NBA: Chicagóban botlott a Boston, a Clippers győzte le a Jazzt

Vágólapra másolva!
2022.11.22. 07:52
null
Nem ez volt a címvédő napja, simán nyert a Pelicans (Fotó: Golden State Warriors/Twitter)
Hatalmas, 128–83-as pofonba szaladt bele a címvédő Golden State Warriors a New Orleans Pelicans vendégeként az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) magyar idő szerint keddi játéknapján. Az előző évadban döntős Boston Celtics a Chicago Bulls vendégeként kapott ki, míg a Minnesota Timberwolves a 37 pontot dobó Jannisz Adetokunbo (Giannis Antetokounmpo) vezérletével szoros meccsen győzte le a Portland Trail Blazerst.


Cleveland Cavaliers–Atlanta Hawks 114–102

A back-to-back ellenére is jobb volt a Cavs. A hazaiak előző este még a Miamit győzték le, most viszont nem látszott rajtuk a fáradtság, nagyon motiváltan léptek pályára, nagyon tudatos meccstervvel érkeztek, és azt próbálták a lehető legprecízebben végre is hajtani. A mérkőzés eleje nagyon jól sikerült számukra, hiszen 38-26-ra nyerték az első negyedet, de utána visszavágott az Atlanta, és szoros küzdelmet láthattunk egészen a negyedik játékrészig: ott egy 11-3-mal lógtak meg ismét a vendéglátók, és onnantól már kontrollálták a találkozót. Nagy fegyverük volt a fegyelmezett védekezés, Dejounte Murray-t leszedték a pályáról, és nagyon figyeltek arra, hogy ne aludjanak el hátul, ezekből jöttek a labdaszerzések, a leindítások, tudtak robogni, Donovan Mitchell (29 pont, 9 gólpassz, 4/8 tripla) és Darius Garland (26 pont, 9 gólpassz, 9/14 mezőnyből, de 8 eladott labda) pedig kiválóan vezényelte le a produkciót. Ugyan a sérült Caris LeVert kihagyta a derbit, de ez is belefért, 60%-os mezőnymutatóval és 50% feletti triplázással zártak, a negyedik negyedben pedig már végig kézben tartották a meccset - sorozatban harmadszor nyertek, jó formában vannak, otthon 7-1 a mérlegük, úgyhogy övék a keleti harmadik hely.

Ez sok volt a Hawksnak. A vendégek csak 44%-kal mezőnyöztek, Dejounte Murray 4/18-as mutatónál állt meg, Clint Capelához alig jutott el a labda, John Collins sem vállalt sokat, ráadásul öt faultot ütött be, míg De'Andre Hunter nem tudta vállalni a játékot, bár a helyén kezdő AJ Griffin 17 pontot szórt. A gyengébb dobóformát és a sokszor szellős védekezést támadópattanózással próbálták ellensúlyozni, illetve Trae Young azért igyekezett (25 pont, 10 gólpassz), de az egész este folyamán csak üldözték ellenfelüket, és végül ők fáradtak el ebben, nem a papíron leharcoltabb Cavs. Nate McMillan vezetőedző az ellenfél Mitchell-Garland párosát emelte ki, szerinte ők a labda mindkét oldalán All-Star teljesítményt nyújtottak, és ez volt a kulcs, csapata pedig a keleti hatodik helyre csúszott vissza ezzel a vereséggel.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 29/12, Garland 26/6, Osman 23/9
A Hawks legjobb dobói: Young 25/3, Okongwu 18, Collins 18/9



Indiana Pacers–Orlando Magic 123–102

Most nem volt kérdés. Két napja is ugyanitt találkoztak a felek, akkor szoros, kiélezett mérkőzésen egypontos győzelmet aratott az esélyesebb Indy, de a vendéglátó ezen az estén már érvényesítette a papírformát: a második negyedtől magabiztos előnyben volt, és jóval simábban hozta az újabb sikert. A 27-28-ra elvesztett első negyed után a másodikban feljebb tekerte a védekezését a Pacers és csak 17 pontot kapott, így itt a kezébe vette az irányítást és előnybe került, majd a nagyszünetet követően még egy lapáttal rá tudott tenni, és 20 pont körüli előnyt épített fel - volt közte 25 is, a negyedik játékrész pedig közte 19-ről indult. Innentől nen lehetett kérdés, a második félidőben összességében már nem tudott hozzászólni a meccshez az ezúttal is Bancherót, Anthonyt, valamint Carter Jr.-t (is) nélkülöző Orlando, míg az Indynél csak Aaron Nesmith és TJ McConnell lépte túl a 27 perces határt, a többieket bőven lehetett pihentetni, Az újonc Bennedict Mathurin (22 pont), Tyrese Haliburton (18 pont, 14 gólpassz) és Oshae Brissett (18 pont, 4/7 tripla) is kitett magáért, összességében a gyenge triplázás és a 21 eladott labda ellenére sem forgott veszélyben az 50%-kal dobó, 32 gólpasszt jegyző Pacers sikere - a Magicnek nem volt esélye, minden téren jóval gyengébbnek bizonyult, a festékben például 58-42-re kapott ki. Az Indy ezzel sorozatban öt sikernél jár, és komoly meglepetésre 10-6-tal a keleti negyedik helyről várhatja a folytatást.

A Pacers legjobb dobói: Mathurin 22/6, McConnell 19/9, Brissett 18/12, Haliburton 18/3
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 20, Harris 18/9, Bamba 15/6



Chicago Bulls–Boston Celtics 121–107

Botlott a Boston. Sorozatban kilenc győzelemből érkezett meg erre a mérkőzésre a ligaelső, de ezen az estén valahogy ritmust vesztett a társaság: elsősorban a védekezés nem akart összeállni, sok hibával dolgozott Joe Mazzulla alakulata. Támadásban Jayson Tatum (28 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz), Jaylen Brown (25 pont, 4/10 tripla) és a padról érkező Malcolm Brogdon (25 perc alatt 23 pont, 6 gólpassz, 5/6 tripla) vezetésével megütötték a minimumszintet, bedobtak 19 triplát, és bár nem voltak túl hatékonyak (illetve túlságosan hagyatkoztak a hármasaikra, az első negyedben 22 kísérletükből 17 volt távoli), de ez önmagában még bele is fért volna. A problémát az 51-38-ra elvesztett lepattanózás, a leindításból kapott 22 pont, a festékben elszenvedett vereség, és úgy összességében a védekezés jelentette: képtelenek voltak megfogni a Bulls alapjátékát, így a hazaiak végig előnyben játszhattak, a nagyszünetben már 13 pont volt közte, de volt 21 egység is a chicagói előny. A Celtics egész este nem tudott állítani az irányzékon, ugyan a negyedik negyedben egyszer még rohamozott a gárda, de egy 11-0-s futással is csak nyolc pontra tudott közelíteni, a Bulls pedig még időben reagált, és stabilizálta a különbséget. Mazzulla nem volt bosszús a vereség miatt, a hibákon lehet javítani, kilenc győzelem után pedig benne van egy ilyen este, ráadásul még így is megőrizték vezető helyüket a tabellán.

Kijött a gödörből a Chicago. Zsinórban négy vereséget követően, nehéz helyzetben fogadta a száguldó listavezetőt a Bulls, de ezúttal a jobbik arcát mutatta Billy Donovan alakulata: DeMar DeRozan (28 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) mellé ezúttal próbált felnőni a pocsék meccsekből érkező Zach LaVine (22 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), Patrick Williams 17 pontos szezoncsúcsot hintett, Nik Vucsevics 12-13-6-ot hozott, de Dosunmu, Caruso és Drummond is hasznos, hatékony, fontos produkciót nyújtott. DeRozan 3/3 triplája persze extraként is értelmezhető, mindenesetre 52%-kal dobtak mezőnyből, 48%-kal távolról, illetve elloptak tíz labdát, ők le tudták egyszerűsíteni kicsit a Celtics játékát, míg nekik gördülékenyebb, zökkenőmentesebb tudott maradni a gépezetük. A második félidőben már csak menedzselniük kellett a különbséget, összességében magabiztosan verték meg a Bostont, érdekességként pedig emeljük ki, hogy ez idén már másodszor fordult elő - a Celtics négy vereségéből kettő is ebben a csarnokban érkezett eddig...

A Bulls legjobb dobói: DeRozan 28/9, LaVine 22/15, P. Williams 17/9
A Celtics legjobb dobói: Tatum 28/12, Brown 25/12, Brogdon 23/15



Milwaukee Bucks–Portland Trail Blazers 119–111


A harmadik negyedben döntötte el a Bucks. Mindkét csapatnak nagyon kellett volna ez a győzelem, a Milwaukee kicsit megtorpant mostanában az eredmények és a játék terén is, a sérülések sem kímélték a gárdát, míg a Portland ugyan jó formában volt, de legutóbb kikapott a Jazztől, ráadásul elvesztette Damian Lillardöt. Az irányító nélkül ismét Anfernee Simons (29 pont, 5 gólpassz) próbálta a kezébe venni a dolgot, Jusuf Nurkic dupla-duplázott és a Grant-Hart páros is igyekezett, de ez csak ideig-óráig bizonyult megoldásnak: az első negyedet két ponttal nyerték, a nagyszünetben kétpontos hátrányban voltak, aztán a fordulás után már érvényesítette fölényét a Bucks. A hazaiak a harmadik játékrészben elöl-hátul szervezettebb, tudatosabb játékot tudtak bemutatni, gyorsabban passzoltak, előbb megtalálták a jó matchupokat, a felpörgetett tempóra pedig már nem volt válasza a Blazersnek, így tíz pont fölé nőtt a távolság, közte 14-ről indult a negyedik felvonás. Ez volt a döntő ütés, de azért Jrue Holiday a záró etapban még rátett egy lapáttal, ő dobta csapata első kilenc pontját, hamar egyértelművé tette, hogy ezt nem fogják elrontani - a Blazersben most nem volt több, nem járt jól a labda, 30% alatt tripláztak a vendégek, és most a korábban sokszor hatékony védekezésükben is sok volt a hiba. Sorozatban harmadik vereségükkel rögtön vissza is csúsztak a tabellán a nyugati hetedik helyre, következőleg Clevelandben próbálhatnak meg javítani.

Janniszra nem volt ellenszer. A görög klasszis jelentette a különbséget a Bucks javára, a hazaiak vezére 16/24-et dobott mezőnyből, és nem próbálkozott távolról, hanem tudatosan, fegyelmezetten ment a gyűrű felé, kérte a labdát, és az erősségeiből próbált építkezni, illetve kihasználni, hogy mik a Portland gyengeségei. Ugyan a büntetőket hiába gyakorolta Phillyben, az most sem ment neki (5/12-vel zárt a vonalról), de így is eljutott 37 pontig, amivel messze kiemelkedett a mezőnyből - hét lepattanó, hat gólpassz és két labdaszerzés is a neve mellé került, vele a pályán +19-ben volt a társaság, míg a nélküle eltöltött 13 percben 11 ponttal kapott ki. Mellette ismét említsük meg Brook Lopezt (14 pont, 5 blokk), de a Holiday-Allen páros sem volt rossz - a kérdés az, hogy ténylegesen is összeszedik-e magukat, most a Bulls-Cavs-Mavs párost fogadják egymás után, egyik sem ígérkezik könnyűnek.

A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 37, Holiday 17/3, Allen 17/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Simons 29/9, Grant 18, Hart 17/6



Minnesota Timberwolves–Miami Heat 105–101

Fordított a Wolves. Pocsékul kezdte a meccset a toronymagas esélyesnek számító vendéglátó, a kiüresített, alig nyolc bevethető (Lowry pl. 44 percet töltött a pályán) játékossal rendelkező, fáradtan érkező Heat ugyanis elöl-hátul meglepte ellenfelét: 15 ponttal is vezetett már, a nagyszünetben pedog 13 egység volt az előnye. A Minny viszont a pihenő alatt rendezte a sorait, a fordulás után egyrészt sokkal harcosabb védekezéssel jött vissza a parkettre, másrészt elkezdte bedobálni a tripláit, Anthony Edwards vezetésével kivágott egy nagy rohamot és a 37-19-re megnyert játékrésszel megfordította a mérkőzést. A leharcolt Miami még nem adta fel, a záró etap elején egy 8-0-val még egyszer visszavette a vezetést, és egészen 99-99-ig egálban volt, de ott D'Angelo Russell dobott egy clutch tempót, majd az addig pont nélküli Rudy Gobert 4/4 büntetőt, ez pedig elégnek bizonyult a Wolves sikeréhez. A vendégek az utolsó három és fél percben összesen két pontot tudtak szerezni, ez nem férhetett bele, a 39%-os mezőnyözés, a 29%-os triplázás és a tíz kihagyott büntető mellett nem lehetett csodát tenni - így is volt esélyük, azt megmutatták, hogy van tartásuk, de a győzelmekhez támadásban egy sokkal magasabb fokozatra lesz szükségük majd, amikor visszatér náluk mindenki. A Wolves kihasználta az ellenfél gondjait és sorozatban negyedik győzelmét aratta, ezzel 50% fölé javította a mérlegét, bár azt azért emeljük ki, hogy Gobert mezőnykísérlet nélkül (!) játszotta le a meccset - az eredmények most jönnek, de még mindig nem kerek minden arrafelé...

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 25/6, Edwards 22/12, McDaniels 18/9
A Heat legjobb dobói: Lowry 21/12, Strus 19/12, Adebayo 17



New Orleans Pelicans–Golden State Warriors 128–83

Elengedte a Warriors, gálázott a Pelicans. A címvédő előző este Houstonban aratta idei első idegenbeli sikerét, Steve Kerr pedig ennek úgy megörült, hogy négy húzóemberének is pihenőt adott: Steph Curry, Klay Thompson, Andrew Wiggins és Draymond Green is kihagyta az összecsapást. A B keret pedig egyáltalán nem tudott ellenállást kifejteni, a fiatalok rosszul vizsgáztak: 38%-os mezőnymutatót, 23%-os triplázást és 17 gólpasszra jutó 27 eladott labdát hoztak össze, ebből természetesen nagyon sima, kiütéses vereség lett. A New Orleans könnyedén kihasználta a lehetőséget, már az első negyedet 35-16-ra nyerte, és később is folyamatosan növelte a különbséget, minden fontosabb statisztikában osztálykülönbség volt a csapatok között, és 45 pont lett a vége. A Pelsnél Brandon Ingram 34 ponttal állt a társaság élére, de ő játszott is 31 percet, míg a többiek a feladat komolytalansága miatt maximum 23-at. Emeljük ki Zion Williamsont, aki három kihagyott találkozó után tért vissza, ő 23 perc alatt 9 pontot és 4 gólpasszt jegyzett, a csapat pedig 10-7-tel továbbra is ott van a nyugati élmezőnyben - ezt a meccset nehéz értékelni, bár Kerr szerint ez az ő sara, mert nem foglalkozott még eleget a fiatalokkal és a cseresorral, így ők nem tudták, hogy pontosan mit is kellene csinálni.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 34/9, Graham 19/18, McCollum 15/9
A Warriors legjobb dobói: Poole 26/6, Kuminga 18/12, J. Green 10, Moody 10/3



Oklahoma City Thunder–New York Knicks 119–129

Igazított a New York. Bő egy hete 145-135-re nyert a Madison Square Gardenben a Thunder, most viszont idegenben válaszolni tudott a Knicks: védekezésben jóval nagyobb energiákat mozgósított a társaság, illetve felkészültebben várta, hogy mit fognak csinálni Shai Gilgeous-Alexanderék. A meccs elején Julius Randle adta meg az alaphangot, és remek játékkal, nagy dobásokkal húzta csapatát, a második negyedben Immanuel Quickley dobott 12 pontot, majd a harmadikban Jalen Brunson szórt be egymaga 12-t, mindig volt valaki, aki megcsinálta a fontos játékokat. A vendégek végig hatékonyan dolgoztak, és a legutóbbinál jobb védekezésük elégnek bizonyult, igazából folyamatosan vezetni tudtak, már az első félidőben kétszámjegyű előnyt építettek fel, amit aztán menedzselhettek a folytatásban. Randle (25 pont, 11 lepattanó) és RJ Barrett (25 pont, 3/4 tripla) jó játéka mellett az említett Brunson hozta az extrát, 34 pontig és 9 gólpasszig jutott úgy, hogy 13/14 kétpontosa hullott be, de az említett Quickley is sokat tett hozzá - most működött a rendszer elöl-hátul, így fontos idegenbeli sikert tudtak elkönyvelni.

Nem tudott reagálni az OKC. A hazaiak szinte végig futottak az eredmény után, és védekezésben képtelenek voltak válaszlépést eszközölni a New York játékára - támadásban jók voltak, de az MSG-ben mutatott extra elmaradt, túldobni nem tudták ellenfelüket, de mivel hátul képtelenek voltak megállítani Brunsonékat, így egyszer sem tudták a kezükbe venni a dolgokat. Gilgeous-Alexander most is jó volt (30 pont, 7 gólpassz, 12/13 büntető), Josh Giddey (18 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Lu Dort (24 pont, 8 lepattanó, 3/4 tripla) is kitett magáért, de 72 pontot kaptak a festékből és folyamatos lemaradásban voltak, csak üldözték a vendégjátékosokat, nem volt ellenszerük a Knicksre. 1-1, egyszer egyik, utána a másik csapat dobta túl ellenfelét, a Thunder holnap a Denvert fogadja, míg a New York lezárta nyugati túráját, pihenhet pár napot és pénteken a Portlandet fogadja.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 30, Dort 24/9, Giddey 18
A Knicks legjobb dobói: Brunson 34/3, Randle 25/6, Barrett 25/9



Los Angeles Clippers–Utah Jazz 121–114


Szezoncsúcsokkal nyert a Clippers. Paul George nem tudta vállalni a játékot a hazaiaknál, Kawhi Leonard pedig ezúttal is csak óvatosan tudott pályára lépni (23 perc, 8 pont, 5 gólpassz, +12), de ezt is megoldotta a Los Angeles: Norman Powell (30 pont, 10/15 mezőnyből, 3/4 tripla 28 perc alatt) és Reggie Jackson (27 pont, 4 gólpassz, 0 eladott labda) is szezoncsúcsot dobott, kettejük remeklésére építve pedig megnyerte a rangadót Tyronn Lue alakulata. A LAC remekül kezdett, tíz ponttal behúzta az első negyedet és tízzel vezetett a nagyszünetben is, majd fordított a Jazz és a 37-22-vel megnyert harmadik játékrésszel kézbe vette az irányítást. A záró etapra azonban megint felszívta magát a Clippers, egy 20-8-as futást rakott össze a társaság hat perc alatt, ezzel visszavette a vezetést és a kontrollt, ezeket pedig többször nem is adta már át - az utolsó hét percben már végig a hazaiak jártak előrébb, méghozzá 7-10 ponttal, az addigiakhoz képest masszívan. Ugyan a korábbi 17 pontos fórjukat leadták, de a legjobbkor tudtak ismét sebességet váltani, így egyszerűen felülmúlták a két megnyert rangadóból érkező Utah-t - ezzel ott is vannak fél meccsre mögötte, ami azt jelenti, hogy a nyugati első hely mögött...

Védekezésben voltak gondok a Jazznél. Támadásban most sem lehetett nagy panasz a vendégekre, Lauri Markkanen (25 pont, 10 lepattanó) és Jordan Clarkson (26 pont, 4 gólpassz) vezetésével most is hozták, amit kellett, bár a tripláik kevésbé ültek, de remekül támadópattanóztak (16-ot szedtek le) és összességében nem az jelentette a problémát, hogy nincs bennük elég pont. Hátul viszont nagyon hiányzott Mike Conley játéka a pariméteren, Powell és Jackson folyamatosan megbontotta a védekezésüket, betört, azokból pedig megoldotta a helyzeteket a Los Angeles - ráadásul a Jazz 22 pontot kapott leindításból is, ezekre sem tudtak odafigyelni Sextonék. Ezúttal nem tudták túldobni ellenfelüket, mint ahogy azt múlt héten például a Sunsszal megtették, de 12-7-tel így is vezetik Nyugatot, most pedig mehetnek haza, holnap pedig a Detroit elleni kötelezőt kell megoldaniuk.

A Clippers legjobb dobói: Powell 30/9, Jackson 27/9, Zubac 14
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 26/12, Markkanen 25/3, Olynyk 19/9

NBA
ALAPSZAKASZ

Cleveland Cavaliers-Atlanta Hawks 114-102
Indiana Pacers-Orlando Magic 123-102
Chicago Bulls-Boston Celtics 121-107
Oklahoma City Thunder-New York Knicks 119-129
New Orleans Pelicans-Golden State Warriors 128-83
Milwaukee Bucks-Portland Trail Blazers 119-111
Minnesota Timberwolves-Miami Heat 105-101
Los Angeles Clippers-Utah Jazz 121-114

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik