Atlétika: Márton Anita nem csak az élvonalat figyeli az utánpótlásban

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.03.30. 20:40
null
A Magyar Atlétikai Szövetség dobószakágának vezetője, Márton Anita folyamatosan szemmel tartja a fiatalokat.

Minden korosztályban lezajlottak a téli dobóbajnokságok, melyeken a kalapács- és a diszkoszvetők, valamint a gerelyhajítók vettek részt. A súlylökők azt megelőzően a fedett pályás ob-n bizonyíthattak. Ahogyan azt megszokhattuk, a dobószakágban már az év elején is születtek nemzetközi szinten is dicséretes korosztályos eredmények.

A Magyar Atlétikai Szövetség dobószakágának vezetőjét, Márton Anitát kérdeztük az évkezdetről.

„Az idei év fő versenye az U18-asok számára a besztercebányai Európa-bajnokság, míg az U20-asoknak a limai világbajnokság lesz – kezdi a súlylökőként olimpiai bronz-, világbajnoki ezüst- és fedett pályás világbajnoki aranyéremig jutó klasszis. –  Az U23-asok részére ebben az évben nem rendeznek Eb-t, ezért is szerettük volna, ha közülük többen lehetőséget kapnak a Portugáliában rendezett dobó Európa-kupán.

Biztató, hogy az U18-as Eb-re és az U20-as világbajnokságra több szint is született.

Ez az U20-asoknák külön örömteli, mert náluk a nemzetközi szövetség által kitűzöttnél magasabb szintet állapítottunk meg. Lima nagyon messze van, és csak valóban a legjobbaknak lesz lehetőségük kiutazni Peruba. A hazai szövetség által működtetett Talent program az igazán tehetséges ígéretek támogatására éleződik ki. Úgy gondolom, hogy akik dobóként részt vesznek ebben a programban, azok nagyon jól teljesítettek a tél folyamán.”

Márton Anita a dobószakág vezetőjeként segíti a fiatalokat Forrás: MASZ

A Szegedi VSE atlétikai szakosztályának vezetői feladatait is ellátó Márton Anita kitért a legkisebbek számára létrehozott, harmadik éve sikeresen működő Kölyökből Atléta program hozadékára is.

„A dobószakágban korábban is jellemző volt, hogy versenyszámonként és korosztályonként egy-két kiemelkedő eredményeket elérő fiatal szerepelt. Ennek összetett okai vannak, viszont a Kölyökből Atléta program egyre inkább érezteti hatását, hiszen ebben a kezdeményezésben résztvevő gyerekek, még csak most lépnek be az U16-osok mezőnyébe. Ebben a korosztályban egyébként legutóbb igen magas indulói létszámok voltak, és ez lehet az egyik alapja a jó utánpótlás-nevelésnek. Persze, minden sportágról elmondhatjuk, hogy ahogyan haladunk felfelé a korosztályokban, úgy jön egy természetes lemorzsolódás.

Bár Márton Anita kiemelt figyelemmel követi a legjobb utánpótláskorúakat, senkit sem szem szeretne szem elől téveszteni.

„Az élet már sokszor bizonyította, hogy

Ezért igyekszem mindenkit szemmel tartani, és a fejlődés érdekében a jelenleg a harmadik vagy a negyedik vonalhoz tartozó fiatalokhoz is eljuttatni a biztató, hasznos tanácsokat. Szeretném, ha a szakágban több olyan összetartás lenne, amikor a fiatalabbak a felnőttekkel és a korosztályuk legjobbjaival készülhetnek. Én versenyzőként mindig imádtam ezeket a napokat, amelyeknek nagyon motiváló hatásuk is volt.”

(Kiemelt képünkön: Márton Anita Forrás: MASZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik