Mark Ingram történelmi Heisman-díja

Vágólapra másolva!
2009.12.15. 18:38
Címkék
Az egyetemi amerikai futball-bajnokság (NCAA) alapszakaszának utolsó meccse hagyományosan a Hadsereg és a Tengerészet összecsapása. Az Army-Navy rangadó 1890 óta a futballtörténelem része, amely a korábbi kiegyenlített küzdelem után a XXI. századra egyértelműen a Tengerészek dominanciáját hozta. A Navy Midshipmen 2002 óta valamennyi összecsapást megnyerte és az idén is jó esélyekkel vágott neki a minden évben Philadelphiában megrendezett rivalizálásnak.

 

Tengerészeknél földöntúli az öröm: legyőzni a szárazföldieket (Fotó: Reuters)
Tengerészeknél földöntúli az öröm: legyőzni a szárazföldieket (Fotó: Reuters)

A Hadseregnek komoly téttel bírt ez a mérkőzés: évek óta először öt győzelemmel álltak, ami azt jelentette, hogy esetleges diadaluk esetén helyet kaphatnak egy kisebb bowlban, kupadöntőben. Ennek megfelelően nagy elánnal rohanták le ellenfelüket, 3-0-ás vezetést szereztek és az esélyes Tengerészek két negyeden keresztül nem is találták az Army masszív védekezésének kulcsát. „Ez volt egyike a legkeményebb csapatoknak, amellyel a szezon során találkoztunk"- nyilatkozta a meccs végén Ricky Dobbs, a Navy irányítója. 1993 óta először sikerült a Tengerészeket lenullázni a félidőben és a Hadseregnek minden reménye megvolt a meglepetésre.

Mark Ingram, a Heisman Díj idei nyertese
Mark Ingram, a Heisman Díj idei nyertese

A harmadik negyedre azonban Dobbs előhúzta a csodafegyvert: a támadásaikban jobbára futójátékkal próbálkozó Navy quarterback váratlanul 25 yardos passzal ajándékozta meg Marcus Curryt, aki élt a lehetőséggel és touchdownt szerzett. Majd egy mezőnygólt követően Dobbs maga is futott egy hatpontost, 17-3-ra alakítva a végeredményt.

Ricky Dobbs akciója sporttörténelmet írt. Futott touchdownja a 24. volt a szezonban, eggyel több, mint amit Tim Tebow Florida QB tavaly produkált és a legtöbb, amit irányító az NCAA-ben valaha egy idény alatt elért. A Hadsereg Fekete Lovagjai hiába harcoltak a végsőkig, a Tengerészek ellen ez is kevésnek bizonyult. „Ez a mérkőzés nem az egyetemi futball legnagyobb rivalizálása, hanem a legnagyobb rivalizálás, amit sportpályákon láthatunk"- méltatta a mérkőzés rangját Ken Niumatalolo, a Navy főedzője.

A hétvége másik jelentős eseménye a legfontosabb amerikai egyéni sportolói elismerés, a Heisman Díj ünnepsége volt. A legendás játékosról és edzőről, John Heismanról elnevezett trófeát minden évben a legkiemelkedőbb egyetemi játékos kapja, aki „tevékenységében egyesíti a sportolói kiválóságot a feddhetetlen személyiséggel". Az elmúlt évek döntősei és nyertesei közül ketten, Tim Tebow (Florida) és Colt McCoy (Texas) irányítók az idén is a legjobb öt játékos közé kerültek. Velük együtt a szezon védője, Ndamukong Suh (Nebraska) és két kiváló running back, Toby Gerhart (Stanford) és Mark Ingram (Alabama) kapott meghívót a díjátadó ceremóniára.

Minden idők legszorosabb szavazási küzdelmében Mark Ingram 28 szavazattal előzte meg Toby Gerhartot és az Alabama Crimson Tide történelmének első Heisman-nyertes sportolója lett.

Ingram, aki a szezonban 1542 yardot, 6,2 yardos átlagot és 18 touchdownt futott, a könnyeivel küszködve fogadta az elismerést. „Egy kicsit túláradnak bennem az érzelmek. Az első Alabama-játékos lettem a Heisman-nyertesek sorában. Amikor felolvasták a győztes nevét, a szívem egyre gyorsabban és gyorsabban vert. És amikor felolvasták a győztes nevét és megláttam édesanyámat sírni, nálam is eltört a mécses"- nyilatkozta kezében a szoborral a boldog és meghatott nyertes.

 

Az Army-Navy rangadó 1890 óta a futballtörténelem része
Az Army-Navy rangadó 1890 óta a futballtörténelem része

Az egyetemi amerikai futball-bajnokság alapszakasza véget ért. Az NCAA legalább hat győzelmet elérő, pozitív mérlegű csapatai 34 kisebb-nagyobb kupadöntőn mérhetik össze erejüket, a szezon végén a BCS Bowlokkal és a 2010. január 7-i Nemzeti Bajnoki Döntővel.

 NCAA, ALAPSZAKASZ

Utolsó mérkőzés: Nacy Midshipmen-Arma Black Knights 17-3

 

A Heisman Díj szavazásának végeredménye: 1. Mark Ingram RB (Alabama Crimson Tide) 1304 pont, 2. Toby Gerhart RB (Stanford Cardinal) 1275 pont, 3. Colt McCoy QB (Texas Longhorns) 1145 pont, 4. Ndamukong Suh DT (Nebraska Cornhuskers) 815 pont, 5. Tim Tebow QB (Florida Gators) 390 pont.

 

A heti kupadöntők:

New Mexico Bowl, 2009. december 19.: Fresno State Bulldogs (8-4) - Wyoming Cowboys (6-6)

St. Petersburg Bowl, 2009. december 19.: Central Florida (UCF) Knights (8-4) - Rutgers Scarlet Knights (8-4)

New Orleans Bowl, 2009. december 20.: Southern Miss Golden Eagles (7-5) - Middle Tennessee State Blue Raiders (9-3)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik