Férfi vízilabda Eb: Vigvári Vince sokat készült a vezérszerepre

Vágólapra másolva!
2024.01.22. 11:22
Vigvári Vince fiatal kora ellenére bátran, vagányan játszott a horvátországi Európa-bajnokságon (Fotó: Imago Images)
Noha érmet nem szerzett Zágrábban a magyar férfi vízilabda-válogatott, a csapat egyik legjobbja, Vigvári Vince szerint nagyon hasznos volt az Európa-bajnokság, amelyen a mieink kihozták magukból a maximumot.

Vezérnek kellett lennie, vezér is volt. Vigvári Vince előbb lett világbajnok, mint hogy felnőtt Európa-bajnokságon szerepelt volna, január első felében viszont utóbbira is volt lehetősége, és túlzás nélkül berobbant a nemzetközi elitbe. A horvátországi kontinensviadal negyedik helyen végző magyar férfi vízilabda-válogatott legeredményesebb játékosaként 15 gólt szerzett az OSC kiválósága, aki fontos pillanatokban vette hátára csapatát – az olaszoknak két meccsen öt gólt, a szerbeknek a negyeddöntőben négyet lőtt, és a szétlövésben sem hibázott.

„Mindig jó érzés, ha elismerően beszélnek a teljesítményemről, és örülök, hogy sikerült örömet szereznünk a szurkolóinknak, mert nagy támogatást kaptunk tőlük – mondta lapunknak Vigvári Vince, aki a védekezésből is kivette a részét a tornán. – Már a fukuokai vébé után tudtuk, fiatal csapat utazik az Európa-bajnokságra, mentálisan és fizikailag is úgy készültem, hogy fontos szerepköröm lesz, és meg kell mutatnom, nem véletlenül voltam ott a világbajnokságon. Az egész múlt évet végigküzdöttem, szerintem jól játszottam az OSC-ben, az elmúlt fél évben húznom kellett a csapatot. Rendszeresen voltak válogatott összetartások is, és bár a közvetlen felkészülés rövid volt, az első hét mindannyiunknak maradandó »élményt« jelentett… Tudtuk, szükséges a munka, hogy kihozzuk magunkból a maximumot, ami szerintem sikerült is Zágrábban. Az olaszok és a szerbek elleni győzelem nagyot dobott rajtunk, utána magasabbra tettük a mércét magunknak, szerettünk volna érmet szerezni, ám így is nagyon hasznos két hét volt, büszke vagyok a csapatra.”

Az OSC gyengült az előző idényhez képest, ugyanakkor Vigvári Vince hozzáállására jellemző, hogy ennek is a jó oldalát nézte: tudta, hogy előre kell lépnie, és a több játékidőt kihasználva elvállalta a vezérszerepet. A balszélső Fukuoka után Zágrábban ismét bizonyította, hogy nemcsak klubjának, hanem a válogatottnak is meghatározó játékosa, az Európa-bajnokságon szükség is volt a rutinjára – merthogy fiatal kora ellenére már nem ismeretlen neki a nagyszínpad. Hogy Dohában is szükség lesz-e rá, egyelőre nem tudni, de Vigvári úgy érzi, mindent megtett, hogy ismét bizalmat szavazzon neki Varga Zsolt szövetségi kapitány.

„Már megkaptuk a felkészülési tervet, igencsak masszív – ecsetelte Vigvári Vince. – A héten a franciákkal kezdjük az edzőtáborozást, teljes kerettel csapunk bele a munkába, ennél többet még nem tudok mondani a vébéről. Abból a szempontból nyugodt vagyok, hogy bármi történik, mindent megtettem az utazó csapatba kerülésért, ami tőlem telik. Kell még egy kis idő, hogy leülepedjenek az Európa-bajnokság élményei, ám jó volt érezni, hogy milyen nagy potenciál van bennünk, és ha fegyelmezetten küzdünk, sok mindent elérhetünk.”

Nos, az idén van még mit elérni, elvégre februárban világbajnokságot, alig öt hónapra rá olimpiát rendeznek, Vigvári Vincének pedig jó esélye van, hogy mindkét tornán megmutassa klasszisát.

VIGVÁRI VINCE MUTATÓI AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON
Játszott perc: 134
Gól/lövés: 15/39
Labdaszerzés: 1
Blokk: 2
Gólpassz: 5
Személyi hiba: 5

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik