Asztalitenisz: 14 éves lett a japán csodagyerek, Harimoto Tomakazu

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.28. 11:33
Címkék
Újabb csodálatos menetelést hajtott végre a kedden 14 éves Harimoto Tomakazu a kínai felnőtt nemzetközi bajnokságon. Ezúttal Vlagyimir Szamszonovot győzte le. Aranyosi Péter szövetségi kapitányt kérdeztük, minek köszönhető, hogy ennyire sikeres a japán gyermek.

Bruckner Vince Szinte hétről hétre mindenkit elvarázsol fergeteges játékával a 14. születésnapját kedden ünnepelt Harimoto Tomokazu. A japán csodagyerek ezúttal a kínai felnőtt nemzetközi bajnokságon jutott az elődöntőig, az odáig vezető úton legyőzte a 41 éves fehérorosz legendát, Vlagyimir Szamszonovot, és csak az elődöntőben állította meg az újra formába lendült német klasszis, Timo Boll (36).Bruckner Vince Szinte hétről hétre mindenkit elvarázsol fergeteges játékával a 14. születésnapját kedden ünnepelt Harimoto Tomokazu. A japán csodagyerek ezúttal a kínai felnőtt nemzetközi bajnokságon jutott az elődöntőig, az odáig vezető úton legyőzte a 41 éves fehérorosz legendát, Vlagyimir Szamszonovot, és csak az elődöntőben állította meg az újra formába lendült német klasszis, Timo Boll (36).

Harimoto 14 évesen hétről hétre világ klasszisokat győz le a felnőttek mezőnyében Forrás: ittf.com
Harimoto 14 évesen hétről hétre világ klasszisokat győz le a felnőttek mezőnyében Forrás: ittf.com

Harimoto 14 évesen hétről hétre világklasszisokat győz le a felnőttek mezőnyében  •  Forrás: ittf.com

A sokadik parádés teljesítménye után a magyar felnőttválogatott szövetségi kapitányát, Aranyosi Pétert kérdeztük, váratlanul érte-e, hogy a kis japán ismét világklasszisokat győzött le, ezúttal Kínában.

„Lassan már nem is számít meglepetésnek, ha legyőz valakit a legjobbak közül, hiszen már ő is a világ élvonalába tartozik. Az aktív és passzív játékot is nagyon magas szinten tudja, ami roppant fontos a modern asztaliteniszben.”

Ugyanakkor adódik a kérdés, miként juthat el valaki arra szintre, hogy 14 évesen gyakorlatilag bárkit megverhet a világon – talán a kínaiakat leszámítva.

„Harimotóról tudni kell, hogy a szülei kínaiak, és asztalitenisz-akadémiát vezetnek Tokióban, ezért ő már két-három éves korában elkezdett játszani. Kicsit koravénnek is mondanám, a biológiai életkora több mint 14 év, jóval fejlettebb a korosztályánál. Az elmúlt egy évben rengeteget nőtt, ami kedvezően hatott a játékára.”

Az is furcsa, hogy valaki ilyen fiatalon a végjátékot is profin kezeli, be tudja fejezni a mérkőzéseket a legnagyobbak ellen is.

„Remek idegrendszerrel megáldott kissrác, soha nem remeg, 10-10-nél is ugyanúgy megcsinálja a pontot, mint 0-0-nál. Ez az adottsága sokat segíthet neki a későbbiekben is.”

Természetesen mindenkiben felmerül: van-e annyira jó, hogy egy nap a kínaiakat legyőzi és világbajnoki címet szerez. Aranyosi szerint erre még korai válaszolni.

„Először is, benne lehet a kiégés veszélye az ilyen fiatalon aratott sikerek után, de ennek jelét egyelőre egyáltalán nem látom. Hogy lesz-e világbajnok, lehetetlen megmondani, pokoli nehéz felérni a kínaiakhoz, de arra Japánban, a tokiói játékokra készülve most minden feltétel adott.”

További korosztályos híreink ASZTALITENISZBEN sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik