NBA: egyetlen győzelemre a bajnoki címtől a Bucks

AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)AGÁRDI LÁSZLÓ (kezdo5.hu)
Vágólapra másolva!
2021.07.18. 07:26
null
Egyetlen győzelemre a bajnoki címtől a Bucks (Fotó: Getty Images)
Devin Booker újabb remeklése, valamint Chris Paul feljavuló játéka ellenére is kikapott egy nagyon hullámzó játékot hozó meccsen a Suns az NBA döntőjében, így a Bucks úgy utazhat haza, hogy egy győzelemmel megszerezheti a bajnoki címet.

 

Phoenix Suns–Milwaukee Bucks 119–123

A Bucks jött ki jobban a hullámzó meccsből. Devin Booker 11 pontjával, valamint csapatszinten 14/19 jó dobással szerzett 37 pontot a meccs első 12 percében a Suns, aminek a végére 16 pontos előnyt alakítottak ki. A hazaiak dominanciája azonban átmenetinek bizonyult, a második negyedet a Bucks nyerte 43–24-re, Jrue Holiday 6/7 sikeres dobással és 14 ponttal vezette a felzárkózást, és ezt követően is sokáig inkább a Bucks tartotta a kezében a mérkőzést, a negyedik negyed során már 14 ponttal is vezettek, mielőtt a Suns belekezdett volna a hajrázásba. Ekkor Mikal Bridges és Chris Paul dobott back-to-back triplát, míg a Bucks egy olyan periódusba keveredett, amikor kizárólag Jannisz Adetokunbo tudott pontot szerezni. 3:25-tel a vége előtt Khris Middleton törte meg ezt az időszakot és dobott faulttal együtt hatalmas kosarat, amire Paul válaszolt egy újabb hatalmas triplával. Deandre Ayton két jó büntetője után ismét Middleton villant nagyot egy távoli triplával, ezt követően viszont sorozatban szerzett hét pontot a Suns és felzárkóztak 120–119-ig. Holiday elrontott dobása után a vezetés átvételéért támadhatott a Suns, de a Bucks hátvédje javította a hibáját, labdát szerzett Bookertől és dobatott egy könnyű kosarat Adetokunbóval, akit ráadásul Paul faultolt is eközben. A kétszeres MVP kihagyta a büntetőjét, viszont visszaszedte a támadót, a labda Middleton kezébe került, és itt már muszáj volt faultolnia a Sunsnak. Middleton csak a második büntetőjét dobta be, de ez is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy egy labdabirtokláson kívülre kerüljenek ellenfelüktől, ráadásul kiváló védekezést mutattak be a Suns időkérése után, így Bookertől csak egy kétségbeesett kísérletre futotta.

Mindkét oldalon hozták magukat a sztárok. A hazaiaknál Booker ismét eljutott 40 pontig, több nagy dobást is elsüllyesztett a hajrában is, ugyanakkor a végén az ő eladott labdája bizonyult a döntő pillanatnak. Mellette Paul is visszatalált a helyes útra, 21 ponttal és 11 gólpasszal dupla duplázott, és most az eladott labdák sem okoztak neki gondot, mindössze egyszer vesztette el a játékszert. Ayton (20 pont, 10 lepattanó) is remekül megélt a palánkok alatt, köszönhetően annak is, hogy a Bucks óriási figyelmet szentelt annak, hogy a Suns minél kevesebb triplát tudjon elvállalni – ennek ellenére is elsüllyesztettek 13 hármast, ugyanakkor mindössze 19 alkalommal próbálkozhattak. A mérkőzés első, illetve negyedik negyedében összességében 10/11 kinti dobást küldtek a helyére, emiatt is tudtak jelentős előnyt kialakítani, majd később egy nagy hajrát is bemutatni, ugyanakkor a középső negyedekre eltűnő triplázás miatt sem tudták megtartani a korai előnyt és kerültek nagyobb hátrányba. A Bucks is megállt 14 triplánál, ráadásul a negyedik negyedben mindössze 1/3 hármasig jutottak, de Adetokunbo (32 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) ekkor is többször eljutott a gyűrűig, Middleton (29 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) nagyon fontos pillanatokban talált be, míg a végére támadásban elfogyó, de összességében így is 12/20 dobását elsüllyesztő Holiday (27 pont, 13 gólpassz) a legjobbkor villant meg védekezésben. Mindkét csapatnál mindhárom fő pontfelelős 50% fölött dobott mezőnyből, ahogyan csapatszinten is így tett a Suns (55.2 százalék) és a Bucks (57.5 százalék) is, míg a bírók engedték a keményebb játékot, a hazaiak 11, a vendégek 17 büntetőt dobhattak csak, és a Bucksnak az is belefért, hogy Adetokunbo most csak 4/11 egypontosát küldte a helyére.

A Suns legjobb dobói: Booker 40/6, Paul 21/9, Ayton 20
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 32, Middleton 29/9, Holiday 27/9

A párharc állása: 3–2 a Bucks javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik