Férfi vízi Eb: Nagyon sok rossz döntést hoztunk – Varga Zsolt

LAKNER GÁBORLAKNER GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.01.16. 19:27
null
Varga Zsolt: Az összkép mindenképpen pozitív (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)
Mint arról beszámoltunk, a negyedik helyen végzett a magyar férfi vízilabda-válogatott a zágrábi Európa-bajnokságon, miután a bronzmeccsen 12–7-re kikapott Olaszországtól. A mérkőzés után Varga Zsolt szövetségi kapitány és Pohl Zoltán értékelt.

 

VARGA Zsolt: Az összkép mindenképpen pozitív

– Nem lett szép a zárás, hogyan értékeli a bronzcsatát?
– Ez a mérkőzés nem lesz ott a kellemes emlékeim között, rengeteg hibát követtünk el, talán azt is mondhatom, hogy annyi volt a hiba ezen a meccsen, mint az eddigieken összesen. Nagyon sok rossz döntést hoztunk, ami abból fakad, hogy kevés energia maradt a végére. Nem gondolom, hogy ha a legjobb állapotunkban játszunk, akkor mindenképpen legyőztük volna a legerősebb összeállításában szereplő olasz csapatot, de azért megnéztem volna, milyen képe lett volna úgy a mérkőzésnek. Úgy is nagyon nehéz lett volna, az olasz válogatott nálam a világ egyik legjobbja, és teljesen más mentalitással játszott a csoportmeccshez képest.

– Mennyire befolyásolta a játékot a rengeteg betegség?
– A játékosok a végén már az életükért küzdöttek, hogy még valahogy vissza tudjanak úszni védekezni, aztán még valahogy felérjenek a támadáshoz. Kimerült a szervezetünk, eleve nagy hőfokon égtünk a korábbi mérkőzéseken, és sajnos a vírus telibe kapott minket. Sokat gondolkodtam azon, hogy ki játsszon, és ki ne, nyilván folyamatosan konzultáltunk a dokival, most ez így alakult.

– Összességében hogyan látja a tornát?
– Az összkép mindenképpen pozitív, nagyon sok játékos tudott fejlődni, előrelépni, és meg tudta mutatni magát a nemzetközi mezőnyben. Ebben a mezőnyben négy közé jutni önmagában is nagy dolog, nyilván sohasem jó vereséggel zárni egy tornát, most még mindenki csalódott, de szerintem másnap már mindenki jobban tudja értékelni a bejárt utat.

POHL Zoltán: Csalódottak vagyunk, szerettünk volna érmet nyerni

– Érem nélkül mennek haza. Milyen érzések kavarognak önben?
– Egyelőre tényleg kavarognak... Most még nyilván csalódottak vagyunk, szerettünk volna érmet nyerni, ami nem sikerült. Ugyanakkor összességében elégedettek lehetünk azzal, hogy a négy közé jutottunk. Amikor ezt elértük, azt mondtuk magunknak, hogy mi már nyertünk. Azt azért bánom, hogy a bronzmeccsen nem sikerült továbbvinnünk azt a játékot, ami addig az egész tornán jellemzett minket.

– Ennek azért voltak objektív akadályai is…
– Nyilván szerepe volt ebben a betegségeknek is, de ez nem lehet kifogás. Teljesen máshogyan mentünk be a vízbe, mint amit megbeszéltünk. Nem jól zártuk le a támadásokat, pontatlanok voltunk, elkapkodtuk a helyzeteinket, és azért lefordulgattak rólunk az olaszok, pedig ezt el akartuk kerülni. Ez a meccs sajnos így sikerült, de azért nem csak ezt visszük magunkkal haza Zágrábból.

– Milyen volt csapatkapitányként az Eb?
– Nagyon különleges világverseny volt nekem ebből a szempontból, és kifejezetten élveztem a feladatot. Rendkívül büszke vagyok a csapatra, és köszönöm a fiúknak, hogy ilyen közös élményeket élhettünk át ezen a tornán.

VÉLEMÉNYEK

BÁNYAI Márk, a magyar válogatott kapusa: – Az egyik szemem sír, a másik nevet, olyan menetelésbe kezdtünk, amire mindenki büszke lehet, de a zárás nem lett valami fényes. Beütött a vírus, Gyapival mi nem is védtünk az utolsó edzésen, a stábból Gárdonyi Bandi őrizte a kaput. Kicsit így nehéz volt, de nem akarok kifogásokat keresni, mindenki beletette a szívét és a lelkét, most ez erre volt elég. Nyilván most csalódottak vagyunk, de idővel szebb lesz az emlék.

VIGVÁRI Vince, a magyar válogatott szélsője: – Most még a csalódottság beszél belőlem, mert attól sem álltunk messze, hogy bejussunk a döntőbe. Attól viszont messze álltunk, hogy megszerezzük a bronzérmet, pedig nagyon jó lett volna éremmel zárni ezt a nagyon szép két hetet. Azért bőven van mire büszkén visszatekinteni, és két hét alatt is nagyon sokat léptünk előre, szóval ennek tudok örülni, és a mostani küzdéshez is csak gratulálni tudok az egész csapatnak.

NS-SZAKÉRTŐ: SZABÓ Zoltán, BEK-győztes vízlabdázó
NEM LEHET MÁSKÉNT LÁTNI a mérkőzést, mint hogy az olaszok vissza akartak vágni a mieinknek a csoportkörben elszenvedett ötgólos vereségért. A motiváció ilyenkor már kevés, az elődöntőben elfogyott a csoda is mögülünk, és így már egészen máshogy kell bemenni a vízbe a helyosztóra. A teljes olasz csapat ellen, sérülésektől, betegségektől megtizedelve most erre volt képes a válogatott. Ebben semmi meglepő nincsen, ezen a napon ez volt a realitás. Nem vagyok hajlandó máshogy érezni magamat a mérkőzés után, mint ahogyan a szerbek elleni győztes negyeddöntő után éreztem magamat. Ezt akarom magammal elvinni Zágrábból, mert ez a csapat valójában ezt adta nekünk, függetlenül attól, hogy az elődöntőben és a bronzmérkőzésen eredményben nem kaptunk meg azt, amit előtte másfél hétig igen. Mindenki elevenítse fel azt, ahogyan a szerbek legyőzése után érezte magát, ezt tudom tanácsolni, én legalábbis így teszek.

FÉRFI VÍZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (ZÁGRÁB, DUBROVNIK)
BRONZMÉRKŐZÉS
OLASZORSZÁG
MAGYARORSZÁG 12–7 (4–1, 4–2, 2–1, 2–3)
Zágráb, 800 néző. V: Alexandrescu (román), Putnikovics (szerb)
OLASZORSZÁG: DEL LUNGO – Marziali, FONDELLI 3, Di Fulvio, Bruni, Di Somma 1, ECHENIQUE 3. Csere: N. Presciutti 1, Renzuto 1, Velotto 1, Condemi, CANELLA 2. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
MAGYARORSZÁG: Gyapjas V. – VIGVÁRI VINCE 3, Nagy Ádám 1, Pohl, Kovács P., Burián 1, Tátrai D. 2. Csere: BÁNYAI (kapus), Molnár E., Hárai, Vigvári Vendel, Vismeg Zs., Varga V. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
Emberelőny-kihasználás: 6/2, ill. 10/3. Kettősemberelőny-kihasználás: 1/0, ill. 1/0. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. – Kipontozódott: Pohl (23. p.), Renzuto (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Alessandro Campagna:
– Teljesen igaz, hogy két arca van a csapatomnak, amely ezúttal a szebbiket mutatta. A védekezésünk az eredményektől függetlenül az egész tornán rendben volt, támadásban viszont időnként nem teljesítettünk megfelelően. Most megvolt a tűz, a lendület és a lövőerő, a támadójátékunk is felnőtt a védekezésünk mellé, erre lehet építeni a folytatásban is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik