Felnőtt a feladathoz a magyar férfi vízilabda-válogatott

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.01.18. 08:16
Varga Zsoltban égett a tűz, szenvedélye pedig átragadt a csapatra a kontinenstornánImago Images
Kilenc világbajnokunk nélkül is négy közé jutott a megfiatalított férfiválogatott az Európa-bajnokságon, és noha a végére a betegségek miatt megtört a lendület, csak dicsérni lehet a csapatot.

Szögezzük le: a magyar férfi vízilabdában negyedik helyezéseknek nem szokás örülni, ilyen esetben az érintettek „kivettetnek a külső sötétségre, holott lészen sírás és fogaknak csikorgatása”.

De nem most.

A horvátországi Európa-bajnokságra nagyon fiatal együttes utazott el, amelyet sokan féltettek, és nem lehetett tudni, hogy mire lesz képes. Amikor e sorok írójától az egyik utolsó hazai edzésen megkérdezte Nyéki Balázs másodedző, hogy mire számít az Eb-n, leginkább széttárt kezeket kapott válaszul. Történt ez azért, mert kilenc fukuokai világbajnok és maga Nyéki Balázs is otthon maradt, hogy készüljön a februári világbajnokságra. Ha már ilyen őrült nemzetközi versenynaptárt sikerült összerakni fél évvel az olimpia előtt, Varga Zsolt szövetségi kapitány úgy döntött, az Európa-bajnokságra fiatal keretet nevez, és majd a világbajnokságon áll fel a legerősebbnek vélt csapattal. Tehette, hiszen a fukuokai világbajnokságról az aranyérem mellett az olimpiai kvótával tért haza a válogatott, így a riválisokkal ellentétben nem feltétlenül kellett csapágyasra játszatni a klasszisainkat. Jó döntés volt, és akkor is ezt állítanánk, ha a fiatalok megégtek volna Zágrábban. A negyedik hely azonban minden volt, csak nem égés: a csapat felnőtt a feladathoz.

Kellett ehhez Varga Zsolt elhivatott munkája, aki a klubszezon alatt is rendszeresen edzést vezényelt az itthon játszó pólósoknak, amellett előkészítő tréningeket is tartott a fiataloknak. Mire elérkezett a közvetlen felkészülés, a játékosok már ismerték Varga Zsolt gondolkodását, rendszerét és módszereit, nem mellesleg a kapitány is ismerte őket. Nemcsak a játéktudásukat és a bennük rejlő potenciált, hanem a karakterüket is, márpedig ez nála nagyon fontos tényező.

Így lett a kicsit féltett csapatból egy rendkívül bátran és vagányan játszó, forró szívvel és hideg fejjel küzdő csapat, amelyik az első nagy meglepetését azzal érte el, hogy a csoportelsőséghez szükséges minimális különbséggel, öt góllal verte meg az olaszokat. Erre már mindenki felkapta a fejét, a hat olimpiai bajnokkal felálló szerbek elleni negyeddöntős siker után pedig már mindenki a magyar válogatottról beszélt.

„Varga Zsolt hihetetlen munkát végez, megváltoztatta a magyar válogatott mentalitását. Éppen ezért mindegy, hogy milyen összeállításban szerepelnek, mert mindig ugyanaz a légkör veszi őket körül” – mondta nekünk Zágrábban David Martín, az Európa-bajnok spanyol válogatott szövetségi kapitánya. A spanyolok úton-útfélen hangoztatják, hogy ők azért ilyen jók, mert amúgy nagyon szeretnek együtt lenni. Ha az egyik legnagyobb ellenfél edzője felismeri, hogy mi is ezen az úton járunk, az elég beszédes. A kapitányunk a szeretetre épít – még ha mindig is a munkát hangsúlyozza (továbbá a munkát és még a munkát is).

A Vigvári testvérek, Vince (balra) és Vendel egymás nyakában – volt minek örülniük az Európa-bajnokság során
Fotó:  Imago Images

A lendület a végére megtört, a csapatot telibe kapta egy vírus, így a horvátok elleni elődöntő legvége és a bronzmeccs már kevésbé szép emlék, az olaszok végül visszavágtak az ötgólos zakóért, de összességében még mindig 17–17 volt ellenük az állás, a dohai vb csoportkörében meg majd megnézzük, mire mennek a derék taljánok Varga Dumiék ellen. Ezzel együtt, ha valaki előzetesen azt mondja, hogy ez a magyar válogatott négy közé jut, és megelőzi a teljes csapattal felálló görögöket, montenegróiakat és szerbeket, nem feltétlenül hittük volna el. A görögök egyébként szintén nem lettek volna rászorulva arra, hogy a legerősebb csapatukkal játsszanak, hiszen ők is kvótások, de Theodorosz Vlahosz kilúgozta őket egy ötödik helyért – nem biztos, hogy volt értelme, de ez legyen az ő gondja.

Attól függetlenül, hogy elmaradt az éremszerzés, a szíveket megnyerte az együttes. Jó volt látni, hogy a magyar fiatalok berobbantak a nemzetközi mezőnybe, hogy az eddig kiegészítő szerepet betöltő játékosokból vezér lett, és amíg bírták erővel és levegővel, addig mentek előre. A torna egyik deklarált célja volt a fiatalok fejlődése mellett, hogy a kapitány tisztább képet kapjon arról, kinek van esélye bekerülni a tizenötös világbajnoki és majdan a tizenhármas olimpiai keretbe. Lehet, hogy tisztább lett a kép, de hogy a döntés nehezebb, abban biztosak vagyunk.

Azonban nemcsak Párizsban rendeznek olimpiát, hanem például négy évvel később, Los Angelesben is, és mire eljön az elkerülhetetlen generációváltás, addigra a mieinkben ott lesz legalább egy világverseny tapasztalata. Nem azt kell nekik elmagyarázni, hogyan megyünk be az uszoda ajtaján válogatott mackóban, hanem legfeljebb azt, hogyan nyerjük meg az elődöntőt (meg aztán a döntőt is). A jövő elképesztően fényes, és már a jelen sem mutat rosszul ezekkel a fiatalokkal, akik hosszú-hosszú évekig meghatározhatják a világ vízilabdázását. Ezt speciel Alessandro Campagna, az olasz kapitány mondta rólunk. A munkát pedig egészen biztosan beleteszi mindenki továbbra is, erre Varga Zsolt a garancia.

Először azonban gyógyuljon meg mindenki, aztán lehet küzdeni a világbajnoki csapatba kerülésért. Az Eb-n is úgy mentünk nagyot, hogy mindig csak a következő meccsel foglalkoztunk.

Az Európa-bajnokság egyik felfedezettje volt Tátrai Dávid (labdával)
Fotó: Imago Images
NS-szakértő: Szabó Zoltán, BEK-győztes vízilabdázó
Volt íve a zágrábi szereplésünknek, amely szoros mérkőzéssel indult a görögök ellen, és már a nyitányon érződött, hogy nagy célokkal érkezett a magyar válogatott. Fel­szabadultan, lendületesen kezdtük az Európa-bajnokságot, utána nyögvenyelősen hoztuk a kötelezőt a grúzok ellen, hogy aztán előbb az olaszok, majd a szerbek legyőzésével érjünk el bravúrt. Tetten érhető volt, hogy folyamatosan javul a csapat játéka, de az ismert hátráltató körülmények, sérülések, betegségek közbeszóltak, a teljes vértezettel felálló horvát és olasz válogatott ellen így már nem a mieink voltak az esélyesek. Ahogy mondani szokták, a foglalkozás elérte a célját, igazolást nyert, hogy miért ez a gárda utazott Horvátországba. Egyértelműen pozitív az összkép, a szakmai stáb pedig hasznos tapasztalatokat szűrhet le a látottakból. Az adottságokon nem lehet sokat változtatni, aki vékony testalkatú, ne tűzze ki célul, hogy százhúsz kilósan az ellenfél centereivel birkózhasson, ezért is fontos, hogy személyre szabottan értékeljük a játékosok teljesítményét. Varga Zsolt a tornán felmérhette, mennyire illenek a fiatalok a legerősebb összetételű ma­gyar válogatottba. Nyilvánvaló, hogy Vogel Soma mögött nyitott a kapuskérdés, Szakonyi Dánielt látjuk a Bajnokok Ligájában védeni, Lévai Márton képességeit régóta ismerjük, és már azt is tudjuk, hogy Gyapjas Viktor és Bányai Márk mire képes nagy világversenyen, négyük közül bármelyikük ott lehet az olimpián. Ami a centerposztot illeti, már nem az van, hogy Német Tonit várjuk, mint a messiást, ő is kapott két potenciális vetélytársat Kovács Péter és Hárai Balázs személyében. Annak is örülhetünk, hogy a fiatalok berúgták a kaput, és a visszalendülő ajtó sem vágta orrba őket, vagyis több mérkőzésen, hosszabb ideig tudtak kifejezetten magas szintű teljesítményt nyújtani.

KAPUSOK
BÁNYAI MÁRK 7
Úgy utazott el az Európa-bajnokságra, hogy mindössze egy mérkőzésen védett előtte a válogatottban, de nem csak ehhez képest állt helyt. Stabil teljesítményt nyújtott, emberhátrányban kiemelkedően jól védett, és az is kiderült róla, hogy ha arra van szükség, beugróként, hidegen is képes megfelelő teljesítményre. A szerbek elleni győztes negyeddöntő volt a mestermunkája.

Játszott perc: 94
Védett lövés/kapura lövés: 28/58 (48%)
Akcióból: 12/20 (60%)
Emberhátrányból: 10/20 (50%)
Ötméteresből: 0/5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.60

GYAPJAS VIKTOR 7
Neki legalább három meccse már volt az Eb előtt, de ugyancsak az első világversenyén vett részt. Noha kicsit nagyobb amplitúdóval védett, mint a társa, ő is kitett magáért. Az olaszok elleni csoportmeccsen remekelt, hatvan százalék felett védett, a bronzmérkőzésen viszont nem tudta megismételni ugyanezt a teljesítményt. Az ő bemutatkozása is kifejezetten ígéretes volt.

Játszott perc: 98
Védett lövés/kapura lövés: 23/52 (44%)
Akcióból:  13/22 (59%)
Emberhátrányból:  3/14 (21%)
Ötméteresből:  1/5 (20%)
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.88


BEKKEK
NAGY ÁDÁM 8
Jól állt neki a vezérszerep a fiatal csapatban, ugyan voltak csendesebb mérkőzései, de védekezésben egyenletesen teljesített, támadásban pedig fontos gólokat lőtt, mint például az olaszok elleni, csoportgyőzelmet érő találatot három másodperccel a vége előtt. A Total Waterpolo szaklapnál bekerült a torna álomcsapatába, így kell játszania a legerősebb magyar válogatottban is.

Játszott perc: 163
Gól/lövés: 11/28 (39%)
Labdaszerzés: 7
Blokk: 3
Gólpassz: 6
Személyi hiba: 11
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  8.07

MOLNÁR ERIK 5
Szinte végig betegséggel küzdött, a harmadik legkevesebb játékperc jutott neki, és ezúttal nem tudta megközelíteni a korábban nyújtott teljesítményét. Szokás szerint centerezett és bekkelt is, olykor a szélen is megfordult, de egyik pozícióban sem volt igazán hatékony. Volt már és lesz is még ennél jobb világversenye, ezzel együtt most nem tudott nyomot hagyni maga után.

Játszott perc: 48
Gól/lövés: 0/1
Labdaszerzés:  0
Blokk:  0
Gólpassz: 0
Személyi hiba:  6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.86

POHL ZOLTÁN 7
Védekezésben kitett magáért a csapat egyik legrutinosabb tagja, támadásban viszont nem tudott hatékony lenni. Az átlövései nem ültek, ráadásul emberelőnyben is hanyagoltuk a kapufánál. Csapatkapitányként kiválóan fogta össze a fiatal társaságot a vízben és a parton is, ez emelt egy kicsit az osztályzatán. Maradt még benne tartalék, de a közeljövőben ez ki is jön belőle.

Játszott perc:  94
Gól/lövés:  0/8
Labdaszerzés: 1
Blokk:  4
Gólpassz: 0
Személyi hiba:  13
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.20

VARGA VINCE 6
Kereten kívüli játékosként kezdte meg a felkészülést, hogy aztán 18 évesen hirtelen ott találja magát Zágrábban. Egyáltalán nem illetődött meg, hozta a tőle elvárhatót, és voltak kifejezetten ígéretes megmozdulásai. A magyar vízilabdázás egyik nagy értéke, lesz ő még meghatározó játékos világversenyen, a kezdeti lépéseket megtette ehhez az Európa-bajnokságon.

Játszott perc:  70
Gól/lövés: 1/5 (20%)
Labdaszerzés: 1
Blokk:  0
Gólpassz: 1
Személyi hiba: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  7.05

VISMEG ZSOMBOR 6
Ugyanazt mondhatjuk róla, mint Varga Vincéről, miszerint hozta, amit várhattunk tőle. Éppen annyival tett hozzá többet, amennyivel idősebb nála. Bekkben szépen helytállt, centerben azért még megették az ellenfelek rutinos védői. Ha továbbra is így fejlődik a klubjában, találkozunk még a nevével a kerethirdetések alkalmával, nagy perspektíva van a mindössze húszéves játékosban.

Játszott perc: 61
Gól/lövés:  1/4 (25%)
Labdaszerzés:  2
Blokk: 2
Gólpassz:  2
Személyi hiba: 12
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.79

CENTEREK
HÁRAI BALÁZS 7
A visszatérő meccsén piros kapott kapott, a negyeddöntő előtt pedig olyan beteg lett, hogy inkább visszavitték a szállásra. Két meccset is kihagyott, de amikor bent volt, folyamatosan hozta a kiállításokat, a befejezésekben vállalhatott volna többet is, de a torna utolsó napjaiban az is kemény meló volt, hogy vállalta a játékot. Ha egészséges marad, akkor még bőven van benne kraft.

Játszott perc: 39
Gól/lövés: 1/3 (33%)
Labdaszerzés: 3
Blokk:  1
Gólpassz: 0
Személyi hiba: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.65

KOVÁCS PÉTER 7
Harminckét évesen vett részt élete első világversenyén, ennek megfelelően a szívét-lelkét beletette az összes mérkőzésbe. Becsülettel hozta a kiállításokat, ötmétereseket harcolt ki, a kapu felé viszont ő is keveset nézett. Kivette a részét a védekezésből, center létére rendszeresen bekkelt, abban nem lehetett sok kivetnivalót találni. Nem tudjuk, mit tartogat neki a jövő, de ez rendben volt.

Játszott perc: 59
Gól/lövés:  1/3
Labdaszerzés:  1
Blokk:  1
Gólpassz: 1
Személyi hiba: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.52

BALSZÉLSŐK
FEKETE GERGŐ 8
Szintet lépett ezen az Európa-bajnokságon, vezérré tudott válni a fiatal csapatban. Szokás szerint mindenhol megfordult, az átlövésből elért góljai élményszámba mentek, nem mellesleg ő volt a leghatékonyabb lövőnk. Már az elődöntő után is rosszul érezte magát, a bronzmeccset nem is tudta vállalni, amit nagyon sajnálunk. Erre a teljesítményre kell építenie a folytatásban.
Játszott perc:  93
Gól/lövés: 11/20 (55%)
Labdaszerzés: 1
Blokk:  1
Gólpassz: 1
Személyi hiba: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  8.24

VIGVÁRI VENDEL 5
Saját korábbi teljesítményéhez és kimagasló képességeihez mérten is visszafogott tornája volt, ezúttal kevés értékelhető megoldást láthattunk tőle. Nyilvánvaló, hogy jóval többre képes, ezt Zágrábban nem tudta megmutatni, de biztosak vagyunk benne, hogy ez csak egy hullámvölgy volt, amit rövidesen hullámhegy követ. Neki nem egy góllal kell zárnia az aktuális világversenyt.

Játszott perc: 81
Gól/lövés: 1/8 (13%)
Labdaszerzés: 1
Blokk: 1
Gólpassz:  1
Személyi hiba: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.30

VIGVÁRI VINCE 8
A magyar válogatott legeredményesebb játékosa volt, és ez mindent elmond a teljesítményéről. A görögök elleni nyitányon még nem ment neki, utána viszont meccsről meccsre jobb lett. Hiába nem megy be neki egy lövése, gondolkodás nélkül elvállalja a következőt is, ilyet például a spanyol Granadostól láttunk a döntőben… Berobbant a nemzetközi porondra, ott is marad jó ideig.

Játszott perc: 134
Gól/lövés: 15/39 (39%)
Labdaszerzés:  1
Blokk:  2
Gólpassz: 5
Személyi hiba: 5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  8.24

JOBBSZÉLSŐK
BURIÁN GERGELY 7
Kimagaslóan teljesített védekezésben, támadásban azonban kicsit nagyobb higgadtsággal és koncentrációval még jobban segíthette volna a csapatot. Szeghalmi sérülése miatt egyetlen balkezesként gyakorlatilag végigjátszotta a tornát, de bírta a terhelést. A feladásai nem mindig ültek emberelőnyben, de a kísérleti együttesen nem lenne fair számon kérni az összeszokottságot.

Játszott perc:  133
Gól/lövés: 6/21 (29%)
Labdaszerzés:  6
Blokk:  4
Gólpassz:  3
Személyi hiba: 3
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 7.33

SZEGHALMI ZSOMBOR 0
Mindössze egye meccsen jutott neki tizenegy percnyi játékidő, a sérülése megakadályozta, hogy úgy igazán megmutassa magát az Európa-bajnokságon. Osztályzásra sem vállalkozunk az esetében, nem lenne igazságos ilyen rövid idő alapján megítélni a teljesítményét. Lesz ő még válogatott, ezzel együtt ő is és mi is sajnáljuk, hogy csak ennyit láthattunk belőle Horvátországban.

Játszott perc:  11
Gól/lövés:  0/1
Labdaszerzés:  0
Blokk: 0
Gólpassz: 0
Személyi hiba: 0
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 6.40

TÁTRAI DÁVID 8
Nagyon magas szinten kezdte az Európa-bajnokságot, amit ha nem is tudott végig megtartani, a csapat legjobbjai közé sorolhatjuk. Azért látszott, hogy a kapusok és a védők is készültek rá az egyenes kieséses szakaszban, és néha a hév is elvitte. Ígéretes volt a bemutatkozása, akár már a közeljövőben is számolni kell vele, az pedig egyértelmű, hogy közép- és hosszú távon igen.
Játszott perc: 151
Gól/lövés: 10/26 (39%)
Labdaszerzés:  4
Blokk: 4
Gólpassz: 5
Személyi hiba: 6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  7.81

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY
VARGA Zsolt 8
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 

Előre tervezetten otthon hagyott kilenc fukuokai világbajnokot, és mégis négy közé vitte a csapatát az Eb-n. A vagányság ott volt a fiatalokban, ő hozzátette a személyiségéből fakadó tüzet és a felkészültségéből adódó meglátásokat. Kitalálta, mivel lehet kompenzálni a tapasztalatot, az erőt és a kilókat, és ezt meg is valósította. Egyedül azt sajnálta, hogy mire elérkeztünk a torna érdemi részéhez, telibe kapta az együttest egy vírus, így az elődöntőben és főleg a bronzmeccsen már nem ment úgy minden, mint korábban. Ha ez nincs, lehet, mi rontjuk el a horvátok buliját az elődöntőben, és nem a spanyolok a döntőben – ezt már sosem tudjuk meg. Mindenesetre mindenki a magyar válogatott csodájára járt Zágrábban, ez pedig egyértelműen a kapitány munkáját dicséri.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik