Ökölvívás: tíz magyar indul Porecben az ifjúsági Eb-n

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.03. 09:16
null
Csütörtöktől tíz napon át az ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokságon küzdenek majd egymással a kontinens legjobb korosztályos bunyósai – köztük tíz magyar fiatal.

Emlékezetes esztendőt zárt a magyar ökölvívó-utánpótlás 2023-ban, amely minden korosztályos világversenyről érmekkel tért haza. A sorban a legsikeresebb viadal az ifjúsági Európa-bajnokság volt, amelyen bokszolóink összesen hét érmet szereztek, köztük egy aranyat is.

Abból a keretből 2023 befejeztével többen is felléptek az U22-esek közé, míg az emlegetett Eb „sikerkovácsai”, vagyis dobogósai közül 2024-ben a második ifjúsági évét kezdi meg a junior Európa-bajnok, a tavalyi ifjúsági kontinensversenyen ezüstérmes Nileborg Krisztián.

A 2006-os és 2007-es születésű versenyzők alkotta ifjúsági válogatottra nagy feladatok várnak az idén: áprilisban ők kezdik a korosztályos világversenyek sorát az Eb-n, október második felében pedig világbajnokságon lépnek ringbe. Mindkét eseménynek a horvátországi Porec ad otthont. Az elsőt már a helyszínen várja a magyar csapat, a kontinensviadal csütörtökön kezdődik.

Varga Sára az elsőévesek táborát erősíti a keretben.

„Tavaly az Eb-n ötödik lettem, a későbbi győztestől kaptam ki, mint ahogyan a vébén is, így mondhatom, elég szép évet zártam – idézi fel a múlt évet a Lelle Fitness és Küzdősport Egyesület 16 éves ökölvívója. – Izgalmas volt fellépni az ifjúságiak közé, részben megújult a mezőny, és háromszor kettő helyett már háromszor három percet bokszolunk. Vannak nálam idősebbek is a mezőnyben, de ez nem zavar,megszerzem a kellő tapasztalatot, és megyek tovább! Szeretnék érmes helyen végezni, de egy újabb ötödik hellyel sem lennék csalódott.”

Frank Dániel túlszárnyalná a tavalyi ifjúsági Eb-n elért eredményét, akkor a negyeddöntőben búcsúzott, egy lépésre az éremszerzéstől.

„A tavalyi ifi Eb-n megszerzett ötödik helynél szeretnék jobbat elérni Horvátországban. Az Énekes István-emlékversenyen jól hangoltam, mindhárom napon bokszolhattam, és aranyérmet szereztem; a Dracula Opent sérülés miatt sajnos kihagytam, de most már százszázalékos állapotban vagyok.”

Vajon a javarészt kicserélődött válogatott képes lehet hasonlóan jó eredményekre, mint a tavalyi keret?

„A motivációra és a szorgalomra nem lehet panasz, kifogástalan az edzésmunka – veszi át a szót Ács József szövetségi edző. – Sűrű és erős mezőny vár ránk az Eb-n, de afelől nincs kétségem, hogy a fiatalok mindent megtesznek majd, hogy dobogóra állhassanak.Ebben a csapatban is benne lehet néhány érem, ráadásul októberben vébére utazunk, addig az elsőéveseink is sok tapasztalatot szerezhetnek.”

A MAGYAR CSAPAT:

Fiúk:
Nagy Mátyás (51 kg), Kozák Kevin (54 kg), Frank Dániel (60 kg), Burai Roland (63,5 kg), Nileborg Krisztián (75 kg), Váradi Sándor (80 kg).
Leányok: Talpas Roxána (48 kg), Böjti Gréta (52 kg), Varga Sára (57 kg), Müncz Kata (63 kg).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik