NBA: legyőzte a Clipperst, döntőbe jutott a Suns

Vágólapra másolva!
2021.07.01. 07:42
null
Simán nyert a Suns, bejutott a nagydöntőbe (Fotó: Getty Images)
Chris Paul 41 pontos teljesítménnyel biztosította pályafutása első nagydöntőjét, a Phoenix Suns a második félidőben átgázolt az elfáradó Los Angeles Clippersön – 4–2-vel ért véget a nyugati finálé az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA).

 

A harmadik-negyedik negyedben eldöntötte, majd kiütésessé tette a Suns. Az már az első perctől érződött, hogy a legutóbbi hibákat kijavította a Phoenix Suns és most sokkal tudatosabban, pontosabban játszik a Los Angeles Clippers ellen a vendégcsapat – az első két labdabirtoklásból egy alley-oop és egy tripla született, mindkettőt Chris Paul készítette elő, abszolút jól kezdtek. Igazából az egész meccs során egyetlen egyszer voltak hátrányban, az első negyed hajrájában egyszer 20–19-re fordított a Clippers, de itt a Booker-Payne páros villanásaival azonnal egy 9–0-ás futással válaszoltak és onnantól nem adták át a vezetést. A második játékrész elején még szoros volt az állás, aztán megint meglógtak tíz ponttal, majd 50–50-nél még egyszer visszajött egálra a LAC, amire 10–2-vel válaszolt Monty Williams legénysége és ezt követően már nem volt igazán kiélezett a helyzet. A harmadik negyed során fokozatosan meglógtak és 89–72-nél úgy tűnt, hogy lassan el is döntik a mérkőzést, mert dominálni tudtak, de itt a Clippers még egyszer, utoljára felszívta magát és 10–0-val visszajött látótávolságon belülre. Ekkor tért vissza a pályára Paul, aki nem hagyta, hogy elvegyék tőle pályafutása első nagydöntőjét: három támadásból nyolc ponttal zárta a negyedet, majd a negyedik játékrészben dobott egymás után három tempót, aztán egy 3+1-et, összességében pedig 19 egységet termelt csak a záró etap során. Az ő ellentmondást nem tűrő játéka végül nagydöntőbe juttatta a Phoenixet, a negyedik negyedben kiütötték ellenfelüket és sima, egyértelmű győzelemmel zárták le a párharcot – Paul élete során, a franchise pedig 1993 óta először játszhat finálét. CP3 egyébként stílusosan zárta le a szériát, 41 pontot dobott 16/24-es mezőnymutatóval, közte 7/8 triplával, 8 gólpasszal, valamint eladott labda nélkül, mellette Jae Crowder (19 pont, 5/9 tripla) és Deandre Ayton (16 pont, 17 lepattanó, 2 blokk) is kitett magáért, úgyhogy Devin Booker gyenge dobóformája is belefért – a nagydöntőben is pályaelőnyük lesz, most pihenhetnek bőven, egyelőre jól alakulnak a dolgaik...

Búcsúzik a Clippers. Előbb Serge Ibaka, aztán Kawhi Leonard, végül a párharc második felére Ivica Zubac is kidőlt a Los Angelesnél, alaposan megtépázta ez a rájátszás Tyronn Lue csapatát. A gárda ennek ellenére a második meccsen Ayton alley-oopjával kapott csak ki idegenben, azóta nyert már két mérkőzést és komoly küzdelemre késztette a Phoenixet, ezen az estén is tartotta magát, ameddig lehetett, de most nem volt már ellenszere a Sunsra, nem volt elég energia a társaságban ahhoz, hogy védekezésben váltani tudjon, vagy hogy reagáljon Paul agresszivitására. Az eddigi hősök közül Paul George (21 pont, 9 lepattanó, 2 gólpassz) és Reggie Jackson (13 pont, 8 gólpassz) sem tudott már igazán felpörögni, Marcus Morris 26 pontja szép, de 47–32-re vesztették el a lepattanózást és alig 42 százalékkal dobtak, míg a Suns 56 százalékkal, ráadásul a triplák tekintetében is nagy volt a különbség – pedig a kiharcolt büntetők aránya 32–11 volt a javukra, de most ez sem tudott segíteni rajtuk. A sérüléseikkel együtt most ez volt nekik a maximum, így is sokat formáltak a velük kapcsolatos közhangulaton – jövőre újra harcba szállhatnak a gyűrűért.

NBA, RÁJÁTSZÁS
NYUGATI FŐCSOPORT, DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
Los Angeles Clippers–Phoenix Suns 103–130
(29–33, 28–33, 26–31, 20–33)
A Clippers legjobb dobói:Morris 26/12, George 21/3, Jackson 13/6
A Suns legjobb dobói:Paul 41/21, Booker 22/3, Crowder 19/15
A párharc végeredménye: 4-2 a Suns javára.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik