Anglia: a válogatott korábbi csapatkapitánya betiltaná a fejelést

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.10.01. 17:07
null
Terry Butcher az 1989-es svéd–angol meccs végén – tudja, miről beszél (Fotó: Getty Images)
Bár a fejjel történt ütközések igazoltan káros hatásai miatt Angliában már szinte minden szinten korlátozták a fejesek alkalmazását, Terry Butcher, az angol válogatott korábbi csapatkapitánya odáig ment, hogy teljesen betiltaná a labdába érés eme formáját a futballban.

 

Miután az elmúlt években a már visszavonult amerikaifutball-játékosoknál orvosilag kimutatható volt az ütközések miatt kialakult maradandó agykárosodás, illetve 2014-ben kimutatták, hogy a 2002-ben elhunyt labdarúgó, Jeff Astle agysérülése az ökölvívókéhoz volt hasonló, az „európai" futballban is egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a fejsérülésekre. Agyrázkódás gyanúja esetén azonnal megállítják a játékot, és a játékvezetők különös figyelmet fordítanak azokra, akik fejjel történt ütközést követően maradnak a földön.

Sőt, Angliában a 11 éven aluliaknál már betiltották a fejelést, és magasabb korosztályokban is korlátozzák, mennyit fejelhetnek az edzéseken a játékosok, továbbá az angol szövetség a felnőtteknél sem javasolja a naponta tíznél több fejest a tréningeken.

Az Ipswich Town és a Rangers védőjeként 1980 és 1990 között 77 angol válogatottságig jutó, az 1990-es vb-n Bryan Robson sérülése után a kapitányi karszalagot megöröklő Butcher 1989-ben vérző fejjel játszott a svédek ellen, s a meccs végére a fehér meze vörössé vált – a róla készült fotó az angol futball egyik ikonikus képévé vált.

„Az orvosoknak nagyon gyorsan kellett dolgozniuk, hogy mielőbb visszatérhessünk a pályára” – mondta a BBC-nek Butcher, akinek hiába kapcsozták össze a fejsérülését és kapott kötést, a sok fejestől újra szétnyílt a sebe.

A 62 éves Butcher szerint akkoriban nem mérték fel a fejsérülések veszélyességét, de sok korábbi futballista szenved demenciától, ami az orvosok szerint a fejesekre vezethető vissza, hiszen minden egyes fejesnél az agy nekiütközik a koponya belső falának.

„Az emberek a meccsekre eljöttek, ám az edzéseket nem látták. Azokon rengeteg volt a fejes gyakorlat, sokszor mást sem csináltunk, csak a beívelt labdákat fejelgettük – mondta Butcher. – Rengeteg futballista és a családja szenved öregkorában olyan állapottól, amelyet az agy sérülése okoz.”

Butcher szerint a játék megváltozott ahhoz, hogy már mellőzni lehessen a fejeseket.

„A futballnak régen az egyik legfontosabb része volt a fejjáték, azonban a mai trendeket látva, főleg Angliában, akár teljesen el is lehetne tekinteni tőle. Már más a futball, a belépők is finomabbak, sokkal enyhébb szabálytalanságokért is villan a piros lap. Ahogy ezen a téren lehetett finomítani, ugyanúgy ki lehetne iktatni a fejest a labdarúgásból. Szerencsére ezt egyre többen belátják, hiszem, hogy egyszer teljesen eltűnik majd” – mondta Butcher.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik