Férfi vízi Eb: Spanyolországé az aranyérem és a kvóta

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.01.16. 21:47
null
Granados lett végül a spanyolok hőse (Fotó: Imago Images)
A világbajnoki bronzérmes spanyol válogatott hatalmas hajrával 11–10-re legyőzte kedden a címvédő és házigazda horvát csapatot a férfi vízilabda Európa-bajnokság zágrábi döntőjében.

 

Álvaro Granados a végére rájött, milyen rendezvényen van. A spanyolok klasszisa pocsékul kezdte az Európa-bajnoki döntőt a házigazda horvátok ellen, az első hét lövéséből egy gól lett. Aztán a végén a horvátok úgy voltak vele, hogy akkor talán lőjön ő, Granados meg bevert kettőt, az elsővel másfél perccel a vége előtt egyenlített, a másodikkal megnyerte az Eb-t.

Pedig úgy tűnt, hogy a horvátok megcsinálhatják, amiért elvállalták a rendezést, 3–2-es spanyol vezetés után sorozatban lőttek négyet, a spanyolok onnantól rohantak az eredmény után. Mondjuk, sikerrel, a harmadik negyed elején, 7–7-nél utolérték a kétezer fanatikus által támogatott horvátokat (ezúttal nem maradt kint senki, cserébe még a lépcsőkön is ültek).

A harmadik negyed végére megint elléptek kettővel a horvátok, David Martín kapust cserélt, a húzása fényesen bevált, Eduardo Lorrio egyetlen gólt sem kapott az utolsó nyolc percben. A spanyolok nagy nehezen feljöttek egy gólra, aztán megérkezett Granados. A leolvadó horvátoknak még 48 másodpercük volt a szétlövés kiharcolására, nyilván megkapták az emberelőnyüket, de egy blokkba gyötört lövésen kívül másra nem futotta az erejükből.

A spanyolok 11–10-re győztek a fenomenális döntőben, történetük első Európa-bajnoki címüket nyerték meg, ráadásként megszerezték az olimpiai kvótát.

VÍZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG (ZÁGRÁB, DUBROVNIK)
DÖNTŐ
Horvátország–Spanyolország 10–11
(5–3, 2–3, 3–2, 0–3)
KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT
Olaszország–Magyarország 12–7
(4–1, 4–2, 2–1, 2–3)
AZ 5. HELYÉRT
Görögország–Montenegró 15–10
(6–2, 2–3, 1–2, 6–3)
A 7. HELYÉRT
Szerbia–Románia 18–7
(5–1, 3–2, 4–1, 6–3)

A TORNA VÉGEREDMÉNYE
Európa
bajnok: Spanyolország (Unai Aguirre, Alberto Barroso, Unai Biel, Alejandro Bustos, Sergi Cabanas, Miguel De Toro, Biel Gomila, Álvaro Granados, Marc Larumbe, Eduardo Lorrio, Blai Mallarach, Alberto Munarriz, Felipe Perrone, Bernat Sanahuja, Roger Tahull. Szövetségi kapitány: David Martín), 2. Horvátország, 3. Olaszország, 4. MAGYARORSZÁG (Bányai Márk, Burián Gergely, Fekete Gergő, Gyapjas Viktor, Hárai Balázs, Kovács Péter, Molnár Erik, Nagy Ádám, Pohl Zoltán, Szeghalmi Zsombor, Tátrai Dávid, Varga Vince, Vigvári Vendel, Vigvári Vince, Vismeg Zsombor. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt), 5. Görögország, 6. Montenegró, 7. Szerbia, 8. Románia, 9. Franciaország, 10. Grúzia, 11. Hollandia, 12. Németország, 13. Szlovákia, 14. Szlovénia, 15. Málta, 16. Izrael

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik