Ökölvívás: hölgyek három aranya Zomborban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.22. 12:46
Címkék
Noha a válogatottak utazási programja még nem állt össze, klubszinten már megkezdték 2019-et a magyar bokszolók, akik közül a hölgyek bizonyultak frissebbnek. Utánpótlásunk több jeles képviselője is indult a hétvégi szerbiai női tornán, ahonnan hárman aranyéremmel térhettek haza.

Jancsó Kornélutanpotlassport.hu Idén is Zombor adott otthont a szerbek hagyományos esztendőkezdő nemzetközi ökölvívó eseményének, a Nemzetek Kupájáért immár nyolcadik alkalommal kiírt tornának, amelyen szép számban képviseltették magukat magyar bokszklubok is. A kizárólag hölgyeket ringbe szólító elmúlt heti viadalon a nemzeti megoszlást tekintve 21 országból csaknem másfél száz amazon lépett szorítóba, s a csapatszintű értékelés szerint Magyarország a negyedik helyen végzett a medáltáblázaton a három aranynak, három ezüstnek és tizenkét bronznak köszönhetően.Jancsó Kornélutanpotlassport.hu Idén is Zombor adott otthont a szerbek hagyományos esztendőkezdő nemzetközi ökölvívó eseményének, a Nemzetek Kupájáért immár nyolcadik alkalommal kiírt tornának, amelyen szép számban képviseltették magukat magyar bokszklubok is. A kizárólag hölgyeket ringbe szólító elmúlt heti viadalon a nemzeti megoszlást tekintve 21 országból csaknem másfél száz amazon lépett szorítóba, s a csapatszintű értékelés szerint Magyarország a negyedik helyen végzett a medáltáblázaton a három aranynak, három ezüstnek és tizenkét bronznak köszönhetően.

Jónás Kornélia (piros szerelésben) remek boksszal kezdte az évet Forrás: dvscboxing.hu
Jónás Kornélia (piros szerelésben) remek boksszal kezdte az évet Forrás: dvscboxing.hu

Jónás Kornélia (piros szerelésben) remek boksszal kezdte az évet  •  Forrás: dvscboxing.hu

Az éremgyűjtemény mindenekelőtt a hátország reprezentánsainak érdeme, már csak azért is, mert a legfényesebb nyakba valót – a három aranyat – kivétel nélkül utánpótláskorú honfitársnőnk szerezte. Diadaluk értékéből mit sem von le, hogy kettőjüknek egyetlen sikeres mérkőzés is elegendőnek bizonyult a kategóriaelsőséghez az adott súlycsoport kevés számú indulója miatt. Ám példának okáért Dévényi Izabellnek két összecsapást is meg kellett nyernie ahhoz, hogy a zombori bajnokok közé kerüljön.

A balatonlellei Dévényi, aki tavaly a diákolimpia örökébe lépett Magyar Kupában diadalmaskodott a 48 kilósok között, Szerbiában a serdülők 54 kilogrammos súlycsoportjában állt a kötelek közé, s a hazaiak öklözője, Zeljana Szubotics pontozásos legyűrése után – a torna egyik legbravúrosabb győzelmeként – felülkerekedett orosz riválisán is. Karina Nyemjanovát ráadásul úgy verte meg, hogy ellenfelét a vezetőbíró a harmadik menetben leléptette.

A szintén serdülő Csorba Csenge, az egriek reménysége szerb bokszolót kapott ellenfélnek az 50 kilogrammosok kategóriájában. A hazai ring sem segített azonban, mivel az ifjú magyar egyhangú, 5-0-s pontozással simán nyert Szara Hornjakkal szemben.

A junioroknál a legkönnyebbeket felvonultató, 46 kg-os súlycsoportban Jónás Kornélia vitézkedett. Pedig nem egyszerű feladat jutott neki, miután a csapatversenyben toronymagasan első kazahok egyik üdvöskéje, Szimbat Aljaszkar várt rá. A tavalyi serdülő Európa-bajnokságon 45 kg-ban ezüstérmes magyar tini azonban Zomborban is felvillantotta talentumát, s biztos, 4-1-es pontozással hirdették ki győzelmét.

Bokszutánpótlásunk mérlege még jobb is lehetett volna, ha például a 60 kilóban versenyző Varga Viktória nem az utóbb a torna legjobb juniorkorú bokszolójának megszavazott Szara Skapikkal kerül szembe azt követően, hogy feladásra kényszerítette a szintén szerb Klaudia Knyezevicset. Skapiktól 4-1-es pontozással kapott ki az egri ökölvívó.

További korosztályos híreink ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik