúszták egyetlen karcolás nélkül a szombat esti londoni támadást, amikor három terrorista összesen hét embert ölt meg és negyvennyolcat megsebesített. Olyan ellenállásra azonban nem számítottak, mint amikor beléptek az egyik étterembe.

„Megjelentek ezekkel a hosszú késekkel, és Allahról kezdtek el ordibálni, majd azt üvöltötték, hogy Iszlám, Iszlám, Iszlám – beszélt a machetés támadásról Roy Larner, aki fegyver nélkül is szembeszállt a terroristákkal. – Mint egy idióta, visszakiabáltam, miközben arra gondoltam, hogy ki kell vernem belőlük még szuszt is. Néhány lépést tettem feléjük, majd azt mondtam nekik, «Ba...átok meg, millwalli vagyok!», aztán megtámadtak.

Nem gondoltam a biztonságomra, pedig csak néhány pint sört ittam meg, de egy öregemberrel voltam, és nem hagyhattam annyiban.” A terroristákat végül rendőrök lőtték le, míg Roy Larnert nyolcszor szúrták meg – a fején, a mellkasán, a nyakán és mindkét karján mély vágások keletkeztek –, de túlélte a támadást, ráadásul neki köszönhetően az étterem vendégei biztonságba kerültek.

A Millwall egyébként feljutott, a 2017–2018-as szezonban az angol másodosztályban szerepel majd.

2023.02.02 11:15:50

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2023. Anglia uralja a transzfertengert, el sem hinné, melyik három olasz klub költötte a legtöbbet.

2023.02.02 00:15:08

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A csaknem egymilliárd euró felfoghatatlanul nagy összeg.

2023.01.31 17:47:30

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A londoniak nyári szerzeményét „sokkolta”, hogy csapattársa egyik percről a másikra elhagyta a klubot. Ironikus.

2023.01.29 11:35:51

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A csapatból néhány éven belül világverő gárda is válhat, de ugyanekkora az esélye a totális csődnek.

2023.01.27 19:53:36

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A norvég az első FA-kupa-meccsét játszotta, de Nathan Aké döntött – Arteta túl sok kulcsembert pihentetett.